Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Romantische Strasse

Romantische Strasse route met de camper

Er bestaan tal van mooie routes. Een van die routes, misschien wel een van de bekendste, is de Romantische Strasse. Deze route gaat van het stadje Würzburg tot aan het stadje Füssen aan de rand van de Beierse Alpen. In dit artikel lees je alle informatie omtrent de Romantische Strasse route met de camper.

De Romantische Strasse is kent zijn oorsprong in de jaren ’50. Deze route heeft niet voor niks deze naam gekregen. Onderweg kom je langs allerlei mooie oude, middeleeuwse stadjes en dorpen, authentieke vakwerkhuizen, mooie pleinen en oude stadswallen en -poorten die vervlogen tijden doen herleven. Ook rijd je van de idyllische glooiende landschappen zo door naar de bergen, die in het uiterste zuiden bij Füssen liggen.

Goboony Romantische Strasse route camperRoute romantische strasse

De route van de Romantische Strasse is bijna 400 km lang en doet maar liefst 29 plaatsen aan. Mocht je er de tijd voor hebben, dan is het fantastisch om de hele route te rijden. Maar je kunt er ook voor kiezen om eerst eens een deel te rijden en later nog eens een deel. Het is namelijk van Utrecht naar Würzburg ook al circa 500 kilometer rijden. Daarnaast kun je het ook prettig vinden om rustig aan te doen en niet iedere dag te rijden. Neem dan ook gewoon je tijd, dat is ook de vrijheid van een camper.

In alle toeristische boekjes staat een prachtige plattegrond van de route, deze kun je echter ook online gebruiken.

Uitgebreide informatie over de rijke geschiedenis en vele bezienswaardigheden van de 29 stadjes kun je lezen op de Nederlandse website van de Romantische Strasse. Ik heb een aantal van de mooiste plekken op een rijtje gezet.

 1. Würzburg

De route begint in Würzburg. Een van de meest recente gebeurtenissen in Würzburg is het bombardement in de Tweede Wereldoorlog waarbij veel mensen omkwamen en veel monumenten zijn verwoest. Tegenwoordig zijn veel monumenten weer hersteld en vernieuwd, ook is het een levendige studentenstad. Als oude bisschopsstad heeft Würzburg vele kerken die je vrij kunt bezoeken. Het absolute hoogtepunt is de Dom. Verder is er de oude universiteit met de Neubaukirche, de oude kranen op de kranenkade het Bürgerspital zum Heiligen Geist, de vesting Marienberg, de bedevaartskapel die al van grote afstand aan zijn silhouet te herkennen is en nog veel meer.

Goboony Romantische Strasse route camperLauda-Königshofen

De kleine stad Lauda-Königshofen is in 1975 ontstaan als samenvoeging van een stuk of twintig voormalige gemeenten, waarvan Lauda en Königshofen de twee grootste zijn. Ook hier vind je weer bijzondere bezienswaardigheden. Zo vind je ten oosten van Königshofen een oude, acht meter hoge wachttoren uit de zestiende eeuw, nu is het een uitkijktoren met een prachtig uitzicht over de omgeving. Ook de voormalige kloosterkerk Heilig Kruis van Gerlachsheim die in barokstijl is gebouwd is een bezoek meer dan waard.

 1. Bad Mergentheim

Bad Mergentheim heeft een rijke geschiedenis, waarbij ook heksenvervolging een grote rol hebben gespeeld. Overigens is de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog bespaard gebleven, dus het is nog in echte oude stijl. Ga in Bad Mergentheim niet alleen voor de mooie bezienswaardigheden. Kom ook even tot rust in een van de parken. Het park bij het slot van de Duitse Orde is prachtig en het Kurpark heeft een rozentuin, een therapie park, een kruidentuin, een lapidarium en een klankentuin. Ook is er een Japanse tuin met kleine watervallen, Japanse planten en een granieten boogbrug aangelegd. Het is niet voor niks een van de mooiste tuinen van Duitsland.

 1. Rothenburg

Goboony Romantische Strasse route camperRothenburg staat ook wel bekend als de meest middeleeuwse plaats van Duitsland, daarnaast heeft Walt Disney het stadje als inspiratie gebruikt voor de woonplaats van Pinokkio en tijdens WOII zorgde de Amerikaanse vice-minister van Oorlog er persoonlijk voor dat deze prachtige omgeving gespaard bleef van bombardementen en andere vernielingen. Tijdens een bezoek mag je zeker de Marktplatz met zijn renaissancestadhuis niet missen, maar dompel je verder vooral onder in de middeleeuwen: en bewonder de muur met torens, poorten en het bastion. Vergeet ook niet te proeven van de specialiteit van Rothenburg, sneeuwbollen: deegbollen in een laagje suiker, chocolade of glazuur.

 1. Harburg

Harburg is een gezellig stadje. Je vindt er smalle kasseistraten en een historische brug, maar de belangrijkste bezienswaardigheid is Burg Harburg. Een zeer fotogenieke burcht op een rots boven het dorp. De burcht is al 900 jaar in bezit van de prinselijk familie Oettingen-Wallerstein. Ooit was het een versterkte vesting nu een aangenaam woonpaleis. Leuk weetje: Michael Jackson heeft eens geprobeerd Burg Harburg te kopen.

 1. Augsburg

Augsburg wordt ook wel de meest noordelijke stad van Italië genoemd. Dat komt door zijn prachtige renaissancegebouwen en de vele fonteinen. Neem ook zeker de tijd om de Perlachtoren te bezoeken. Deze stadstoren stamt uit de 11de eeuw en doet nu dienst als klokkentoren voor de aangrenzende kerk. Je kunt de toren ook beklimmen; een gele vlag geeft aan of het uitzicht goed is.

 1. Schwangau

Schwangau is een kleine gemeente en ligt aan de voet van de Alpen. Door de ligging in de bergen en nabij meerdere meren is het de ideale uitvalsbasis voor prachtige wandelingen. De regio is ook bekend vanwege de sprookjeskastelen. Schloss Hohenschwangau werd in de 19de eeuw gebouwd door Maximiliaan II van Beieren. Zijn opvolger, Ludwig II, bracht hier zijn jeugd door en bleef er wonen na de dood van de oude koning. In 1868 liet Ludwigs een nieuw kasteel bouwen op een hooggelegen richel, het welbekende Neuschwanstein.

 1. Füssen

Füssen is het officiële eindpunt van de Romantische Strasse. Dat stadje is een omweg waard. Füssen heeft laat-middeleeuwse wortels en heeft tal van gotische huizen en barokkerken. In het centrum kun je ook nog eens leuk winkelen.

Goboony Romantische Strasse route camperGoboony Romantische Strasse route camper

Campings nabij de Romantische Strasse

Over slaapplaatsen hoef je je trouwens geen zorgen te maken wanneer je deze route rijdt. Je vindt namelijk vele camperplaatsen en campings nabij de Romantische Strasse. Ik heb een paar op een rijtje gezet.

 1. Friedensbrücke Würzburg

In Würzburg vind je camperplaats Friedensbrücke, die ligt aan de Main. Vaak kun je een plekje vinden aan de kant van het gras, vlakbij het water. Op die manier kan je bij mooi weer lekker buiten zitten. De camperplek heeft een ideale ligging vlakbij de stad, zo hoef je dus nooit ver te lopen om dingen te bekijken.

 1. Rothenburg Ob Der Tauber P2

Goboony Romantische Strasse route camperIn het plaatsje Rothenburg ob der Tauber vind je twee camperplaatsen. Een daarvan is Parking P2. Een grote parkeerplaats waar heel wat campers een plekje kunnen vinden en ondanks dat de plaats misschien niet heel gezellig klinkt, vind je er zeker mooie plekjes. Verderop vind je ook nog de knusse Camping Tauber Idyll.

 1. Parking Schloss Harburg

De camperplaats in Harburg heeft geen voorzieningen en is vooral een gemixte parking, meer heb je ook niet nodig want je zult je tijd vooral kwijt zijn aan het bewonderen van bezienswaardigheden. Helemaal leuk: Je kunt er een potje jeu de boules spelen. De ballen en de banen staan namelijk gratis tot je beschikking.

 1. Wohnmobilplatz Sportstudio – Füssen

In Füssen kun je terecht op de Wohnmobilplatz Sportstudio. Een simpele maar nette camperplaats met een goede ligging, waar je ook gebruik kunt maken van een douche. Extra fijn, je krijgt er een kortingskaart om de kastelen te bezoeken. Verderop heb je ook een camping, deze kost wat meer maar heeft een leuke ligging en het staat net even wat gezelliger.

Bezoeken: 255

error: