Een camperreis door Noorwegen is razend populair, maar buurland Zweden is ook ontzettend mooi. De natuur, de toffe steden en de eindeloze mogelijkheden (wildkamperen) maken Zweden een ultiem camperland. In deze blog heb ik drie routes voor je uitgestippeld voor wanneer je met de camper naar Zweden gaat.
Waarom Zweden?
Je kunt beter vragen, waarom niet naar Zweden? Het land bestaat uit kilometers bossen die worden afgewisseld met prachtige meren en toffe steden. In de natuur vind je heel veel rust en ruimte en je hebt ook nog eens de kans om oog in oog te staan met een eland of rendier. De steden staan juist bol van Zweeds design en je vindt er hippe eettentjes met Zweedse delicatessen (kanelbullar) en hippe hapjes. Ook is Zweden natuurlijk het land van Pippi Langkous en van wie is dat niet de jeugdheldin? Daarnaast heb je in Zweden bijzondere natuurlijke fenomenen. In juni en juli wordt het bijna niet donker door de midzomernachtzon. Verder heb je in Zweden de kans om het noorderlicht zien. Door de elektrische lading in de lucht kun je dit het beste zien in september en maart, maar ook in november, december en januari maak je veel kans omdat het dan juist amper licht wordt en het noorderlicht alleen te spotten is als het echt donker is. Wat fijn is aan Zweden is dat iedereen goed Engels spreekt. Ook zijn de mensen ontzettend vriendelijk en relaxed. Daarnaast is het land ontzettend schoon en kun je goed merken dat de lokale bevolking erg begaan is met de natuur en het milieu.
Ga je met je gezin op campervakantie? Kom alvast in de stemming met de avonturen van Lex en zijn gezin (deel 1 en deel 2). Of kijk hoe dit gezin afgelopen zomer naar Zweden ging. En mocht je trouwens twijfelen of Zweden wel een goed idee is vanwege de muggen, dat valt allemaal ontzettend mee! Aan het weer hoef je niet te twijfelen. Zweden is in de zomer gemiddeld 4 graden warmer dan Nederland en ook helemaal niet zo regenachtig. Dit komt omdat de bergen van Noorwegen het slechte weer tegenhouden.
Wildkamperen in Zweden
Het lekkere van camperen is dat je overal kunt gaan en staan waar je wil, echt een gevoel van vrijheid. In Zweden geldt dit al helemaal omdat je hier het allemansrecht geldt en je dus mag wildkamperen. Je moet tijdens het wildkamperen wel met een aantal dingen rekening houden. Zo moet je op minstens 150 m afstand staan van een huis, mag je niet langer dan twee nachten blijven en moet je de plek schoon achter laten (het welbekende Leave No Trace). Let ook op je vuilwater. Het beste is natuurlijk om een vuilwatertank te hebben en die op de daarvoor bestemde plekken te legen. Heb je die niet, gebruik dan zo weinig mogelijk en uitsluitend ecologische middelen. Op sommige plekken staat duidelijk dat je er niet mag kamperen. Doe dit ook niet, want zo blijft het kamperen in het wild voor iedereen leuk.
Gelukkig kun je gemakkelijk een plekje vinden met behulp van Google Maps, maar als je gebruik maakt van de app Park4Night, vind je de mooiste plekken. Vaak vind je een plekje die voor het wildkamperen lijkt te zijn gemaakt. Er is een vuurplaats, er is een (droog)toilet en er zijn prullenbakken. Wat ook fijn is, op veel plekken kun je in de zomer naar hartenlust wildplukken. De struiken zitten vol blauwe bessen en frambozen en later in het seizoen vind je er bramen en cantharellen. Het fijne van Park4Night is dat je ook reviews over de plek kunt lezen. Dat maakt wildkamperen in Zweden heel veilig.
Ideaal voor camperaars; bij ieder tankstation vind je een kraan waar je gratis water kunt tappen, daarmee is een van de grootste uitdagingen van het wildkamperen in een keer gedekt. Een andere uitdaging is gas. In Zweden kun je maar op weinig plekken je gasfles vullen, met name omdat ze in Zweden een andere nippel gebruiken dan in Nederland. Ga je langere tijd op reis, neem dan zelf een verloopnippel mee, zodat die altijd kan worden gebruikt. Hetzelfde geldt voor LPG.
Camperplaatsen Zweden
Sta je liever op campings of camperplaatsen? De makkelijkste manier om camperplaatsen langs deze routes te vinden is met de app Campercontact. Zo hoef je niet van tevoren alles krampachtig vast te leggen, maar zoek je gewoon op het moment dat je een camperplaats nodig hebt naar de dichtstbijzijnde.
Een aantal mooie camperplaatsen in Zweden zijn:
– Kolgårdens Stugby & Camping
– BauerGården Gästgiveri & Konferens
– Ekna Naturcamping
– Sunnanå Hamn
– Kalvs Familjecamping
Hoe reis je naar Zweden?
Om Zweden te bereiken kun je het makkelijkst van het Duitse Puttgarden de oversteek maken naar het Deense Rødbyhavn. De oversteek met de ferry duurt ongeveer 45 minuten. Je hoeft hier meestal niet voor te reserveren. Als je aan komt rijden is het net alsof je door tolpoortjes rijdt. Daar kun je een kaartje kopen en met een beetje geluk kun je bijna direct de boot op. Vanuit Denemarken heb je twee opties om Zweden te bereiken. De eerste optie is de over de snelweg vanuit Rødbyhavn naar Helsingør. Hier kun je een veerboot pakken naar het Zweedse Helsingborg. Deze oversteek duurt ongeveer 20 minuten. Ook kun je vanuit Rødbyhavn onder Kopenhagen langs rijden en de brug over de Sont, de Öresundsbru, nemen. De gehele brug is zo’n 9 km en brengt je naar het vasteland bij Malmö. De tol voor de brug is afhankelijk van de lengte van je voertuig en moet aan de Zweedse kant van de brug worden betaald.
Je kunt trouwens ook vanuit Duitsland rechtstreeks met de boot naar Zweden. Vanuit het Duitse stadje Rostock neem je de boot naar het Zweedse Trelleborg, een half uurtje ten zuiden van Malmö. Deze boot moet je wel vooraf reserveren. Doe dit op tijd, hoe langer je wacht, hoe duurder de overtocht wordt. De overtocht duurt 6 uur. De boot gaat overdag en ‘s nachts. Als je ‘s nachts de boot neemt, kun je lekker slapen en zo kom je fris en fruitig aan. Neem je ‘s ochtends vroeg de boot? Dan kun je gewoon gratis parkeren en overnachten in de haven van Rostock.
Camperroutes Zweden
In Zweden kun je prima op de bonnefooi reizen. Het is er overal mooi en sommige plekken lenen zich goed om iets langer te blijven hangen. Omdat het wel altijd fijn is om een klein beetje een route in je hoofd te hebben, heb ik een aantal camperroutes door Zweden voor je uitgestippeld. Zo kun je zelf kiezen of je ze helemaal rijdt of alleen gebruikt als leidraad voor je vakantie in Zweden.
1. Door Midden- en Zuid-Zweden
De eerste route start vanaf Helsingborg en gaat door het midden en zuiden van Zweden. De route door Zweden is zo’n 1400 km lang en neemt je mee langs allerlei verschillende bezienswaardigheden. Vanaf Helsingborg rijdt je langs de kust eerst in de richting van Gotenburg. Onderweg kun je op een aantal plaatsen stoppen. Zo ligt iets ten noorden van Helsingborg natuurreservaat Kullaberg. In dit natuurreservaat kun je prachtig wandelen langs de ruige kust. Onderweg kom je langs een aantal grotten. Om er te komen moet je wel een steile afdaling nemen, maar die zijn goed te doen omdat er touwen zijn om je aan vast te houden. Rijd daarna door naar Varberg. Dit stadje was vroeger een kuuroord en je kunt nog steeds gebruik maken van het badhuis. Ook kun je het fort bezoeken. Hierboven is een musea met wisselende tentoonstellingen. Als je geluk hebt vind je een plekje op de camperplaats met uitzicht op het fort en de blauwe zee. Daarna rijd je door naar Gotenburg. Een prachtige en gemoedelijke stad. Begin de dag bij Kafe Magasinet met een lekkere koffie of ga naar Café Husaren voor een heel grote kanelbullar. Wandel door de wijken Haga en Majorn, maak de overtocht naar de verschillende eilandjes en bezoek het Slottskogen park. Hier vind je een natuur historisch museum die zeker de moeite waard is. ’s Avonds kun je heerlijk eten bij Pinchos.
Maak vanaf Gotenburg de oversteek naar Örebro. Je rijdt dan langs de twee grootste meren van Zweden. Stop onderweg zeker voor een wandeling door het bos of huur ergens een kano en ga het water op. Heb je zelf een sup? Reken er dan op dat je die vaak tevoorschijn wil halen. Als je van steden houdt kun je daarna twee volle dagen gebruiken om Stockholm te ontdekken. Een prachtige stad, met veel leuke activiteiten en bezienswaardigheden.
Na Stockholm ga je zuidwaarts voor een bezoekje aan het themapark gebaseerd op de verhalen van Astrid Lindgren. Ik vind haar boeken nog steeds fantastisch en wie wil nou niet op avontuur met Michiel van de Hazelhoeve, kennis maken met Ronja de Roversdochter of armpje drukken met Pippi Langkous? Leuk voor jezelf en leuk voor de kinderen. Trakteer jezelf en je kinderen trouwens in een café op een echte Zweedse klassieker: pannenkoeken met slagroom en jam. Het themapark ligt in de provincie Småland. Deze provincie heeft veel te bieden wat betreft natuur. Ideaal voor mooie hikes over de heuvels en door de bossen. Ook het grootste nationale park van Zweden, Stora Mosse, ligt in Småland. Je kunt hier prachtige wandelingen maken en hebt zelfs kans op het spotten van elanden. Je kunt bij de ingang van het park kamperen, maar mocht je liever wat rustiger staan, dan is dit een mooie plek. Mocht je hier kamperen, maak dan zeker even de omweg naar het café in Nydala. Dit is een van de beste plekken voor een echte Zweedse Fika.
2. Door Midden- en Noord-Zweden
De tweede route start vanaf Gotenborg is de route door Zweden is bijna 3000 km lang en gaat door Midden-Zweden en Noord-Zweden. Bekijk voor de tips over Gotenburg route 1. Daarna kun je op verschillende manieren naar het noorden rijden. Je kunt de E45 volgen tot aan Malung of Mora. Je komt dan langs het Väner meer, het grootste meer van Zweden. Een mooie camperplaats aan dit meer is Sunnanå Hamn bij Mellerud. Een comfortabel plekje, met goede voorzieningen en met een natuurreservaat voor de deur. Ook kom je langs Amal, een gezellig stadje waar je bij meerdere cafés terecht kunt voor een Fika (inclusief ABBA muziek op de achtergrond). Je kunt iets van de E45 afwijken en rondom het stadje Edsleskog een wandeling maken. De Nederlandse eigenaar van het hotel hier, kan je voorzien van een route en geeft de beste tips over wildkampeerplekjes.
Een andere mogelijkheid is een route langs de kust. Je komt dan onder andere langs het stadje Fjällbacka, de rotstekeningen van Tanum die stammen uit de Noordse Bronstijd en het gezellige stadje Strömstad. In de buurt van dit stadje vind je een oud vikingengraf en daar in de buurt vind je een mooie wildkampeerplek. Je kunt langs de kust een etappe van de Bohusleden wandelen, maar vanaf Strömstad kun je ook de boot nemen naar de Koster Islands. Zeker de moeite waard om een dagje voor uit te trekken. Je kunt de boot nemen naar Noord Koster en daar een wandeling maken en zwemmen in de zee. Daarna kun je met de pont naar Zuid Koster. Hier kun je eventueel een fiets huren. Tip: neem zeker even pauze bij Kosters Trädgårdar.
Hierna komen de routes weer samen en vervolg je je weg naar het het vikingmuseum in Säffle, voor wat meer Zweedse geschiedenis. Vanaf daar vervolg je je route via Sälen naar Fulufjället National Park. In Sälen kun je veel outdoor activiteiten doen. Huur bijvoorbeeld een dagje een kano, ga wandelen of ga met de skilift omhoog en race op een mountainbike de berg af. Regenachtige dag? Je kunt in bij Experium Sälen een dagje naar de sauna of naar het binnen zwembad. Na afloop trakteer je jezelf op een wafel met slagroom en rabarber in het dichtstbijzijnde wafelrestaurant. In Fulufjället National Park moet je sowieso een bezoekje brengen aan de Njupeskär waterval. Dit is de hoogste freefall waterval van Zweden. Beklim daarna zeker even de berg, het gebied daarboven is namelijk prachtig. Je kunt hier ook een meerdaagse hike maken. Neem daarvoor een tent mee of overnacht in een van de hutten. Een goede kaart is wel handig, dan kun je niet verdwalen.
Nog niet genoeg bergen gezien? Rijd dan via Idre door naar Grövelsjön. Vanaf hier kun je vele verschillende hikes maken. Van dagtochten tot meerdaagse hikes en in allerlei moeilijkheidsgraden. In het informatie centrum vertellen ze je er graag meer over. Op weg hier naartoe kom je langs een Alpaca Café, een schattig cafeetje met lekkere taartjes en goede koffie. Leuk om te weten: hier kom je zeker weten rendieren tegen.
Via Östersund rijd je dan door naar het noorden. Onderweg heb je de mogelijkheid de 500 km lange Wildernisroute door Zweden aan je route toe te voegen. Deze route neemt je mee door het ruige Jämtland en het Zweedse Lapland. Onderweg kom je langs de meest spectaculaire gebieden, watervallen en rivieren van noordelijk Scandinavië. De meest noordelijke stop op deze route is Jokkmokk. Hier kun je wel een tijdje blijven. Je vindt hier namelijk verschillende natuurreservaten die allemaal weer hun eigen kenmerken hebben. Ook ligt het binnen de poolcirkel en je vindt er het Berg- en Samenmuseum, genaamd Ájtte. Op die manier leer je meer over de bevolking in het noordelijkste deel van Zweden. Je begrijpt al dat dit gebied de plek is voor het spotten van het noorderlicht. Heb je tijd? Rijd dan nog een stukje verder voor een wandeling door Abisko National Park of beklim de Kebnakaise, de hoogste berg in Zweden. Je kunt ook de grens oversteken en een bezoekje brengen aan de Noorse Lofoten.
Hierna zetten we de reis terug naar het zuiden in. Je komt dan langs Umeå. Die stad is sowieso het bezoeken waard want je vindt er veel lanen met berkenbomen en in 2014 was het de culturele hoofdstad van Europa. Ook is hier het het Zweeds Skimuseum. Rijd zo langs de oostkust verder naar Stockholm. Je komt hier nog langs verschillende nationale parken vol mogelijkheden om te wildkamperen en te wandelen. Vanaf Stockholm pak je het laatste stukje van route 1 weer op.
3. Door Zuid-Zweden
De derde route start in Malmö en gaat door Zuid-Zweden door Skåne en Småland. De route door Zweden is rond de 1500 km. Neem lekker de tijd om Malmö de ontdekken, want de stad heeft veel te bieden. Net als bij route 1, kun je hier langs de kust omhoog rijden en een wandeling maken in natuurreservaat Kullaberg en een bezoekje brengen aan Varberg. Je kunt na Malmö eventueel eerst een stop maken in het gezellige stadje Lund.
Vanaf Varberg ga je direct het binnenland in. Je vindt hier verschillende mooie wildkampeerplekken, maar je kunt ook een nachtje overnachten op Kalvs Familjecamping, het is een nette camping en de eigenaren zijn ontzettend vriendelijk. Vanaf de camping heb je mooi uitzicht over het meer en je kunt er kano’s en kajaks huren voor een dag en voor meerdere dagen. Je krijgt een route mee en kunt overnachten op een van de vele privé eilandjes in de meren.
Daarna rijd je door naar Stora Mosse National Park. Kijk voor wildkampeertips en de beste Fika weer even bij route 1. Rijd vanaf hier naar het noorden naar het stadje Jönköping, vanaf waar je leuke uitstapjes kunt maken. Je kunt nu rechtstreeks verder rijden naar de Oostkust, maar een bezoekje aan het Astrid Lindgren Themapark is de moeite waard.
Langs de kust vind je de stadjes Västervik en Oskarshamn en daar tussenin vele stranden, baaien en bossen. Neem vanaf Kalmar de brug naar het eiland Öland. Hier kun je je prima een paar dagen vermaken. In het stadje Borgholm is het leuk mensen en grote boten kijken. Bezoek eventueel het Borgholms Slott. Langs de kust ten noorden van Borgholm vind je vele mooie wildkampeerplekken. Vanaf Kårehamn kun je langs de kust een leuke wandelroute volgen. De route is gemakkelijk te volgen langs de gele paadjes, maar vraag in de haven even om hulp om het startpunt te vinden. Het is de moeite waard even naar het noorden te rijden voor een bezoekje aan de vuurtoren met de mooie naam ‘Lange Erik’. Verder kun je hier prachtig fietsen. Vooral de Ölandsleden is een bekende en mooie route. Je komt dan langs Stora Alvaret, een 260 vierkante kilometer groot kalksteenterras. De vuurtoren in het zuiden van Öland, ‘Lange Jan’, is de hoogste vuurtoren van Zweden.
Rijd na Öland via de kust weer verder of ga nog niets het binnenland in voor een bezoekje aan de glasfabriek van Boda Glasbruk en een bezoekje aan Växjö. In Boda Glasbruk vind je een klein en simpel campingveldje, maar wel met een ontzettend vriendelijke eigenaar. Je kunt in deze omgeving mooi fietsen.
In het zuiden langs de kust is het nog de moeite waard om een wandeling te maken in Nationaal park Stenshuvud. Liever een dagje op een mooi wit en rustig zandstrand? Breng dan de dag door op Sandhammaren. Hier niet ver vandaan ligt Ales Stenar. Dit is het grootste vikingengraf in Zweden. Erg indrukwekkend. De kust is hier ontzettend mooi en leent zich goed voor een wandeling. Breng daarna nog een bezoekje aan het knusse Ystad. De mooi gekleurde vakwerkhuizen zijn niet alleen het decor van een bekende Zweedse serie, ook zijn ze het decor van jouw laatste Zweedse Fika.
Tips
- Het goed om te weten dat je geld kunt besparen op de veerboten als je in Puttgarden het zogenaamde Schweden-ticket koopt. Met de Camping Key Europe krijg je korting op meer dan 3.000 campings in o.a. Zweden.
- Let goed op milieuzones en of je milieuvignetten nodig hebt voor deze reis. Hier zul je in Duitsland, Denemarken en Zweden mee te maken krijgen.
- Let ook op tolwegen, al zijn die er in Zweden maar weinig. De brug tussen Kopenhagen en Malmö is de enige tolweg met poortjes, verder gaat het op basis van je kenteken. De rekening krijg je later thuis. Je kunt je navigatie eventueel instellen op tolwegen vermijden.
- Ik rijd zelf vaak op snelwegen vermijden omdat dat wat rustiger rijdt. Doe jij dat graag? Dan heb je in Zweden geluk. Er zijn weinig snelwegen en vaak is de maximum snelheid 90 km per uur. Voor mooie wildkampeerplekken kom je soms over niet geasfalteerde wegen, maar die zijn erg goed te rijden.
- Het is trouwens altijd handig bij aankomst een paar Zweedse Kronen te pinnen. Zo heb je altijd contact geld bij de hand. Toch heb je dat niet veel nodig. Je kunt vrijwel overal gewoon met je Nederlandse pinpas betalen. Op campings krijg je bij het inckecken vaak een paar 5 Kronen munten, die kun je gebruiken voor de douche.
Weergaven: 2169