Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Wildkamperen en vrij overnachten in België

Kamperen in België – natuur, cultuur en aan het einde van de dag een verfrissend biertje. Wat heb je nog meer nodig voor een fijne vakantie? Huur een camper in Brussel, ga op pad en ontdek op vier wielen het land. Mag je in België wildkamperen? 

© roadsurfer GmbH / Isabelle Winkel (lustloszugehen)

Mag je in België wildkamperen en vrij overnachten?

Zoals in veel andere Europese landen is wildkamperen ook in België verboden. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Vaak mag je – zolang je niet aan de kust bent – met toestemming van de lokale autoriteiten een of twee nachten je tent opzetten. Ook op privéterrein moet je natuurlijk om toestemming vragen, en je best doen om niet te veel plek in te nemen.

De kust en Vlaanderen zijn de uitzondering op de uitzondering – wildkamperen is hier eigenlijk overal verboden en er wordt streng gecontroleerd. En je kunt het risico beter niet nemen, want als je wordt betrapt dreigt een boete van maximaal 150 euro.

Heb je daar geen zin in? Dan kun je het beste gewoon naar een camping. Er zijn in België veel mooie campings, maar als wildkampeerder ben je waarschijnlijk eerder fan van de geliefde paalkampeerplaatsen (ook bivakzones genoemd).

De Belgen zijn gek op paalkamperen. Op de paalkampeerplaatsen geeft een bordje aan waar je, ook buiten de gewone campings, mag kamperen. Je tent mag je in een straal van 10 meter rondom de paal opzetten.

Let op: afhankelijk van de paalkampeerplaats mag je hier maximaal 1 tot 3 nachten verblijven. Meestal mogen er op een paalkampeerplaats maximaal drie tentjes tegelijk staan. En – logisch – je moet je eigen afval meenemen en het is verboden om vuur te maken.

Tip:

Op het internet vind je kaarten met een overzicht van de Belgische paalkampeerplaatsen. Zoek je voor jou en je camper een nog mooier plekje in de natuur? Dan zijn de roadsurfer spots een goed alternatief voor wildkamperen in België. Deze plekken kun je vooraf reserveren.

In België vrij overnachten met de camper

Voor het vrij overnachten met de caravan of camper zijn in België meer mogelijkheden. Staat er geen verbodsbord, dan mag je een nacht op een parkeerplaats of langs de straat verblijven. Je mag hier maximaal 24 uur blijven, en het is belangrijk dat je daarbij het verkeer niet hindert. Als je meer dan één nacht op een plek wilt verblijven heb je toestemming nodig van de lokale autoriteiten.

Ook hier geldt: niet te veel plek innemen. Laat je kampeerspullen dus in de camper. Vlaanderen, de kust en een aantal andere plekken zijn weer een uitzondering op deze regel – daar mag je ook niet vrij overnachten.

Wil je op privéterrein met de camper overnachten, dan moet je de eigenaar om toestemming vragen en er rekening mee houden dat je op zijn terrein staat. De talrijke camperplaatsen in België zijn een goed alternatief. Op veel van deze plaatsen kun je zelfs gratis overnachten. Sommige beschikken over sanitaire voorzieningen, en er is vaak een loosplaats voor je chemisch toilet.

Tips en regel voor wildkamperen in België

Voor het wildkamperen in België gelden natuurlijk ook een paar regels, waarvan ‘leave no trace’ de belangrijkste is. Dat betekent: laat geen sporen achter. Dat geldt vooral voor:

  • Afval – eigenlijk logisch dat je geen afval achterlaat als je je overnachtingsplek weer verlaat. Dat geldt ook voor etensresten, want die worden helemaal niet zo snel afgebroken als je zou denken. Ligt er nog afval van de vorige kampeerder? De natuur en de volgende kampeerders zijn je dankbaar als je het opruimt.
  • Grijs water en toilet – grijs water en de inhoud van je campingtoilet moet je altijd netjes afvoeren. Zorg dat je tijdens je reis regelmatig langs een loosplaats voor grijs water en het toilet komt.
  • Afstand van rivieren en meren – ga je afwassen of gebruik je de natuur als toilet, let er dan op dat je minstens 50 meter afstand houdt van rivieren en meren. Zo zorg je ervoor dat je het water niet vervuilt.
  • Vuur – maak geen open vuur, behalve als daar een aangewezen plek voor is. Veel van onze roadsurfers hebben een eigen keuken aan boord, of anders een klein kookstel.

roadsurfer 

Bezoeken: 560

Related Posts

error: