De Camper is volgeladen, op naar het zonnige zuiden!  Maar denkt u ook aan de juiste sticker voor uw voertuig? Zo voorkomt u een flinke hap uit het vakantiebudget.

Stickers op de camper

Op de snelweg ziet u veel voertuigen met verschillende stickers. Vaak komt er een eland op de achterbumper van een caravan voorbij. Of straalt er een ‘baby aan boord’ op de achterruit van een auto. Toch zijn dit niet de voorbeelden die we in dit artikel bedoelen. Er zijn namelijk speciale stickers voor auto’s, fietsendragers, caravans, vouwwagens en campers. Veel van deze plakkers zijn verplicht. Maar in welke landen in Europa moet u nu welke sticker op uw auto, aanhanger of camper plakken? Wat betekenen deze stickers eigenlijk? En hoelang moet u ze laten zitten?

Een milieusticker is soms verplicht

Sommige landen in Europa hebben milieuzones. Dit zijn gebieden in steden waar bepaalde voertuigen niet mogen rijden. Bijvoorbeeld omdat ze te oud en daardoor milieuvervuilend zijn. Om in een milieuzone te rijden heeft u soms een milieusticker nodig. In sommige landen vindt u wel milieuzones, maar is een sticker nog niet verplicht. Voor deze populaire vakantielanden geldt wel een stickerplicht:

1. Duitsland

In het centrum van veel Duitse steden is een milieusticker verplicht. Het hangt van de kleur van uw sticker af of u de stad in mag. De Duitse milieusticker heet een Umweltplakette en is in Nederland te koop bij de ANWB (€ 14,95 inclusief verzendkosten) of wisselkantoren van GWK Travelex (€ 18,50).

Bent u al in Duitsland en heeft u een sticker nodig? Dan kunt u terecht bij verschillende garages, gemeenten en winkels van DEKRA, GTÜ en TÜV (€ 5,- / €#)_#50,-). Om een sticker te kopen heeft u het kentekenbewijs van de auto nodig. Zorg ervoor dat u deze op de juiste plek plakt: rechtsonder (van binnenuit gezien) op de binnenkant van de voorruit. Anders kan het zomaar een boete van ongeveer € 100,- opleveren.

2. Frankrijk

Ook in Frankrijk heeft u op sommige plaatsen een milieusticker nodig. Denk aan steden als Lyon, Parijs, Lille en Grenoble. Er zijn 6 milieustickers: groen, 1-paars, 2-geel, 3-oranje, 4-rood en 5-grijs. Welke sticker u nodig heeft, hangt af van uw voertuig. De schoonste voertuigen krijgen een groene milieusticker. De Franse milieusticker heet officieel een certificat qualité de l’air (CQA), maar wordt vaak een pastille Crit’Air of vignette Crit’Air genoemd.

Gaat u naar Frankrijk? Dan is het eigenlijk altijd de moeite waard om een milieusticker te bestellen. Het kost namelijk maar € 4,61 inclusief verzendkosten. Zo weet u zeker dat u geen rijverbod of een boete van € 68,- krijgt als u per ongeluk een (tijdelijke) milieuzone inrijdt. De Franse milieusticker bestelt u online via de officiële website. Is de sticker binnen? Plak deze dan aan de binnenkant rechtsonder op de voorruit. De sticker is geldig zolang deze goed leesbaar is.

3. Spanje

In 2023 moeten alle Spaanse gemeenten met meer dan 50.000 inwoners en de eilanden een milieuzone invoeren. De kans wordt dus steeds groter dat u ook voor een weekje aan de Spaanse kust een milieusticker nodig heeft. En de regels voor een milieusticker zijn hier ‘un poco’ (een beetje) lastig. Zo is de Spaanse milieusticker alleen te krijgen voor auto’s die in Spanje geregistreerd zijn. Een oplossing is om een Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker op uw auto te plakken. Deze zijn namelijk geldig in Spanje. Het handigst is om voor de Franse te kiezen: deze kunt u meteen op doorreis door Frankrijk gebruiken. Maar let op: buitenlandse milieustickers gelden niet in Barcelona. Daar heeft u weer een langetermijn- of dagvergunning nodig.

Huurt u een auto in Spanje? Ook dan heeft u een milieusticker nodig. Gelukkig regelen de meeste verhuurbedrijven dit voor u. Controleer dit wel voor u op pad gaat. En let op: bij een huurauto is een milieusticker meestal alleen inbegrepen voor het land waar de auto op kenteken staat. Gaat u dus met de huurauto naar een ander land waar een milieusticker nodig is? Dan moet u zelf zorgen voor de juiste milieusticker.

4. Oostenrijk

Gaat u met de auto naar Oostenrijk? Dan is een milieusticker niet verplicht. In de meeste provincies heeft u wel een zogenaamde Abgasplakette nodig als u een bestelwagen (N1), vrachtwagen (N2) en zware vrachtwagen (N3) rijdt. Dit geldt ook voor campers in voertuigklasse N. Controleer daarom in welke klasse uw camper valt. Van de boete gaat u namelijk flink jodelen: deze is maximaal € 2.180,-. U vindt uw voertuigcategorie op het kentekenbewijs en op de site van de RDW. De milieusticker is te koop in de meeste garages en winkels van de ÖAMTC (de Oostenrijkse ANWB).

5. Zwitserland

In Zwitserland heeft u alleen in een paar gemeenten in het kanton Genève een milieusticker nodig: de macaron Stick’Air. Behalve als u een Europese gehandicaptenparkeerkaart heeft. De kaart moet dan goed zichtbaar achter de voorruit liggen. Heeft u al een Franse milieusticker? Dan is deze ook geldig in Genève. Controleer of uw voertuig in aanmerking komt voor een Zwitserse milieusticker. Maar pak er wel een woordenboek bij, want de site is alleen in het Frans. De milieusticker koopt u online, in Genève bij het Office Cantonal des Véhicules of bij verschillende servicestations van het kanton. Heeft u geen geldige sticker, is deze niet leesbaar of op de verkeerde plek geplakt? Dan kost u dat een boete van ongeveer € 500,- en een rijverbod voor het voertuig.

Wanneer heb ik een snelheidssticker nodig?

Een witte, ronde sticker met een zwarte rand en een getal in het midden. Met een snelheidssticker op uw caravan, vouwwagen of camper waarschuwt u achteropkomend verkeer dat u niet harder dan een bepaalde snelheid rijdt. En dat is wel zo veilig. Zeker als uw medeweggebruikers veel harder rijden. Maar in welke landen in Europa moet u nu zo’n sticker op uw aanhanger of camper plakken?

  • In Duitsland mag u met uw caravan of vouwwagen meestal niet harder dan 80 kilometer per uur rijden. Maar soms mag dat wel. Zo mag u 100 rijden als u een Tempo 100-ontheffing heeft. Deze ontheffing vraag u gewoon in Nederland aan. De controle kan bij u thuis of via een caravandealer. En wordt uw aanhanger goedgekeurd? Dan mag u een caravansticker met de snelheid 100 erop plakken.
  • In Frankrijk plakt u snelheidsstickers alleen op zware campers. Weegt uw camper meer dan 3500 kilo? Dan plakt u achter op de camper een sticker van 80, 100 en 110. U mag namelijk 80 rijden buiten de bebouwde kom en 100 op wegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken. Op de snelweg mag u 110 rijden. Behalve als het regent. Dan gelden er weer andere snelheidsregels. U koopt de stickers bij Franse tankstations.
  • Rijdt u in Spanje en is uw camper of auto met aanhanger langer dan 12 meter? Of wegen ze samen 3500 kg of meer? Dan doet u in Spanje de ECE 70-markering erop. Dit zijn reflecterende rechthoekige platen die ook verkrijgbaar zijn als sticker. Deze markering is geel met een rode rand en koopt u onder andere bij kampeerwinkels of de ANWB. Let op: in andere Europese landen, behalve in Portugal, mag deze markering niet op uw aanhanger zitten. U moet de platen er bij de grens op doen en weer eraf halen.

Een NL-sticker is soms verplicht

Soms is het normale kenteken niet zichtbaar. Bijvoorbeeld omdat er een fietsendrager of aanhanger met een wit kenteken voor zit. Het is belangrijk dat te zien is dat de auto uit Nederland komt. Dit doet u door een NL-sticker op een zichtbare plek te plakken. Maar let op: de sticker mag niet op het kenteken zelf geplakt worden. Plak het bijvoorbeeld op de fietsdrager zelf. Of op een stukje karton en maak deze vast aan een van de fietsen.

Wat is een dodehoeksticker?

Met een grote vrachtwagen in de buurt is het altijd oppassen geblazen. Zeker voor fietsers en voetgangers. Daarom moeten alle voertuigen in Frankrijk die zwaarder zijn dan 3500 kilo sinds 2021 een dodehoeksticker hebben. Deze sticker waarschuwt kwetsbare verkeersdeelnemers voor de dode hoeken. Het hebben van een dodehoeksticker geldt ook voor kampeerauto’s met een buitenlands kenteken. U koopt de stickers voor een paar euro bij tankstations in het grensgebied of online. Deze plakt u op de buitenkant van uw voertuig op een hoogte tussen 90 en 150 centimeter boven de grond: een sticker achterop en rechts van het midden en de andere twee aan beide zijkanten binnen 1 meter vanaf de voorkant van het voertuig. Trekt u een caravan met een personenauto of een busje? Dan is een dodehoeksticker niet verplicht.

Vignetten in Oostenrijk en Zwitersland

Gaat u met de auto of motor naar Oostenrijk of Zwitserland? Of reist u erdoorheen naar bijvoorbeeld Italië? Dan heeft u een vignet nodig. Hiermee betaalt u een soort wegenbelasting. In ruil daarvoor mag u een bepaalde tijd op bepaalde wegen rijden. Een vignet is een gekleurde sticker dat u goed zichtbaar op de voorruit van uw voertuig plakt.

Oostenrijk

Rijdt u op de Oostenrijkse A en S wegen een motorvoertuig tot 3500 kg? Dan is een vignet verplicht. Dit koopt u online bij de ANWB of in Oostenrijk bij de grensovergang of tankstations. Er zijn vignetten met een verschillende geldigheidsduur: 10 dagen, 2 maanden of een jaar. Welke u nodig heeft hangt af van hoelang of hoe vaak u van plan bent door Oostenrijk te rijden. Heeft u geen vignet of is het niet goed zichtbaar? Dan krijgt u mogelijk een boete van € 120,-.

Zwiterland

In Zwitserland is een vignet verplicht voor alle auto’s en motoren tot 3500 kg. Reist u met een caravan of vouwwagen? Dan heeft u twee aparte vignetten nodig: een voor de auto en een voor de aanhanger. Het vignet is 14 maanden geldig. De geldigheid start op 1 december van het vorige jaar en eindigt op 31 januari van het volgende jaar. Het vignet voor 2023 is geldig van 1 december 2022 tot en met 31 januari 2024. Binnen deze periode mag u onbeperkt de weg op in Zwitserland. Let op: u moet kunnen laten zien dat u het vignet bij een officieel verkooppunt heeft gekocht, bijvoorbeeld bij de ANWB of in bij de grens Zwitserland. Neem daarom altijd de originele kassabon of factuur mee op reis. Heeft u geen vignet? Dan krijgt u mogelijk een boete tot € 120,-.