Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Camper schoonmaken; hoe doe je dat?

Als straks de lente komt, dan is het tijd voor het schoonmaken van je camper. En niet alleen een opfrisbeurt is noodzakelijk, ook het nalopen van de waterleiding, gasaansluiting en andere kabels is een must.

Zo ga je weer veilig op weg voor je volgende kampeervakantie. Gebruik onze checklist en je kan fris en fruitig op pad.

Checklist: Camper schoonmaken

Bij de voorjaarsschoonmaak moet je op heel wat dingen letten. Om te zorgen dat je niks vergeet, hebben we een handige checklist voor je opgesteld. Afvinken maar!

 • Optische controle: zitten er krassen in de lak of barstjes in de afdichtingen?
 • Poetsbeurt: van buiten en van binnen. Ga systematisch te werk.
 • Moet je camper gekeurd worden?
 • Zijn er reparaties nodig? Bouw genoeg marge in qua tijd, want misschien moet de dealer reserveonderdelen bestellen.
 • Check in je papieren of de gasvoorziening moet worden gecontroleerd (minstens eens in de twee jaar).
 • Is de camper nog waterproof? Bij sommige voertuigen is deze controle vereist om je garantie te behouden. Later kan het kleine mankementen aan het licht brengen.
 • Banden: controleer de profielen (minstens 2,5 millimeter). Ongelijkmatige slijtage duidt op foute afstelling of luchtdruk. Banden ouder dan zes jaar moeten worden nagekeken door een vakman en worden vervangen als je tot 100 km/u wil rijden.
 • Elektra, punt één: controleer of de knipper-, rem- en achteruitrijlichten werken.
 • Elektra, punt twee: controlepaneel, binnenverlichting, accu.
 • Rubber rond deuren en ramen met talk of een speciaal onderhoudsproduct soepel houden.
 • Sloten en scharnieren smeren.
 • Schoonwatertank en leidingen reinigen en desinfecteren.
 • Check of alle waterkranen werken.
 • Check of de verwarming en warmwatervoorziening functioneert.
 • Koelkast (absorber): controleer of alle standen werken, gasbrander reinigen.
 • Controleer of de accu werkt: opladen, scheiden van het lichtnet en de meest gebruikte verbruikers aanzetten. Controleer regelmatig in hoeverre de accuspanning afneemt en of de spanning stokt.
 • Gasbeveiliging controleren: blaas de gasvlam uit, de gasstroom zou na maximaal een minuut vanzelf moeten stoppen.
 • Toilet: afdichting en klep reinigen en behandelen met siliconenspray. Gebruik zeker geen vaseline om te smeren en geen azijnreiniger voor de afdichting.

vervolg….

Camper schoonmaken voor gevorderden

Februari is een mooie maand om je camper schoon te maken. Maar let op, de camper voor de deur inzepen is onpraktisch en bovendien niet goed voor het milieu. Daarom adviseert Kärcher-deskundige Alexander Kendel je om een autowasstraat te bezoeken.

Vermijd krassen

Hier zet je de camper in een zelfbedieningsbox met verschillende wasprogramma’s. Het is belangrijk dat voordat je met de reinigingsborstel aan de slag gaat, je het voertuig altijd eerst met water moet afspuiten. Op deze manier vermijd je beschadigingen en krassen door vastzittende zandkorrels.

Nooit vanaf een ladder

De verleiding is groot om met de hogedrukreiniger in de hand de ​​ladder op te gaan om het dak schoon te maken. Dit wordt echter absoluut afgeraden. De terugslag van het apparaat is erg gevaarlijk, de ladder zou kunnen kantelen. Een steiger die op sommige wasstations beschikbaar is biedt uitkomst.

Als je echter alleen een ladder tot je beschikking hebt, breng dan het reinigingsschuim aan, borstel het dak en spoel vuil en schuim af met een lagedrukslang. En klaar is Kees. Tijdens het gehele reinigingsproces is het aan te raden een veiligheidsbril en handschoenen te dragen.

Wasstraat voor vrachtwagens en bussen

Als je zelf de handen liever in de mouwen houdt, rij dan naar een wasstraat voor vrachtwagens en bussen. Lees voordien wel eerst de informatie van de camperfabrikant, niet elk model is geschikt voor de wasstraat. Problemen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen bij ramen en afdichtingen of door dakconstructies.

Als het gebruik van een wasstraat is goedgekeurd door de fabrikant, is het ook van essentieel belang om te controleren of de aan de zijkant gemonteerde luifels er tegen bestand zijn. Informatie hierover wordt verstrekt door de exploitant van de wasstraat. Er zijn bijvoorbeeld speciale programma’s in wassystemen waarbij je de borstelrol voor dakreiniging kan uitschakelen.

Het reinigen met mobiele hogedrukreinigers werkt net als in een wasbox. Check wel even met de exploitant of het gebruik van eigen apparatuur en schoonmaakmiddelen is toegestaan, om problemen met de opvanginrichting van het vuilwater te voorkomen.

Pas op de laklaag

Wees extra voorzichtig bij het gebruik van een hogedrukreiniger bij de buitenkant en de ramen. Zo hebben campers met poedercoating slechts een dunne laklaag van maximaal 40 micrometer (auto’s tot 140 micrometer). Bovendien is de laklaag van de voertuigen vaak al uitgedund. Voor de duidelijkheid, 1 micrometer staat gelijk aan een duizendste deel van een millimeter.

Om schade door de drukstraal te vermijden, moet een minimale afstand van dertig centimeter worden aangehouden. Voor het reinigen van acrylvensters is het gebruik van een borstel helemaal niet nodig. Het beste resultaat bereikt je door het gebruik van speciale reinigingsmiddelen en keukenrollen.

Ter bescherming van de luchtkanalen van de koelkast breng je de winterafdekkingen aan. Voor velgen zijn speciale schoonmaakmiddelen en een lagedruk rondborstelhulpstuk verkrijgbaar.

De wasstraat, stap voor stap

Laat jij je camper binnenkort grondig schoonmaken? Hieronder vertellen we hoe een professionele schoonmaker stap voor stap te werk gaat.

 1. De camper wordt grondig afgespoten.
 2. Na het afspuiten met schoon water, wordt het reinigingsschuim gelijkmatig dun aangebracht. De truc: minder is meer. Zo hecht het schuim langer aan de camper. Na korte inwerking lost het vuil gemakkelijker op.
 3. Schuim de buitenkant in. Ook bij gebruik van een draagbare hogedrukreiniger het reinigingsschuim gelijkmatig dun aanbrengen. Laat het schuim niet drogen. Daarom per zijde inschuimen en met de hogedrukreiniger afspuiten.
 4. Het oppervlak wordt grondig gereinigd met de schuimborstel. Je werkt van beneden naar boven. Zo voorkom je dat het weglopende schuim het zicht belemmert en er zo vuil achterblijft.
 5. Vlakken afborstelen. Bij gebruik van een schoonmaakborsteltje moeten de acrylruiten worden overgeslagen om krassen te voorkomen. Voor het reinigen van de ramen worden speciale schoonmaakmiddelen en een keukenrol gebruikt.
 6. Helder resultaat. Gebruik water om reinigingsschuim en vuil volledig van de camper af te spoelen. Voorkom reststrepen door zorgvuldig te werk te gaan.
 7. Grondig afspuiten. Spuit schuim en vuil weg met de draagbare hogedrukreiniger. Om schade aan de buitenkant van de camper te voorkomen, moet een minimale afstand van dertig centimeter tussen de spuitkop en het oppervlak worden aangehouden.
 8. Wielreiniging. Sproei speciale velgenreiniger op de velgen. Na een korte inwerktijd lost het sterkste vuil vanzelf op en loopt het naar beneden, enigszins roodachtig verkleurd.
 9. Voor het reinigen van de spaakspleten is een ronde borstel geschikt die op lage druk werkt. Gebruik de hogedrukreiniger in geen geval om de wielen af ​​te spoelen

Weergaven: 729

Related Posts

     

error: