Door zich aan te sluiten bij de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT), heeft de NKC een stap gezet in de bestrijding van fraude met kilometerstanden bij campers. Aanleiding is een publicatie in het ledenblad Kampeerauto, waaruit duidelijk is geworden dat tellers van met name geïmporteerde campers nogal eens op een vriendelijke stand worden gezet.
“Daarmee worden camperaars voor vele duizenden euro’s benadeeld”, stelt directeur-bestuurder Stan Stolwerk van de NKC. “Los daarvan klopt ook de onderhoudshistorie niet meer, met alle risico’s op motorschade van dien.” Lid worden van de VAT is volgens hem een logische stap. “Het is voor de consument van groot belang dat we dit aanpakken. We kunnen als NKC proberen zelf het wiel uit te vinden, maar het is veel efficiënter als we ons aansluiten bij een organisatie die al jaren actief is op dit terrein en de nodige expertise heeft opgebouwd.”
In de VAT zijn organisaties als de Bovag, de ANWB en de RAI Vereniging verenigd, om samen met de RDW tellerfraude op te sporen en waar mogelijk te voorkomen. Als er voldoende bewijs is, doet de VAT aangifte, waarna justitie tot vervolging kan overgaan. Het rommelen aan tellers is sinds 2014 strafrechtelijk verboden en kan zelfs een celstraf opleveren.
Voorzitter Martin Huisman van de VAT is blij dat de NKC zich nu in de reeks van deelnemende organisaties schaart. “Tellerfraude is bij uitstek bij campers lucratief, omdat het om grote bedragen gaat en de staat van het autodeel bij aanschaf van een camper vaak niet de volle aandacht krijgt. We hebben dan ook al langer de indruk dat dit fenomeen zich relatief vaak bij campers voordoet. Door de samenwerking met de NKC kunnen we hier nu ook de focus op leggen.” Hij roept gedupeerden van tellerfraude zich bij de VAT te melden.
Weergaven: 166