Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Roetfiltertest op komst voor apk

Als de plannen doorgaan, worden vanaf 2021 af-fabriek roetfilters bij diesels bij de apk aan een test onderworpen. Dat blijkt uit antwoorden die minister Stientje van Veldhoven heeft gegeven op vragen van de VVD

Het gaat uitsluitend om de roetfilters die standaard zijn aangebracht en niet om retroroetfilters, die naderhand zijn gemonteerd. Op dit moment worden de af-fabriek roetfilters alleen visueel op beschadigingen gecontroleerd. Dat zegt echter weinig over de werking: een sterk vervuild filter kan te veel deeltjes doorlaten. Met de nieuwe test moeten deze roetfilters door de mand vallen.

Op basis van het aantal van 1.250.000 diesels met een af-fabriek gemonteerd roetfilter in Nederland, gaat de minister ervan uit dan zo’n 100 tot 125 duizend roetfilters niet goed werken, waarmee deze auto’s dus niet worden goedgekeurd.

Als dit gebeurt, moet het filter worden gereinigd of vervangen. Schoonmaken kost volgens de minister 200 tot 400 euro, een nieuw exemplaar 1.000 tot 1.500 euro. Eigenaren van campers op basis van een personenauto van 2010 en ouder, kunnen er in dat geval ook voor kiezen om het filter te laten verwijderen. Dan moeten ze echter wel de fijnstoftoeslag in de wegenbelasting gaan betalen. Bij campers die volgens het kenteken zijn gebaseerd op een bedrijfswagen, ligt deze grens bij 2011

Weergaven: 43

Related Posts

error: