Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Nieuw tolsysteem op A79 in Frankrijk

Camperaars die deze zomer naar Frankrijk gaan, moeten op de A79 tussen Montmarault en Digion extra opletten: op dit toltraject zijn namelijk geen tolpoortjes meer. Het nieuwe systeem péage en flux libre zorgt er met camera’s boven de weg voor dat je voor de tolheffing niet meer hoeft te stoppen.

Een bord aan het begin van de A79 informeert bestuurders over het tolsysteem.
Foto: Tabl-trai (CC BY-SA 4.0) via WikiMedia Commons

Het systeem werd de afgelopen jaren al op verschillende plaatsen door het land getest en in centraal Frankrijk werd op de A79 het tolsysteem op een stuk van 88 kilometer als eerste in het land volledig in gebruik genomen.

Hoe het werkt

Boven de weg staan over het gehele traject zes portalen met slimme camera’s. Zij registreren de nummerplaat en het soort voertuig. Bestuurders met een elektronische tolbadge hoeven niks te doen, het bedrag wordt automatisch van de rekening gehaald.

Voor bestuurders zonder tolbadge zijn er nog drie andere betaalmogelijkheden. Zo is er de optie om nummerplaat en bankgegevens voor de trip online te registreren bij exploitant Aliae. Op die manier gaat het bedrag na passage ook automatisch van de rekening. Daarnaast is het nog mogelijk om tot 72 uur achteraf online te betalen, of aan een van de betaalmachines op de serviceplaatsen aan de A79.

Prijs afhankelijk van soort voertuig

De te betalen prijs hangt, net zoals op andere tolplaatsen in Frankrijk, af van de klasse van het voertuig. Voertuigen uit klasse 1 en 2 wegen maximaal 3.500 kilogram en hebben respectievelijk een maximumhoogte van twee meter en een hoogte strikt tussen twee en drie meter.

Een voertuig uit klasse 1 betaalt voor het hele traject 3,80 euro en het kost 6,10 euro voor een voertuig uit klasse 2. Elektrische voertuigen genieten een duurzaamheidskorting.

Voertuigen die hoger zijn dan drie meter en/of meer wegen dan 3.500 kilogram vallen onder klasse 3. Voor hen verschilt de prijs nog per emissieklasse of Euronorm. Hoe minder vervuilend het voertuig, hoe goedkoper: de prijs voor het hele traject varieert van 11,80 euro tot 13,20 euro.

Het systeem is inmiddels ook te vinden aan de afrit Boulay op de A4, op zo’n 20 kilometer van Metz. Frankrijk was niet het eerste land dat hier kennis mee maakte: onder andere in Oostenrijk, Brazilië en de Verenigde Staten is het automatische tolsysteem al langer in gebruik.

Weergaven: 97

Related Posts

error: