Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Wandelen in Belgie

De mooiste wandelingen van België

Zowel in heuvelachtig Wallonië als in het vlakkere Vlaanderen is het fijn wandelen. Via kapelletjes, kastelen en cafés, door de Ardennen of langs de zee. Van een leuke dagtocht via knooppunten tot een meerdaagse wandeltocht over een GR (Groot Routepad), de keuze is groot.

1. De Brueghelroute, door schilderachtig Pajottenland

Het Toscane van de Lage Landen, zo luidt de bijnaam van Pajottenland, de golvende streek ten zuidwesten van Brussel. Die bijnaam is ietwat overdreven, al vind je ook hier glooiende akkers, weergaloze valleitjes, grote kastelen en kneuterig knusse dorpjes. Zoals Sint-Anna-Pede, waar Pieter Bruegel al in 1563 de Parabel der Blinden schilderde, een van zijn bekendste doeken. In zijn spoor loopt de 27 kilometer lange Bruegelroute. Die begint bij de dorpskerk en voert je langs elf kopieën van zijn werk in Pajottenland. En oh ja, dit groene ‘Toscane’ is niet vanwege de wijn bekend, maar door de authentieke Geuze en Lambiek die hier wordt gemaakt. De champagne onder de bieren, die nóg lekkerder smaakt na 27 kilometer wandelen.

2. De GR5, 160 kilometer wandelplezier

GR staat voor Grande Randonnée of Grote Route en een van Europa’s populairste langeafstandwandelingen is de GR5, die loopt van de Noordzee naar de Middellandse Zee (ca. 2.150 km) en is gemarkeerd met de bekende rood-witte strepen. Onder Maastricht, bij het fort van Eben-Email, stap je dan voorzichtig de Ardennen in. Om vervolgens via levendig Luik, stil Olne en Spa, Stavelot, Vielsam en Ouren richting Luxemburg te lopen. Kortom, met de GR5 zie je de Waalse Ardennen op hun mooist, 160 kilometer over kleine weggetjes en bospaden, door enkele van de mooiste dorpen van Wallonië, langs fonkelriviertjes, kloeke kastelen en café-restaurants met een menukaart die alle blaren doet vergeten. De wandelgids GR5/E2 Ardennen beschrijft het hele traject.

Tip 1: mocht 160 kilometer iets te veel zijn, één dag wandelen op de GR5 is ook mooi, bijvoorbeeld van Spa naar Stavelot (15,5 km). Tip 2: of loop de Forellenweg (12 km), een gemarkeerde rondwandeling vanaf de Abdij van Stavelot, te vinden in 26 Wandeltochten in de Ardennen, een gratis downloadbaar gidsje.

3. Langs de hellingen van De Ronde

Jacques Brel zong over zijn ‘vlakke Vlaanderenland’ en ja, je bent geneigd te denken: Wallonië heeft de Ardennen en Vlaanderen is vlak. Maar elke fietsgek weet beter, die kent de Rotelenberg, Koppenberg en Kortekeer. Kuitenbijters in de Vlaamse Ardenen, net onder de stad Oudenaarde en bekend van de wielerklassieker Ronde van Vlaanderen. Dit trio heuvels zit dan ook in de wandelroute Langs de hellingen van de Ronde. Een rondje van 15,5 kilometer, met naast de drie iconische hellingen ook Bos Ter Rijst (met wilde hyacinten in het voorjaar), klaterende bronen, knipogende koeien, het lieflijke Maarkedal en cafés met toffe terrasjes om op neer te strijken.

4. In het hart van de heuvels

‘Ja, hier is hij geboren, dat klopt toch Etienne?’
‘Oui-oui Jean, in 1850.’
Beide mannen liegen. We treffen ze achter bier en koffie in Café La Marie in het Waalse Ellezelles. Dit dorp ligt in de snoeperige streek tussen de Dender en de Schelde: het Parc Naturel du Pays des Colines (Land van de Heuvels). We zijn hier om te wandelen, maar ook vanwege iemand die hier nooit was: Hercule Poirot, de ijdele, doch geniale meesterspeurder van Agatha Christie. De schrijfster verzon Poirot, maar niet volgens de inwoners van Ellezelles – die overigens ook in heksen geloven, maar dit terzijde. Absoluut wél echt waar is dat je hier fijn kunt wandelen. Wij hebben de Ellezelles-wandeling (13 km) uit het gratis downloadbare gidsje 20 Onvergetelijke Wandelingen geplukt en struinen nu van knooppunt naar knooppunt. Door bos, weilanden met vergezichten en langs het Maison du Pays des Colines (van waaruit soms vreemd gekrijs klinkt), de Quentine-brouwerij en… hé, wat vloog daar nou door de lucht?    

5. De Kustwandelroute

De Vlaamse kust is een kakafonie voor het oog en de tong. Bijna 70 kilometer strand, duinen, havens, kunst, trams, hoogbouw, belle-époque-villa’s, beachlife, garnaalkroketjes en nog veel meer. Per tram kun je langs de hele kust reizen, van Knokke-Heist (net onder Zeeuws-Vlaanderen) tot aan De Panne (schurkend tegen Frankrijk), maar wij gaan te voet. Via de Kustwandelroute, van knooppunt naar knooppunt. De naam Kustwandelroute is ietwat verwarrend, want hij staat niet voor één route maar voor een gebruiksvriendelijk netwerk. Je kunt hiermee langs de hele kust lopen (via Knokke, Zeebrugge, Blankenberge, De Haan, Oostende, Middelkerke, Nieuwpoort, Koksijde en de Panne), maar een toffe dagtocht kan natuurlijk, bijvoorbeeld een rondje door duin, polder en slikken. Om jouw ideale kustwandeling te maken vind je op de overzichtskaart Kustwandelroute (online en bij elk Toerisme-kantoor ter plekke te koop) vind je alle knooppunten (en tramhaltes) terug.

6. Door de Hoge Venen over het dak van België

Baraque Michel is de naam van zowel een herberg als de omliggende hoogvlakte in het Parc Naturel des Hautes Fagnes (Hoge Venen). Pakweg 1 kilometer verder sta je op het hoogste punt van België (681 m) en hier, op de parkeerplaats, begint dan ook de rondwandeling Het dak van België (13 km). Die voert je niet alleen over de hoogvlakte, langs veenbes, veenmos en zonnedauw, maar ook door mysterieus eikenbos. Je passeert de Fischbach-kapel en doorkruist, wandelend over vlonderpaden, het hart van het veen. Naar het Kruis der Verloofden, dat herinnert aan twee jonge geliefden die in 1871 hier stierven van de kou. Via loof- en naaldbos, de vallei van het Polleur-riviertje en de Venen van Setay keer je terug naar de herberg, waar je desgewenst een glas Bière de la Baraque Michel kunt bestellen. Ook deze wandeling vind je in het gratis downloadbare gidsje 26 wandeltochten in de Ardennen.  

7. Te voet in de Voerstreek

Onder Zuid-Limburg ligt de Voerstreek. Ook heuvelachtig, maar dan in België, dus minder aangeharkt. En officieel Vlaams, maar in de praktijk meertalig. Dik dertig jaar geleden woedde hier de taalstrijd, met knokpartijen, oproerpolitie en helikopters, ronkend in de lucht. Maar vandaag is de Voerstreek een bekoorlijk en gastvrij gebied. Met Wandelnetwerk Voerstreek (125 kilometer aan stille, bewegwijzerde wandelpaden)  stippel je heel gemakkelijk, op de bijbehorende kaart of online, je eigen wandeling uit. Verdwalen is onmogelijk, je struint van knooppunt naar knooppunt. Over heuvels met weidse vergezichten, plukjes bos en weilanden met dampende paarden, omzoomd door meidoornhagen. En daartussen: dagpauwogen, kruisbeelden, kabbelbeken, wijngaarden, hoogbejaarde hoeves en vakwerkhuizen in gehuchten als Mariahof, Drink en Peerd. Plus: dorpen met fijne plekken tegen honger en dorst, zoals Herberg Moeder de Gans in Teuven en Afspanning De Swaen in ’s-Gravenvoeren.

8. Waar Napoleon zijn Waterloo vond

Wie uit het Hallerbos loopt, aan de zuidkant, ziet aan de horizon een heuvel, met op de top het silhouet van een beest. Die heuvel kun je op, via een trap van 226 treden, waarna het beest een kolossale leeuw blijkt te zijn. De Leeuw van Waterloo. Want jawel, hier verloor Napoleon in 1815 zijn laatste slag. De leeuw is daarna gemaakt van 28.000 kilo omgesmolten kanonnen. Onder de heuvel huist museum Mémorial 1815, waarin je onder meer een 4D-film en een 110 meter lang panoramaschilderij kunt zien. Ietsje verderop vind je Bistro Joséphine, Café Wellington en Hotel 1815. Bij de heuvel begint ook In het hart van de veldslag, een wandelroute (14 km) tussen golvende weilanden, door kreupelhout en langs veel dat nog herinnert aan de veldslag waarbij bijna 200.000 soldaten elkaar bevochten. Van waar de Prins van Oranje gewond werd, via het Wellington Museum naar de boerderij die Napoleons laatste hoofdkwartier was. Meer info over deze route vind je in het gratis downloadbare gidsje 20 Onvergetelijke Wandelingen.

9. Smaakvol wandelen in de Westhoek

Vele monumenten en kerkhoven in de Westhoek, een streek in Zuidwest-Vlaanderen tegen de Franse grens aan, herinneren aan de Grote Oorlog (de Eerste Wereldoorlog). Zo onrustig als het toen hier was, zo vredig is het nu. Groen, golvend landschap met Mariakapelletjes, het beste bier ter wereld én knooppuntennetwerk Hoppeland. Goed voor 228 wandelkilometers, zowel hier als net over de grens, in Frans-Vlaanderen. Over stille wegen en paden tussen toefjes bos en akkers met graan, hop of druivenranken. Door kleine dorpen met minimaal één café en de stad Poperinge, met onder meer een station, Grote Markt, het Hopmuseum en de indrukwekkende militaire begraafplaats Lijssenthoek. Tevens kom je langs de Sint-Sixtusabdij bij Westvleteren, bron van het beste bier ter wereld, en door Watou, een dorp met twee brouwerijen én een Kunstenfestival (elk jaar van begin juli tot begin september).  

10. Naar de Parel van de Ardennen

De naam verklapt al veel, want de Grand Traversée des Ardennes (GTA) is inderdaad een lange route dwars door de Ardennen, van La-Roche-en-Ardenne tot Bouillon (153 km). Te lopen als een trektocht in zeven etappes, maar enkel een deel wandelen kan natuurlijk ook. De geel-wit gemarkeerde GTA kronkelt van vergezicht naar vergezicht en door de valleien van de Lesse, de Ourthe en de Semois. Langs eeuwenoude kastelen, over dito bruggen en naar naar zowel bekende plaatsen als het al genoemde La Roche (‘Parel van de Ardennen’) en Bouillon (rijk aan historie), als minder bekende, zoals Daverdisse en Mirwart (een van Les Plus Beaux Villages van Wallonië). En langs ijsvogel, veldkers, wild zwijn, ogentroost en zalmforel. Kortom, de GTA wandelen is een lust voor het oog, de neus, het oor én de smaakpapillen.

anwb

Bezoeken: 37

Related Posts

error: