Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Winterbanden in Duitsland

Zijn winterbanden verplicht in Duitsland?

Als je van plan bent om op wintertrip te gaan naar Duitsland met de auto, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden voor je autobanden, want rijden zonder winterbanden is niet van optie en ook zijn er nieuwe eisen waaraan je winterbanden moeten voldoen. Als je in Duitsland rijden wilt in de winter, hoor je banden met winterse eigenschappen te hebben. Als de winterse weersomstandigheden dermate slecht zijn, moet je op alles voorbereid zijn. Dit betekent dat de perioden waarin gladheid door sneeuw of gladheid door ijs, het wegdek in extreme mate belemmeren en onveilig maken, het rijden met winterbanden in Duitsland verplicht zijn.

Natuurlijk wil je graag problemen vermijden wanneer je een ander land bezoekt. Voordat je de weg op gaat wil je bijvoorbeeld geen lekke band of een boete. Daarom is het ook belangrijk en niet gek om je af te vragen of er andere regels gelden als je in Duitsland rijdt. Hieronder hebben wij voor je uitgestippeld waar je rekening mee moet houden in 2021 met je winterbanden in Duitsland. Zo riskeer je geen boete en ben je veilig op de weg!

Wanneer zijn winterbanden verplicht in Duitsland?

Bij winterse weersomstandigheden zijn deze vereist, dat betekent dus bij gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Dan kan je bedenken, onder welke maanden vallen deze winterse omstandigheden? Als je extra safe wilt zijn, dan kan je de winterbanden al gebruiken vanaf de maand oktober tot en met april.

Minimale profieldiepte winterbanden Duitsland

De profieldiepte van de banden spelen ook een rol, deze hebben namelijk een wettelijke minimale profieldiepte van 1,6 mm. In de Duitse wet staat dat als je met zomerbanden rijdt in de bovengenoemde omstandigheden, je een boete zal riskeren rond de €40 – €60 en daarbij strafpunt als je in Flensburg rijd. De boete kan ook hoger zijn dan als je een verkeersopstopping veroorzaakt. Dat is meestal een boete van €80,- euro of meer. Bij 18 strafpunten kan de er een kans zijn van ontzegging van de rijbevoegdheid in Duitsland.

Nieuwe regels voor winterbanden

In Duitsland rijden auto’s met winterbanden niet alleen meer met een M+S codering; nieuwe eisen duiden aan dat sinds 1 januari 2018 ook een Alpine-symbool (ook wel genoemd als sneeuwvloksymbool, berg pictogram met sneeuwvlok, of 3PMSF) op staan. Heeft u banden met een aanduiding ms gekocht voor 2018, dan kunt u hier alsnog gebruik van maken als winter- of vier seizoenen banden met een dM + S-codering. Wel moet je kunnen aantonen dat de banden ook echt op die datum zijn gekocht of geproduceerd. Deze banden zijn dan nog geldig tot 24 september 2030. De autoband heeft een DOT-code, de laatste vier cijfers daarvan geven de productiedatum aan. Dit is aangegeven met een weeknummer en laatste de laatste twee cijfers van het productiejaar. Als de DOT-code bijvoorbeeld 2316 aangeeft, betekent dat dus week 23 in 2016.

Waaraan herken je een winterband?

Zie je het 3PMSF logo (3 Peak Mountain Snow Flake) dan heb je te maken met een winterband. Een vierseizoenenband met dit logo geldt ook officieel als winterband. 
3pmsf symbol

“Weet u niet wat de cijfers op uw banden beteken kijk dan hier

Winterbanden voor caravans die worden voortgetrokken (niet-zelfrijdend) en aanhangers vallen buiten de wetgeving, maar trekauto’s en campers moeten wel winterbanden hebben. In de nieuwe regels voor winterbanden staat per 1 juli 2020 bedrijfswagens, bussen en caravans zwaarder dan 3.500 kg, onder winterse omstandigheden, uitgerust moeten zijn met winterbanden op zowel de aangedreven assen als stuuras.

Beschik je over alle seizoenen banden in Duitsland, dan hoor je je aan de voorgeschreven maximumsnelheid te houden van je banden. De maximumsnelheid staat in een lettercode aan de zijkant van de band. Verder zijn er ook andere verplichte winteruitrustingen waaraan je auto moet voldoen in Duitsland.

Zijn sneeuwkettingen verplicht?

Volgens de Duitse wet zijn sneeuwkettingen verplicht bij een bord waarin dit aangegeven staat en in bergachtige gebieden bij winterse omstandigheden. Dit is een verkeersbord met een rond, blauw bord met een witte autoband en een sneeuwketting. De sneeuwketting kunnen alleen worden gebruikt met een maximumsnelheid van 50 km/h.

Nu je weet wat in Duitsland verplicht is omtrent je winterbanden, kan je je gaan voorbereiden en weet je dat je goed op weg bent. Zo kan je ook alvast genieten van een risicovrije roadtrip naar je nieuwe favoriete wintervakantiebestemming terwijl je door Duitsland rijdt.

Winterbanden bestelt u voor uw vakantie via Banden-Concurrent. Voor het vertrek voor uw reis naar Duitsland, regelt u eenvoudig autobanden online. U kunt via onze website selecteren op welke adres bij u in de buurt de autobanden moeten worden bezorgd. Vervolgens worden deze banden door een vakman gemonteerd. Wilt u veilig op weg, wilt u geen hoge kosten voor uw autobanden én wilt u geen boetes riskeren? Bestel dan snel uw winterbanden op onze website. U hoeft zich niet meer druk te maken over hoge uitgaven en veel tijdverlies bij het monteren van uw autobanden. Banden-Concurrent zorgt ervoor dat u met een goed gevoel in uw auto zit. Winterbanden wanneer u naar Duitsland gaat?

 

Weergaven: 15

Related Posts

Advertenties

ACT
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

 

  • 4Bezoekers online. :
  • 13Bezoekers vandaag:
  • 242Bezoekers gisteren:
  • 2197Bezoekers vorige week:
  • 376074Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Reviews Camperclub Skeller

error: