Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Na de overstromingen in de Eifel kan de wederopbouw weer beginnen.

Een jaar na de watersnoodramp bezochten we met de camper vier camperplaatsen in de Eifel.

De regio heeft juist nu dringend gasten nodig!

De Ahr was een van de rivieren die in juli 2021 buiten haar oevers trad. Andere normaal genomen kleine rivieren in de Eifel veranderden binnen enkele uren in hevige overstromingen. Het is als we dit artikel schrijven een jaar geleden sinds de catastrofe. Hoe gaat het een jaar later met de camping- en parkeerexploitanten? We brachten een bezoek aan de omgeving – het begint in Camp Kyllburg.

Foodtruck in plaats van het restaurant

Daar wacht campingeigenaar Ron Betten ons op. Dankzij de actieve hulp van de plaatselijke voetbalclub kon hij het terrein op tijd verlaten. Intussen zijn er weer 50 van de 90 camperplaatsen beschikbaar. Door de ontbrekende brug zijn de gebieden aan de overkant van de rivier nog niet toegankelijk. Bovendien is het restaurant nog steeds niet bruikbaar. Ron kookt voor zijn gasten in de foodtruck in plaats van in het restaurant. Maar de goedlachse Nederlander heeft een alternatief gevonden: hij trakteert zijn gasten nu op frites, gehaktballen en ijs.

Campings in de Eifel hebben elke bezoeker nodig

Karin Höfer van de camperkampeerplaats in het Nationaalpark Eifel in Schleiden-Gemünden denkt met afgrijzen terug aan de overstroming – en is blij met elke gast die de weg terug naar de Eifel vindt.

Camperplaatsen in de Eifel state-of-the-art

We gaan verder naar Prümtal Camping in Oberweis. Inmiddels heeft eigenaar Daniel Köhler inmiddels nieuwe gebouwen en modulaire stroomkasten geplaatst. De gasten zijn tevreden – de nieuwe infrastructuur voor de camperplaatsen zijn nu state-of-the-art.

Even het geheugen opfrissen…

Uitzonderlijke beelden tonen hoe dorpje van 660 zielen in Duitse Eifel totaal verwoest is door overstroming: 50 tot 70 mensen vermist in rampgebied

Het is een ramp zonder weerga die zich afspeelt in de Duitse Eifel. De overstromingen zaaien dood en vernieling in de regio die ook bij Belgen populair is. Het 660 zielen tellende dorpje Schuld bij Adenau in het district Ahrweiler is bijzonder hard getroffen. Huizen zijn ingestort en zo’n 50 tot 70 mensen worden in het rampgebied vermist. In het westen van Duitsland is het dodental van het noodweer opgelopen tot 42.

In de nacht van woensdag op donderdag zijn in het plaatsje aan rivier de Ahr in deelstaat Rijnland-Palts zes huizen ingestort na het noodweer. Nog eens 25 woningen zijn niet meer stabiel en er bestaat dus nog meer instortingsgevaar.

Volgens een politiewoordvoerder is de situatie er niet te overzien. En dat blijkt ook uit de verschrikkelijke beelden. Huizen zijn verwoest, auto’s liggen verpreid in het dorp, wegen zijn onderbroken, bruggen zijn vernield en overal ligt er afval dat is meegesleurd door het water. Het dorp is zo goed als weggevaagd. Het is een ware catastrofe.

De ravage is groot in Schuld © REUTERS
De verwoesting is ongezien © EPA

De politie heeft bevestigd dat achttien mensen om het leven zijn gekomen in het district. Nog eens 50 tot 70 mensen worden vermist in het rampgebied. Het is nog onduidelijk of zij allemaal het slachtoffer zijn geworden van de watersnood. Het gaat mogelijk ook om mensen die met vakantie zijn en daarom niet thuis waren of misschien hebben ze wegens het noodweer onderdak gezocht bij kennissen. Omdat het gsm-netwerk gedeeltelijk plat ligt, is het lastig om iedereen te bereiken.

Straten zijn helemaal vernield in Schuld. © REUTERS

Aan het begin van de middag hebben de autoriteiten omwonenden en nabestaanden gevraagd om de gevaarlijke plaats te mijden: “Rij aub niet het rampgebied in om zelf familieleden te zoeken of eigendommen veilig te stellen. Anders breng je jezelf in gevaar! Vermijd het gebied aub!”

In het district Ahrweiler zijn meerdere dorpen van de buitenwereld afgesloten. Vijftig mensen konden zich op het dak van hun woning in veiligheid brengen.

Premier Malu Dreyer van de deelstaat zei in het regionale parlement dat de omvang van de ramp ongekend is. “Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt”, zei de premier. “Er zijn doden, er zijn vermisten en er zijn nog veel mensen in gevaar.”

De ravage is niet te overzien in Schuld © AP
Een vernielde brug in Schuld © AP
Vernielde huizen in Schuld © AP
Verspreid over het dorp liggen meegesleurde wagens. © AFP
Een vernielde weg in Bad Neuenahr-Ahrweiler. © REUTERS

 

<span style="color: #999999;">Verwoeste woningen in Schuld © AFP</span>
Verwoeste woningen in Schuld © AFP

STEUN DE CAMPERPLAATSEN EN CAMPINGS AAN DE EIFEL,
ZE HEBBEN U NODIG !!

Weergaven: 78

Related Posts

error: