Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Waar moet je op letten bij een fietsverzekering afsluiten?

Oei, de kleine lettertjes!

Een hele zorg minder, dát is een fietsverzekering: je hoeft niet steeds angstvallig om je heen te kijken als je je mooie fiets ergens parkeert. Maak je je juist zorgen om de fietsverzekering zelf? Niet nodig. De beruchte kleine lettertjes zijn niet zo ingewikkeld als weleens gedacht wordt. 

In Nederland worden helaas veel fietsen gestolen. In 2019 stond de teller op ruim 450.000 fietsen, iets minder dan in de jaren ervoor. Toch daalt de schade door fietsendiefstal nauwelijks. Dat komt doordat vooral dure fietsen in trek zijn bij het dievengilde, vooral elektrische fietsen.

Daarom is een fietsverzekering niet iets om zomaar aan de kant te schuiven. Al helemaal niet omdat de kleine lettertjes lastig zouden zijn. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben een klantenpanel dat de verzekeringsvoorwaarden meeleest om te controleren of ze niet te ingewikkeld zijn. Het is voor verzekeraars namelijk heel belangrijk dat iedereen alle informatie over een verzekering goed kan begrijpen, vertelt Bert Meier van fietsverzekeraar Unigarant. ‘Het laatste wat we willen is dat mensen teleurgesteld zijn wanneer hun fietsverzekering minder vergoedt dan ze verwacht hadden. Daarom leggen we alles zo goed mogelijk uit, zonder verzekeringsjargon.’

Twee sleutels

Bij alle verzekeringen heb je veertien dagen bedenktijd. Die twee weken kun je gebruiken om op je gemak de voorwaarden door te nemen. Deze betrekkelijk kleine moeite voorkomt teleurstellingen. Bijvoorbeeld omdat je dan wéét dat je bij vrijwel alle verzekeraars zuinig moet zijn op je fietssleutels: na diefstal van je fiets moet je vaak twéé sleutels kunnen overhandigen. Een van die twee moet gebruikt zijn ‒ te zien aan gebruikssporen die vanzelf ontstaan als je je fiets altijd op slot zet. Meier: ‘Verzekeraars willen namelijk wel graag zeker weten dat je fiets op slot stond toen die gestolen werd.’

Accu, schade: wat dekt de fietsverzekering?

Er zijn veel verschillende fietsverzekeringen, met allemaal verschillende voorwaarden. Welke dekking en welke voorwaarden belangrijk zijn, bepaalt iedereen natuurlijk voor zichzelf. Maar logischerwijs geldt: hoe hoger de vergoeding bij diefstal of schade, hoe hoger de premie. Een fietsverzekering die vijf jaar lang de aanschafwaarde vergoedt, is duurder dan een verzekering die na drie jaar een lager bedrag uitkeert. Ook de regio waar je woont en het type fiets zijn bepalend voor de hoogte van de premie.

Fietsverzekering afsluiten: dit is belangrijk om uit te zoeken

  • Hoelang krijg je de aanschafwaarde van je nieuwe fiets vergoed? Dit loopt uiteen van een tot vijf jaar.
  • Zijn accessoires zoals een kinderzitje en fietstas ook gedekt?
  • Wat is de dekking bij schade aan de accu?
  • Kun je een tweedehandsfiets verzekeren, of een sportieve fiets waar geen vast slot op zit?
  • Wat is het eigen risico?
  • Welke voorwaarden stelt de verzekering bijvoorbeeld aan het fietsslot (aantal sloten, keurmerk) of aan andere maatregelen om diefstal te voorkomen?
  • Wordt schade vergoed, bijvoorbeeld na een aanrijding?

 

Weergaven: 44

Related Posts

 

De beste hulp bij schade

We zorgen dat je thuisgebracht wordt als je auto na schade niet meer kan rijden. Of we regelen een vliegticket als je op vakantie onverwacht naar huis moet als een familielid ernstig ziek is. We nemen je zoveel mogelijk gedoe uit handen. Zodat jij je snel weer met de leuke dingen kunt bezighouden.

 

Daarom ANWB

Met onze verzekeringen sta je er nooit alleen voor.

 

Kijk hier voor de meest voorkomende verzekeringen.

error: