Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Zwarte zaterdag en andere drukke dagen in het verkeer

Volgens Bison Futé, de Franse dienst voor verkeersinformatie, wordt zaterdag 5 augustus dé drukste dag op de wegen in Frankrijk, de zwarte zaterdag van dit jaar. De massale uittocht van en naar vakantie zal voor een extreem moeilijke circulatie van het verkeer zorgen.

Foto: Lionel Allorge (CC BY-SA 3.0) via WikiMedia Commons

Deutsche Automobil-Club

De Allgemeine Deutsche Automobil-Club duidt 28 tot 30 juli aan als weekend met het meeste verkeer, behoorlijk lange files en heel wat vertraging. Dan valt namelijk de zomervakantie in vijftien van de zestien deelstaten in Duitsland.

In Italië en Spanje krijgen de wegen vooral op 29 juli en 5, 12 en 19 augustus heel wat extra verkeer te slikken, op zowel de heen- als terugweg.

Een volledig overzicht met alle drukke dagen op de weg deze zomervakantie leest u hier onder.

Europese verkeersdrukte in de zomervakantie van 2023

De zomervakantie komt eraan en dat betekent dat het opnieuw drukker wordt op de wegen. Vooral zaterdagen kennen een grote verkeersdrukte in de Europese landen. Hier vind je een overzicht met de data waarop je rekening moet houden met extra verkeer, behoorlijk lange files en heel wat vertraging.

Frankrijk

Dé drukste dag op de weg wordt zaterdag 5 augustus, de zwarte zaterdag van dit jaar. Door de massale uittocht van en naar vakantie verwacht Bison Futé, de Franse dienst voor verkeersinformatie, dat er die dag een extreem moeilijke circulatie van het verkeer zal zijn.

Van Parijs richting de grote steden in de regio en vandaaruit richting de kust, wordt ook op deze dagen veel verkeer verwacht:

 • zaterdag 15 juli
 • zaterdag 22 juli
 • zaterdag 29 juli
 • vrijdag 4 augustus
 • zaterdag 12 augustus

Andere dagen die in de omgekeerde richting heel wat verkeersdrukte te verwerken krijgen, zijn:

 • zaterdag 19 augustus
 • zaterdag 26 augustus

Duitsland

Volgens de ADAC, de Allgemeine Deutsche Automobil-Club, wordt het weekend van 28 tot 30 juli deze zomer het drukste op de Duitse wegen. Dan valt namelijk de zomervakantie in vijftien van de zestien deelstaten in Duitsland.

Andere drukke weekenden:

 • 14 tot 16 juli
 • 21 tot 23 juli
 • 4 tot 6 augustus
 • 11 tot 13 augustus
 • 25 tot 27 augustus
 • 8 tot 10 september

Italië

Op de heenweg in Italië verloopt het verkeer zeer moeilijk op de zaterdagen 15 en 22 juli.
De zaterdagen 29 juli, 5 augustus, 12 augustus en 19 augustus vallen in wisselweekenden, dus kun je lange files verwachten op zowel de heen- als terugweg.

Ook op 26 augustus wordt het druk op de Italiaanse wegen, dit vooral op de terugweg.

Highway A9, toll station Como Grandate, Italy

Andere landen

In Oostenrijk kleurt vanaf 15 juli tot 26 augustus elke zaterdag rood. Ook de vrijdagen ervoor en de zondagen erna zullen drukker zijn dan op normale dagen.

Op 29 juli, 5 en 12 augustus moet je in Spanje op extra reistijd rekenen. Het verkeer verloopt er dan in beide richtingen zeer moeizaam. Wie huiswaarts keert op 19 augustus houdt ook best rekening met lange vertragingen.

Daarnaast loop je op diezelfde zaterdagen in Zwitserland op de heen- en terugweg tegen files en extra wachttijd aan.

Vermijden

Voor zover het kan, vermijd je tijdens de zomervakantie dus het best de weekenden. Wanneer dat niet mogelijk is, probeer dan om heel vroeg of heel laat te vertrekken. Zo ben je op de weg voor de files zich opstapelen, of rijd je er net achteraan.

Je kunt er ook voor kiezen om niet via de drukste wegen te rijden en alternatieve routes op te zoeken. Vergeet op hete dagen niet om voldoende drinken mee te nemen: je weet nooit of de file na een half uurtje of pas na drie uur opgelost raakt.

Weergaven: 50

Related Posts

Camperverzekering van dé camperspecialist

Meer Camper-verzekeringen
error: