Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Welk rijbewijs voor camper?

Wat voor rijbewijs heb je nodig voor een camper? We vertellen je alles over het C1 rijbewijs en de voorwaarden om dit rijbewijs voor de camper te behalen.Heb je een camper waar je graag mee op pad wil gaan? Dan heb je in sommige gevallen een extra rijbewijs nodig. Dit is het geval wanneer een camper zwaarder is dan 3.500 kilo. Is de camper lichter? Dan voldoet een rijbewijs B. We gaan nu uit van de eerste situatie; we vertellen je graag meer over het C1 rijbewijs voor campers.

Wat voor rijbewijs heb je nodig voor een camper?

Voor zwaardere campers tussen de 3.500 en 7.500 kilo heb je een rijbewijs C1 nodig. Om dit rijbewijs te behalen heb je een theoriecertificaat nodig (bestaan uit twee onderdelen) en moet je slagen voor het praktijkexamen. We vertellen je graag meer over deze onderdelen:

 • Theoriecertificaat C1 rijbewijs: het theorie-examen voor de camper bestaat uit een onderdeel. Het RVM1-C1 Rijbewijs en Vakbekwaamheid toetst de kennis van verkeer, techniek, lading en wetgeving. Het examen duurt 80 minuten en bestaat uit 65 vragen. Bij 52 of meer goede antwoorden ben je geslaagd. 
 • Praktijkexamen C1 rijbewijs: het C1 praktijkexamen duurt 85 minuten en bestaat uit enkele bijzondere verrichtingen (zoals recht achteruitrijden, het maken van een halve draai en de hellingproef) een navigatie opdracht en het aantonen van de controle van het voertuig in verschillende omstandigheden en wegtypen.
 • Medische keuring door een bedrijfsarts of arbo-arts (aangesloten bij het CBR). Vraag bij de rijschool naar de mogelijkheden en benodigdheden.  
 • CBR-gezondheidsverklaring 

Hoe werkt het in de praktijk?

Wanneer op het kentekenbewijs staat dat het voertuig 3100 kg weegt en het laadvermogen 400 kg is, mag je in theorie met het rijbewijs B de weg op. Houd er rekening mee, dat de camper dan nog niet vakantie klaar is. De zitplaatsen, de extra belading zoals: fietsen, inventaris en watertank zijn hierin niet meegerekend. Wat vaak resulteert in een overschrijding van het maximale gewicht: 3500 kg. Velen rijden onbewust met een te zware camper, waarvoor een flinke boete staat.

Mocht dit het geval zijn, dan moet het kentekenbewijs worden aangepast en is het C1 rijbewijs nodig om met de camper de weg op te gaan. Gelukkig hoeft dit niet lang te duren en kun je bij de ANWB Rijopleiding jouw C1 rijbewijs in Dordrecht al binnen twee dagen halen!

Voorwaarden rijbewijs C1

Het C1 rijbewijs valt onder de categorie groot rijbewijs, waardoor er bepaalde voorwaarden zijn. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

 • Minimale leeftijd van 18 jaar
 • Je moet in het bezit zijn van een rijbewijs B
 • Je moet een Gezondheidsverklaring online bij het CBR hebben ingediend. Ben je medisch goedgekeurd? Dan wordt er een Verklaring van geschiktheid naar de RDW verstuurd

Kosten rijbewijs C1

Voordat je start met het C1 rijbewijs voor de camper is het fijn om een indicatie te hebben van de kosten. Hiervoor hebben we een handig overzicht gemaakt, zodat jij weet wat je kan verwachten.

C1 rijbewijs kosten

Overzicht van kosten C1 rijbewijs

Wil jij graag zelf op pad met een camper? Dan heb je in sommige gevallen een C1 rijbewijs nodig. Een C1 rijbewijs valt onder de noemer vrachtwagenrijbewijs en is geschikt voor chauffeurs van vrachtwagens en campers tussen de 3.500 kilo en 7.500 kilo. Is jouw camper lichter dan 3.500 kilo? Dan is het niet nodig om een apart C1 rijbewijs te halen, hierbij voldoet een rijbewijs B. Hieronder delen we een handig overzicht zodat jij een indicatie hebt van de kosten voor een C1 rijbewijs.

Kosten C1 rijbewijs:

De kosten voor het camperrijbewijs kunnen per persoon verschillen en zijn met name afhankelijk van de snelheid waarmee je de nieuwe vaardigheden aanleert. Onze camperopleiding speelt hierop in en biedt alles dat nodig is om goed voorbereid je examen in te gaan. Het C1 rijbewijspakket bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Zelfstudie theorie met studieboeken en online oefenmateriaal
 • Theorie-examen RVM1-C1: Rijbewijs en Vakbekwaamheid
 • Praktijklessen onder begeleiding van een ervaren instructeur
 • Praktijkexamen C1 rijbewijs

Tarief examens:

Praktijkexamen € 496,25-
Theorie-examen € 102,-

Theorie en gezondheidsverklaring

Voordat je jouw camperrijbewijs in ontvangst kunt nemen zijn er een aantal onderdelen die je moet voltooien. Het medische en theorietraject ziet er als volgt uit:

 • Medische keuring door een bedrijfsarts of arbo-arts (aangesloten bij het CBR). Vraag bij de rijschool naar de mogelijkheden en benodigdheden.  
 • CBR-gezondheidsverklaring 
 • Theorie-examen RVM1-C1: Rijbewijs en Vakbekwaamheid

Weergaven: 17

Related Posts

Advertenties

ACT
PROFA-CLEAN-300X250
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

 

 • 5Bezoekers online. :
 • 230Bezoekers vandaag:
 • 440Bezoekers gisteren:
 • 2883Bezoekers vorige week:
 • 384840Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Reviews Camperclub Skeller

Weg met de zwarte strepen op je camper

error: