Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

OM eist 1 jaar celstraf wegens belastingfraude tegen handelaar van campers en caravans

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt een handelaar van campers en caravans uit het oosten van het land van belastingfraude.

De verdachte, een man van 47 jaar oud uit Apeldoorn, staat vandaag voor de rechtbank van Overijssel, locatie Zwolle. Er is een strafrechtelijk onderzoek gedaan naar fraude met omzetbelasting waarbij de handel in auto’s, campers en caravans een rol speelde. De verdachte wordt vervolgd als feitelijk leidinggevende aan het indienen van onjuiste aangiften omzetbelasting door een tweetal vennootschappen die inmiddels niet meer bestaan. Het fiscale nadeel door het indienen van de onjuiste aangiften is berekend op € 265.535. Het OM eist 12 maanden gevangenisstraf.

Boekenonderzoek door de Belastingdienst

Verdachte kocht auto’s, campers en caravans in Duitsland aan tegen het 0% tarief en verkocht ze in Nederland. Daarbij werd aan de koper wel BTW gerekend, maar deze aankopen en verkopen in Nederland werden niet vermeld op de aangiften. Door de Belastingdienst is een boekenonderzoek verricht en de  uitkomst daarvan is de aanleiding geweest tot het instellen van een strafrechtelijk onderzoek. Daaruit is gebleken dat er onjuiste aangiften omzetbelasting is gedaan door beide vennootschappen.

Geld voor algemeen nut

“Door een BTW fraude als hier aan de orde is treedt concurrentievervalsing op in de handel, omdat campers en caravans kunnen worden verkocht tegen een lagere prijs dan wanneer gewoon aan de belasting verplichtingen zou zijn voldaan. Daar komt bij dat er zwarte winsten zijn gegenereerd, doordat de behaalde winst buiten het zicht van de Belastingdienst is gehouden. De benadeling van de fiscus treft bovendien de samenleving als geheel. Met de heffing van omzetbelasting wordt immers beoogd de Staat geld te verschaffen die voor algemeen nut zijn bedoeld; voor bijvoorbeeld zaken politie, brandweer, uitkeringen, infrastructuur, onderwijs, klimaatdoeleinden etc. etc. Het plegen van BTW fraude leidt er simpelweg toe dat andere burgers meer belasting moeten betalen”, aldus de officier van justitie.

De rechtbank doet 20 april 2023 uitspraak.

Gevel van het gebouw van de Belastingdienst in Den Haag

Weergaven: 26

Related Posts

error: