Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

NKC wil lagere drempel C1-rijbewijs

Het halen van het rijbewijs C1 wordt voor de camperaar eenvoudiger: minder administratie en minder technische kennis. De NKC pleit ervoor om dan ook het verlengen van het C1-rijbewijs laagdrempeliger te maken.

In tegenstelling tot eerdere berichten worden niet alleen de huidige twee theorie-examens samengevoegd tot één, maar verandert ook de inhoud van het theorie-examen voor het C1-rijbewijs. Zo hoeven niet-professionele bestuurders, zoals camperaars minder administratieve en technische kennis te hebben. Dat is goed nieuws voor de camperaar die een C1-rijbewijs nodig heeft voor het besturen van de camper.

Niels van Haarlem, belangenbehartiger bij de NKC, is hier blij mee. “We hebben ons hier hard voor gemaakt. Er is een groot verschil tussen de professionele bestuurder en de camperaar, die echt niet zo veel technische en administratieve kennis nodig heeft als de beroepschauffeur. Let wel: het is er ons niet om te doen dat het halen van het C1-rijbewijs zo makkelijk mogelijk gemaakt wordt, want de veiligheid mag niet in het geding komen. Maar nodeloze kennis draagt hier niet aan bij.”

Het CBR, dat rijexamens ontwikkelt en afneemt, geeft aan dat het streven is om de wijzigingen per 1 juli 2022 in te laten gaan. Op dit moment kunnen belanghebbende partijen nog reageren op het voorstel. Er kunnen dus nog wijzigingen komen.

De NKC pleit er dan ook voor om de regels voor het verlengen van het C1-rijbewijs in lijn te brengen met die van het B-rijbewijs. Nu geldt het C1 maar vijf jaar en is bij verlenging een medische verklaring nodig, plus een verplichte keuring bij een arts of een medisch specialist. De NKC wil dat de geldigheid tien jaar wordt en verlenging met een eigen gezondheidsverklaring, zonder de medische keuring.

Meer informatie over het C1-rijbewijs en de huidige overgangsregeling is te vinden op de site van het CBR.

Weergaven: 840

Related Posts

Camperverzekering van dé camperspecialist

Meer Camper-verzekeringen
error: