Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Wat kost te hard rijden in het buitenland?

De zomervakantie ligt om de hoek en de zon schijnt op dit moment al flink.

Dat geeft je vast de zomerkriebels om heerlijk op reis te gaan. Vele Nederlanders gaan met de auto op vakantie naar een bestemming in Europa. 44% van alle vakantiegangers richting het buitenland gaat met de auto1. Dit zijn zo’n 4.96 miljoen mensen2. Wanneer je onderweg bent naar je zonovergoten bestemming, kun je weleens dagdromend achter het stuur zitten en per ongeluk wat te hard rijden. Hoeveel gaat dat je kosten? Verschilt dit per land en kun je zelfs een rijverbod krijgen? Dat kan je vakantie in gevaar brengen.

Een boete met een reden

Een land heeft niet voor niets een snelheidslimiet ingesteld. Deze is om verkeersongelukken tegen te gaan. Hou je daarom altijd aan de maximale snelheid; ook als je het gevoel hebt dat je veel en veel harder zou moeten kunnen rijden. Je kent er de weg niet en dus heb je geen idee of er plotseling een andere wegenstructuur, vernauwing of bocht aan komt. Bovendien ga je op vakantie om te ontspannen, en niet gespannen in het ziekenhuis te zitten naar aanleiding van een ongeval.

Europese landen

De meest bezochte, Europese landen hebben we op een rij gezet. Ieder land heeft net andere regels en tarieven als het gaat om te hard rijden. Bekijk dan ook de tarieven en regels van alle landen waar je doorheen gaat rijden deze zomer. Ook kun je voor meer informatie op de overheidswebsite van ieder land kijken om bijzonderheden en wijzigingen te vinden.

België

We beginnen bij België gezien vele mensen naar Frankrijk, Spanje en Italië zullen rijden. Wanneer je in België 10 km/uur te hard rijdt, zul je een boete van 50 euro krijgen. Hierin is geen verschil gemaakt of je binnen of buiten de bebouwde kom rijdt. Wanneer je meer dan 10 km/uur te hard gaat rijden, is er wel onderscheid gemaakt. Binnen de bebouwde kom betaal je 10 euro per extra te hard gereden kilometer meer. Buiten de bebouwde kom betaal je de helft per extra te hard gereden kilometer meer; 5 euro dus. Wanneer je puur door België rijdt om elders je vakantie te vieren, zul je dus ‘goedkoper’ uitzijn bij te hard rijden dan wanneer je de bebouwde kom in gaat en dorpjes bezoekt. Belangrijk is dat je bij meer dan 20 km/ uur te hard binnen de bebouwde kom en meer dan 30 km/uur te hard buiten de bebouwde kom eventueel ook een rijverbod krijgt. Dit kan ernstige gevolgen voor je verdere vakantie betekenen, dus pas op.

Frankrijk

Vanuit België rijden vele mensen door naar Frankrijk. Tot 20 km/uur te hard rijden kost gemiddeld tussen de €68 en €135 euro. Dit hangt van de situatie af. Voor informatie kun je op de website van de franse overheid kijken.

Spanje

Eenmaal in Spanje ben je gemiddeld veel meer kwijt als je te hard rijdt. Ga dus niet harder rijden des te dichter je bij je bestemming komt. Gemiddeld liggen de boetes hier tussen de €100 en €600 euro. Ook hier hangt het van de situatie af en of je de overtreding binnen of buiten een agglomeratie maakt.

Italië

Italië is het enige behandelde land waarbij het tijdstip van belang is op de hoogte van je verkeersboete. Bij minder dan 10 km/uur te hard rijden zijn de volgende boetes van toepassing: Het kost tussen €41 en €168 euro wanneer je tussen 7:00 en 22:00 uur te snel rijdt. Het kost tussen €54,75 en €224 euro wanneer je tussen 22:00 en 7:00 uur te snel rijdt. Wanneer je tussen de 10 km/uur en 40 km/uur te hard rijdt, kun je rekenen op volgende tarieven: Dat kost tussen €168 en €674 euro wanneer je tussen 7:00 en 22:00 uur te snel rijdt. Dat kost tussen €224 en €898,67 euro wanneer je tussen 22:00 en 7:00 uur te snel rijdt. Dit is precies het tegenovergestelde van wat je waarschijnlijk zou verwachten. Dat komt omdat Italië juist het te hard rijden in de nacht wil voorkomen.

Luxemburg

Luxemburg heeft ook een net wat specialer systeem dan de meest genoemde landen. Hier worden de verschillende overtredingen in één van de drie categorieën geplaatst. Die bestaan uit eenvoudig, ernstig en misdrijf boetes. Je begrijpt dat dat er per categorie andere sancties zijn. De meeste mensen zullen een eenvoudige boete ontvangen. Gemiddeld ligt een boete tussen de €49 en €145.

Duitsland

Duitsland maakt ook gebruik van twee tarieven; die van binnen en buiten de bebouwde kom. Een boete gemaakt in de stad ligt gemiddeld tussen de €15 en €680. Buiten de bebouwde kom betaal je gemiddeld tussen de €10 en €600 euro. Het verschil tussen de tarieven is in Duitsland van de genoemde landen het grootst.

Zwitserland

Het hoogste gemiddelde tarief ligt in Zwitserland beduidend lager dan de meest genoemde landen. Wil je dus per se flink gas geven, kun je dat het beste hier doen. Hier ligt een snelheidsboete gemiddeld tussen de €37,50 en de €243,70.

Oostenrijk

Oostenrijk heeft één tarief als je onder de 20 km/uur te hard rijdt; de boete is €70. Doe hier dus verstandig je voordeel mee. Tot 30 km/uur te hard rijden kost hier €150. Wel kun je bij heftige omstandigheden je rijbewijs kwijt raken of een boete tot wel €5000 euro betalen.

Betrouwbare auto

Zorg dat je een goede en betrouwbare auto mee op reis neemt. Wanneer je onderweg met pech komt te staan, kan het uren duren voordat de ANWB of de lokale pechhulp je kan helpen. Zeker met kinderen kun je je niet veroorloven om 3 uur stil te staan langs de weg. Die zullen gillend gek worden en daarnaast kun jij je tijd beter besteden aan het strand of bij het zwembad.

Gemiddelde bedrag boete

Er zijn bijna 5 miljoen mensen die met de auto naar het buitenland gaan. Als je alle bedragen bij elkaar optelt en het gemiddelde berekend, kom je op €235,03 uit. Tel uit hoe rendabel het voor een land is dat wij Nederlanders er doorheen rijden! Wel is de reden van de boetes natuurlijk om verkeersdoden in te perken dus het geld wordt opgehaald voor een ‘goed doel’. In de zomervakanties rijden er natuurlijk meer auto’s op de weg. Hierdoor is het een logische stap als er ook meer (traject)controles plaatsvinden. Houdt hier rekening mee. Maar ondanks eventuele boetes wens ik u natuurlijk een prettige vakantie toe!

Bron: Boers, J. (2022). Dit kost te hard rijden in het buitenland. Geraadpleegd op 17 juni 2022.

Weergaven: 48

Related Posts

Advertenties

ACT
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

 

  • 5Bezoekers online. :
  • 277Bezoekers vandaag:
  • 336Bezoekers gisteren:
  • 2560Bezoekers vorige week:
  • 377748Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Reviews Camperclub Skeller

error: