Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Camper schorsen

Een camper die je niet gebruikt, kun je schorsen. Dat stelt je vrij van een aantal verplichtingen. Zo betaal je bijvoorbeeld geen motorrijtuigenbelasting meer. Hoe werkt het schorsen van een camper en waar moet je op letten? Wij zochten het voor je uit.

Wanneer schorsen?

Als je camper langere tijd de stalling in gaat, kan het lonen hem te schorsen. Een camper mag tijdens de schorsing niet op de openbare weg staan. Je mag er uiteraard ook niet mee rijden tijdens de schorsing. Een schorsing duurt 1, 2 of 3 jaar en stopt dan automatisch. Je kunt een schorsing op elk gewenst moment beëindigen. Tijdens de schorsing ben je vrijgesteld van een aantal verplichtingen. Zo hoef je geen mrb (motorrijtuigenbelasting) meer te betalen. Een verzekering is niet meer verplicht (daarover verderop meer) en de apk-plicht vervalt. Dat laatste kan tot problemen leiden bij het weer ontschorsen van de camper. Ook dat komt verderop in dit artikel aan de orde. Schorsen kan een aardige besparing zijn op de jaarlijkse kosten van een camper.

Waarom schorsen?

Omdat het zonde is om voor een camper die in de stalling staat mrb (de vroegere wegenbelasting) door te blijven betalen. Zeker als dat voor vele maanden aan één stuk is. Voor een camper met een leeggewicht van 2500 kilo (diesel, Noord-Holland, geen fijnstoftoeslag) bespaar je per drie maanden 189 euro. Voor dezelfde camper met een leeggewicht van 3000 kilo is dat per drie maanden 232 euro. Als je weet dat de camper voor een half jaar de stalling in gaat, is dat geld gemakkelijk verdiend.

Verandering regels per 2019

Tot en met 2018 betaalde je voor het vaker per jaar schorsen van je camper het zogenaamde hoge tarief. Bij een tweede schorsing binnen een jaar moest je daardoor 120,10 euro betalen. Je moest altijd één jaar en één dag wachten met opnieuw schorsen om dit te voorkomen. Per 1 januari 2019 is dit hoge tarief vervallen en betaal je altijd het lage tarief van 75,65 euro of 24,95 euro (prijzen 2021).

Schors voor minstens een maand

De schorsing moet minstens een maand duren. Beëindig je de schorsing nog in dezelfde maand, dan moet je namelijk alsnog de motorrijtuigenbelasting over die maand betalen. Je ontvangt daarvoor een naheffing. De kosten van het schorsen ben je dan kwijt, terwijl je alsnog de mrb betaalt. Goed plannen dus.

Wat kost schorsen?

  • Het schorsen van een camper tot 15 jaar oud kost 75,65 euro
  • Schors je de kampeerauto binnen een jaar opnieuw, dan kost dat weer 75,65 euro
  • Het schorsen van een kampeerauto van 15 jaar of ouder kost 24,95 euro
  • Een schorsing verlengen kost 24,95 euro
  • Een schorsing opheffen is gratis

Waar schorsen?

  • Schorsen kan bij de grotere Post NL-punten/kentekenloketten en bij de RDW-balie. Zie voor adressen van Post.nl deze link.
  • Digitaal schorsen kan met je DigiD-code. Dit is gemakkelijk en snel. De schorsing gaat meteen in. Zorg er dus voor dat je camper van de openbare weg af is. Na enkele dagen ontvang je een bevestigingsmail en een tenaamstellingsbewijs met de einddatum van de schorsing. Direct online schorsen gaat via de website van de RDW. Klik hier voor deze site.

Ook je verzekering stopzetten?

In principe kun je nog meer geld besparen door ook de verzekering stop te zetten. Al kan tijdelijk schorsen van een verzekering niet bij alle verzekeraars. Je kunt natuurlijk wel altijd de verzekering opzeggen. Bedenk echter dat je vanaf dat moment ook niet meer bent verzekerd tegen brand, diefstal en vandalisme. Een afweging die een ieder voor zichzelf moet maken. Houd er rekening mee dat schadevrije jaren in het algemeen na drie jaar vervallen. En bedenk dat het bij het opnieuw verzekeren van een camper van 15 jaar of ouder vaak niet meer mogelijk is om pechhulp in het buitenland mee te verzekeren.

Eerst apk regelen, dan pas ontschorsen

Voordat de schorsing afloopt – of voordat je de camper zelf ontschorst – dien je voor een geldige apk te zorgen. Het klinkt misschien onlogisch, maar als je eerst ontschorst en dan pas naar de apk-keuring gaat, ben je fout bezig. Op het moment dat de schorsing wordt opgeheven, dient het voertuig namelijk weer apk-gekeurd en verzekerd te zijn. Je mag daarom met een geschorste camper naar de apk-keuring. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • Het voertuig is verzekerd (minimaal WA)
  • Je dient de kortste weg te nemen van de stalling naar het keuringsstation en terug
  • Je hebt een afspraakbevestiging voor de keuring bij je. Hier staat ook het tijdstip van de keuring op. Dit kun je bij een eventuele aanhouding laten zien.
  • Op de dag van de keuring mag je rijden zonder daarvoor mrb te betalen. Je hoeft dit niet vooraf te melden bij de Belastingdienst. Wel moet je in geval van een controle een kopie kunnen overleggen van het officiële apk-keuringsrapport met daarop het kenteken en de datum. Het kan een goedkeuring of afkeuring betreffen. Naar de site van de Belastingdienst.
  • De afspraaktijd van de keuring dient overeen te komen met het tijdstip dat je onderweg bent met de geschorste camper.

Als de apk tijdens de schorsing verloopt, ontvang je hiervoor geen herinnering. Het kenteken is namelijk tijdelijk niet actief.

Hoe ontschorsen?

De schorsing opheffen is gratis. Dit kan online of bij een RDW-balie/kentekenloket.

  • Online met behulp van je DigiD. Je ontvangt binnen een paar werkdagen een nieuwe tenaamstellingsbewijs met daarop de einddatum van de schorsing. Zorg ervoor dat je camper op dat moment verzekerd en apk-gekeurd is. Hier hef je de schorsing online op.
  • Bij de RDW-balie of het kentekenloket is de schorsing meteen beëindigd. Je krijgt een bewijs met daarop de datum mee. Zorg dus dat je camper op dat moment is verzekerd en een geldige apk-keuring heeft.

Bezoeken: 64

Related Posts

Advertenties

ACT
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

Inbouwstofzuiger

 

  • 3Bezoekers online. :
  • 234Bezoekers vandaag:
  • 453Bezoekers gisteren:
  • 2886Bezoekers vorige week:
  • 366821Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

lacros-300x300-3
lacros
lacros
lacros-300x300-4
lacros-300x300-5
error: