Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Alles over TV kijken op de camperplaats en camping

Wilt u op de camping in Nederland of ergens in Europa graag Nederlandse televisie kijken maar niet afhankelijk zijn van internet of kabel tv? Dan is Satelliet tv de beste optie! Hiermee hoeft u op vakantie geen serie of sport meer te missen. Om televisie te kunnen kijken op de camping heeft u een aantal producten nodig. In dit artikel bespreken wij uitgebreid wat hierin u opties zijn. 

Om te beginnen moet het signaal van de satelliet worden ontvangen. Dit gebeurt aan de hand van een satelliet antenne, ook wel schotel genoemd. Deze zijn verkrijgbaar in drie verschillende soorten. De vol automatische satellietschotel, de half automatische satellietschotel en de handmatige satellietschotel.

Hierbij geldt dat de vol automatische satellietschotels veruit de gemakkelijkste zijn. Hiermee kunt u binnen een aantal minuten al tv kijken, terwijl dit met de andere twee systemen al snel 30 minuten kan duren.

Vol automatische schotels

Een vol automatische schotel zorgt ervoor dat het mogelijk is om met een aantal minuten tv te kijken. Met een aantal drukken op het bedieningspaneel gaat de schotel zenders zoeken en heeft de tv beeld. Deze vol automatische schotels zijn te verkrijgen als opbouwmodellen of als los staande modellen. De opbouw automatische schotels worden door onze monteurs op het dak van de camper of caravan gemonteerd.

Daarnaast zijn er vol automatische schotels op een los statief. Het voordeel hiervan is dat de camper of caravan niet hoeft te worden verschoven als die onder een boom staat. Ook voor vouwwagens en tent kampeerders zijn de losse schotels te gebruiken.

Half automatische schotels

Half automatische schotels worden ook op het dak van de camper of caravan gemonteerd. Bij deze schotels gaat alleen het op en neer klappen automatisch, voor de rest zijn deze schotels hand bediend. U zult dus zelf op zoek moeten naar het juiste signaal, waardoor het dus langer duurt voordat u tv kunt kijken.

Handmatige schotels

De handmatige schotel is in kosten een stuk voordeliger dan de automatische schotel. Nadeel hierbij is wel dat het veel meer tijd kost voordat u tv kunt kijken. Reken op gemiddeld 30 tot 45 minuten voordat de schotel goed staat afgeteld. De handmatige schotel richt u namelijk met de hand uit, totdat deze de juiste satelliet heeft bereikt. Dit moet erg nauwkeurig gebeuren en vergt daardoor veel tijd.

Voor een goede schotel bent u bij DE JONG Recreatie altijd aan het juiste adres. Wij hebben diverse demo modellen, waardoor u kunt zien wat er mogelijk is. Wij helpen u uiteraard graag met deze keuze.

LNB

De LNB is de antenne van de schotel. Bij aankoop van een schotel zit deze er dan ook bijna altijd bijgevoegd. Als u voor een losse schotel kiest, is het van belang om de LNB netjes op te bergen. De LNB zit namelijk vol met elektronica en als deze te vaak valt, kan hij kapot gaan.

Satelliet kabel

Om de losse schotel antenne aan te sluiten op de receiver en tv is er een coaxkabel nodig. Meestal is 15-20 meter genoeg. De schotel antenne mag namelijk niet onder bomen of hoogspanningsmasten staan. Dit verstoort het signaal en zorgt voor ruis op de tv.

Canal Digitaal

Canal Digitaal biedt al meer dan 15 jaar Nederlandse radio en televisie zenders aan op vakantie. Met één van de pakketten van Canal Digitaal op Vakantie, is alles live te volgen op tv. Dankzij de ligging van de satelliet is bijna heel Europa met een 85cm schotel gedekt.

Ontvangstbereik Canal Digitaal

Het bereik van Canal Digitaal gaat via de Astra 3 satelliet. Deze Astra 3 satelliet staat anders gepositioneerd dan de satelliet die Joyne gebruikt met Eutelsat. Hierdoor heeft Canal Digitaal een ander ontvangstgebied. De kleinst mogelijke schotelantenne is de 60 cm voor Canal Digitaal. Dit is het donkerste gebied in onderstaande foto waardoor er goed bereik is van halverwege Spanje tot de punt van de laars van Italië en de grens Oslo – Stockholm in Scandinavië. Hiervoor is het aan te raden om altijd een 85 cm schotel aan te schaffen met Canal Digitaal. Hiermee is heel Europa beschikbaar met een enkele uitzondering in Portugal, Spanje en noord Scandinavië.

Smartcard

Een abonnement moet worden afgesloten op een smartcard. In deze kaart zit een simkaart waar uw abonnement op staat. De receiver kan dit aflezen en geeft aan de tv aan dat u gemachtigd bent om tv te kijken.

Een receiver

De smartcard moet in een receiver. De receiver is de signaalontvanger voor de televisie. Dit is vergelijkbaar met het kastje dat mensen thuis hebben bij de tv. In de nieuwe en duurdere camping tv’s zit vaak al een receiver ingebouwd. Let hier dus goed op.

Een receiver of in het Nederlands satelliet ontvanger, zorgt ervoor dat het signaal van de schotel antenne wordt omgevormd naar een signaal dat de tv kan lezen. Het is dus een essentieel product om tv te kunnen kijken op de camping. Een receiver moet daarbij gecombineerd worden met een abonnement van Joyne of Canal digitaal. De receiver zorgt namelijk voor de vertaling van het signaal, maar daarvoor moet u wel een abonnement hebben om de betaalde zender te kunnen zien. Zonder abonnement is het alleen mogelijk om “free to air” zenders te bekijken.

Waar moet u op letten bij het kopen van een receiver?

Bijna iedere receiver is anders. De ene receiver heeft veel meer of minder functies dan de andere receiver. Het is daarom belangrijk om te weten wat u nodig heeft. Dit zijn de belangrijkste kenmerken die u moeten weten van een receiver:

  • Zit er al een receiver in de tv?
  • Is die geschikt voor Joyne en/of Canal digitaal?
  • Heb ik een smartcard nodig?
  • Heeft de receiver een fastscan functie?

Zit er al een receiver in de tv?

In duurdere tv’s zit al een ingebouwde receiver. Wanneer dit het geval is, heeft u geen tweede receiver nodig. Dit scheelt een extra kastje plus de kosten hiervan en vermindert de kans op storing.

Is de receiver geschikt voor Joyne of Canal digitaal?

De nieuwe receivers (vanaf 2018) zijn meestal geschikt voor zowel Joyne als Canal digitaal. Is de receiver ouder? Dan is de kans aanwezig dat hij moet worden geupdate. Soms blijkt dat die dan alsnog niet geschikt is voor Joyne.

Heb ik een smartcard nodig?

Bij de meeste receivers heeft u een smartcard nodig. Hierop staat het abonnement op en via de chip leest de receiver dat u gemachtigd bent om de betalende zender te bekijken. Bij de nieuwe M7 ontvanger van Canal digitaal is deze chip ingebouwd. Dit scheelt een smartcard die niet hoeft te worden ingebouwd.

Heeft de receiver een fastscan functie?

Als laatste is het handig om te kijken of de receiver een fastscan functie heeft. Hierdoor gaat het inladen van de zenderlijsten aanzienlijk sneller. Zeker in het buitenland kan het namelijk nogal eens voorkomen dat het erg lang duurt als de receiver niet over fastscan beschikt.

Camping TV

Om tv te kijken op vakantie is er een tv nodig. De tv’s die bestemd zijn voor de camping zijn anders als de tv’s voor thuis. Een standaard tv mag namelijk zo min mogelijk bewegen. Dit gebeurd over het algemeen ook maar twee keer. Van de fabrikant naar de winkel, en van de winkel naar u thuis. Een tv voor in een camper of caravan beweegt natuurlijk veel vaker. iedere keer wanneer u op vakantie gaat, gaat de tv met u mee. Hiervoor zitten in de tv’s voor kampeerdoeleinden extra rubbers en veiligheidsmechanismes ingebouwd. Dit voorkomt het los trillen van essentiële delen van de tv.

Verschillen tussen de camping tv’s

Tussen tv’s voor op de camping zit veel verscheel. Hierdoor komt het ook dat de prijzen variëren van € 200,- tot € 1600,- terwijl de maten maar maximaal 32 inch zijn. Het belangrijke verschillen tussen de tv’s zijn:

  • Met of zonder ingebouwde receiver (satellietontvanger) met kaartlezer
  • Mogelijkheid voor gebruik met 12 volt
  • Geschikt voor Joyne, Canal digitaal of beide
  • Ingebouwde DVD speler
  • Het aantal tuners.
  • Mogelijkheid tot internet

Met of zonder ingebouwde receiver met kaartlezer

In een standaard tv zit geen receiver. Hierdoor moet er nog een losse receiver bij komen. Zonde reen receiver is het niet mogelijk om het signaal van de satelliet te ontvangen. Deze zijn los verkrijgbaar tussen de € 65,- en 200,- euro.

Mogelijkheid voor gebruik met 12 volt

Dit is voornamelijk belangrijk voor een camper. Wanneer u niet aan het netstroom staat van een camping gebruikt u de accu’s met het 12 volt netwerk. Om dat tv te kunnen kijken is het van belang dat de tv wel werkt op 12 volt en niet alleen op 220/230 volt.

Ingebouwde DVD speler

Deze is vrij logisch. Wilt u op vakantie DVD’s kunnen bekijken, dan moet de tv wel een dvd aansluiting hebben.

Mogelijkheid tot internet

Bij sommige nieuwe tv’s zit ook de mogelijkheid tot internet erbij. Hierdoor is het mogelijk om te streamen en zo tv te kunnen kijken. Vaak worden deze tv’s aangeduid met een “i” tuner erbij

Het aantal tuners

Iedere tv heeft een aantal tuners. Dit bepaald welke software een tv heeft en wat u daarmee kunt doen. De belangrijkste tuners om op te letten zijn: DVB-T (ethernet), DVB-C (kabel tv), DVB-S (satelliet), en DVB-I (internet) tuner.

Weergaven: 55

Related Posts

error: