Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Vanwege de woningkrapte permanent wonen in een camper: ‘Het bevalt heel goed’

Lana met andere camperbewoners op de kampeerboerderij in Leimuiden (nos)

LEIMUIDEN – Door de krapte op de woningmarkt is het voor velen lastig om een geschikte en betaalbare woning te vinden. Sommige mensen kiezen er daarom voor om permanent vanuit een camper te leven. Op een kampeerboerderij in Leimuiden kwamen zeven camperbewoners dit weekend bij elkaar. ‘Iedereen heeft een beetje dezelfde levensstijl en je leert van elkaar.’

Lana van der Reijden is 24 jaar en woonde eerst in een kleine, slecht onderhouden studentenkamer in Haarlem en besloot het vorig jaar over een andere boeg te gooien. ‘Ik wilde veel meer buiten zijn en meer van Nederland zien. En ik deed het vanwege de hoge huurkosten’, zegt ze tegen de NOS.
Nu staat ze tijdelijk op de kampeerboerderij in Leimuiden en zo zet ze haar felblauwe bus om de zoveel dagen weer op een andere camping of camperplaats. Vanaf daar gaat ze met de fiets of het openbaar vervoer naar haar opleiding in Amsterdam. Ze besteedt maximaal 15 euro per nacht, haar huis op wielen verwarmt ze op diesel en haar vaste lasten bestaan behalve uit kosten voor staplaatsen uit wegenbelasting en verzekeringen.

‘Met gelijkgestemden bij elkaar’

Via een Facebookgroep voor camperbewoners kwam Lana in contact met anderen met wie ze het ‘camperwoonweekend’ in Leimuiden houdt. Een van hen moest vanwege een scheiding zijn huis verkopen en wilde meer financiële ruimte dan mogelijk was met een huurhuis. Weer een ander wilde zijn ouderlijk huis verlaten en kon met zijn budget niet op kamers; hij woont in een bestelbusje.

‘Je bent met gelijkgestemden bij elkaar. Iedereen heeft een beetje dezelfde levensstijl. Dat je dat bij elkaar herkent, vind ik heel leuk’, vertelt Lana. ‘En je ziet dingen bij anderen binnen waar je van leert. Zoals een campingoven, ik heb al heel lang geen pizza of hartige taart gegeten bijvoorbeeld, maar dat kun je ook maken in een camper.’

‘Het bevalt heel goed’

Bert en Cora Buiter (64 en 65), die een kleurrijk beschilderde bus hebben, zitten naar eigen zeggen in een ‘transitieperiode’. Ze werken beiden ruim veertig jaar in de zorg. Binnenkort gaan ze met pensioen en zetten ze hun huis te koop. ‘We hebben een eengezinswoning en proberen naar een kleiner huisje te gaan dat minder kost, maar dat is er gewoon niet, het is belachelijk. Nu gaan we fulltime reizen’, vertelt Cora.

Lana blijft voorlopig in haar camper wonen, vertelt ze voordat ze de kampeerboerderij in Leimuiden weer verlaat. ‘Als ik klaar ben met mijn opleiding en wel een betaalbare woning kan krijgen, zal ik wellicht daarvoor kiezen. Maar eigenlijk bevalt dit ook heel goed, ik heb het heel erg naar mijn zin.’
Ruim 10.000 mensen wonen op een ‘bewoonde standplaats’, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, maar dat gaat ook over stacaravans en woonwagens. Bovendien, laat een CBS-woordvoerder weten: ‘Als iemand in een camper woont, maar dit niet heeft doorgegeven aan de gemeente waardoor deze persoon niet in de Basisregistratie Personen staat, hebben wij er geen weet van.’ Wonen in een camper mag, maar mensen moeten wel ergens ingeschreven staan, of een Nederlands briefadres hebben.

Weergaven: 209

Related Posts

error: