Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Uitstel apk voor in buitenland gestrande campers

Camperaars die niet aan de apk-plicht kunnen voldoen omdat hun camper vanwege de coronacrisis in het buitenland moet blijven, kunnen onder voorwaarden drie maanden uitstel krijgen. Dat is in de kern de regeling die de NKC met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is overeengekomen.

Nogal wat camperaars hebben hun reis moeten afbreken omdat ze vanwege de coronacrisis niet meer welkom waren in een land. Veel van hen zijn met de camper thuisgekomen, maar dat was niet voor iedereen mogelijk. In Marokko staan alleen al 84 campers van deelnemers van NKC-groepsreizen de crisis af te wachten, terwijl hun eigenaren per vliegtuig naar huis zijn gereisd.

Het is onduidelijk wanneer ze de camper kunnen ophalen en van een aantal is tegen die tijd mogelijk de vervaldatum van de apk verstreken. Camperaars die nog in het buitenland zijn en niet naar huis kunnen omdat er reisbeperkingen gelden, ondervinden dezelfde problemen.

Vervaldatum apk

Eigenaren van campers waarvan de vervaldatum van de apk gedurende het verblijf in het buitenland verloopt, kunnen zich bij de RDW melden, onder vermelding van het kenteken van de camper en de omstandigheden. In telefonisch overleg bepaalt de RDW vervolgens of de camper drie maanden langer de status van gekeurd kan krijgen. Op de adviespagina van de NKC is te lezen hoe de regeling precies in z’n werk gaat.

Uiteraard is het ook mogelijk om het kenteken te schorsen, gesteld dat de camper zich niet op de openbare weg bevindt, ook niet in het buitenland. “Maar dan blijft het probleem dat de camper na de crisis zijn lange weg moet vinden naar de dichtstbijzijnde garage die de keuring kan uitvoeren”, zegt Martijn Ciere van de afdeling belangenbehartiging van de NKC. “We denken dat deze regeling voorlopig voor veel mensen in ieder geval de druk van de ketel haalt.” Mochten de problemen langer aanhouden, dan treedt de NKC opnieuw in overleg met de RDW.

Apk en verzekering

Het ontbreken van een geldige apk kan een boete opleveren. Bovendien kan het niet voldoen aan de apk-plicht leiden tot problemen met de verzekering, zeker als blijkt dat een ongeval samenhangt met een gebrek aan het voertuig. Dan kan de verzekering besluiten niet uit te keren.

Weergaven: 38

Related Posts

error: