Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Met een camper naar Frankrijk

Veel mensen met een camper staan in de startblokken om naar Frankrijk ter vertrekken. Vrijheid-blijheid met je eigen accommodatie op wielen. Wat moet je op orde hebben voor vertrek?

1. Milieuvignet: ook voor campers en kampeerauto’s?

Jazeker! Vooral als je plannen hebt om met de camper Parijs, Lyon of andere grote Franse steden in te gaan. Deze milieusticker is namelijk een geldig bewijs dat een voertuig aan de emissienormen voldoet. Sinds 2016 is dit ‘Crit’Air’-vignet verplicht voor diverse milieuzones in Frankrijk. Oudere, sterk vervuilende voertuigen worden op deze manier uit de binnensteden geweerd. Maar ook in diverse Franse departementen zijn tijdelijke milieuzones ingesteld, wat betekent dat je het vignet daar nodig hebt in periodes van extreme luchtvervuiling. Belangrijk: is jouw dieselcamper van vóór 1997 dan kun je GEEN milieusticker krijgen! En voor Parijs geldt als laatste bouwjaar 2000.

Meer over de milieuzones, de kosten van het vignet en hoe te bestellen lees je in ons uitgebreide artikel: Mileusticker nodig in Frankrijk, ja of nee?

LET OP! Dodehoeksticker verplicht sinds 2021

Een andere recente verplichting voor campers van meer dan 3,5 ton is het dragen van een sticker die waarschuwt voor de dode hoeken. Deze dodehoeksticker van 17 x 25 cm moet sinds 1 april 2021 zowel op zijkant als op de achterkant van het voertuig zichtbaar zijn. Op straffe van €135 bij afwezigheid.

De stickers zijn onderweg te koop bij tankstations of vooraf online. De goedkoopste zijn gewone stickers (ca. €3,95 per stuk), maar er zijn ook iets duurdere magneetstickers (€14,95) die je na de vakantie weer kunt verwijderen en opbergen (en die geen lijmresten op de camper achterlaten…).

2. Tolbadge voor campers, waar moet je op letten?

Ben jij het type dat zo snel mogelijk richting het Zuiden wil afreizen en niet schroomt om daarbij de autoroute te pakken, weet dan dat je extra tijd bespaart als je in het bezit bent van een tolbadge. Daarmee betaal je elektronisch op de autoroutes in Frankrijk én autopistas in Spanje, Portugal en eventueel zelfs in Italië. Zo’n tolbadge is alleen mogelijk voor campers die max. 3 meter hoog zijn en max. 3,5 ton wegen. Zie hieronder een overzicht van alle klassen.

Mijn camper is hoger dan 3 meter of weegt zwaarder dan 3,5 ton, wat nu?

Dan zit er niets anders op om een kaartje te trekken bij de algemene Péage-poortjes en af te rekenen daar waar cash of creditcard (CB) betaling mogelijk is.

Let op:

De poortjes voor tolbadgehouders (aangegeven met T en ‘Reservé’) bestaan in 2 varianten: poortjes voor voertuigen van maximaal 2 meter hoogte (meestal links) en poorten zonder hoogtelimiet (meestal rechts). Ook bestaan er bij de grotere péages ‘Sans arrêt-30 km/hr-poortjes’ waar je niet eens hoeft te stoppen met je elektronische badge, maar stapvoets kunt doorrijden. Let ook hier goed op de hoogtelimiet. Heb je een hoge camper? Plaats de badge dan onderaan de voorruit in plaats van bovenaan. Lees hier meer praktische tips voor het gebruik van een tolbadge

3. Mag ik overal kamperen in Frankrijk?

In het algemeen geldt dat je in Frankrijk mag overnachten met een camper daar waar je ook mag parkeren, met een maximum van 7 dagen. Maar natuurlijk zijn er de nodige uitzonderingen. Zo kan een plaatselijke verordening in het dorp of de stad overnachten verbieden (check de borden).

Ook mag je niet vrij kamperen in beschermde natuurgebieden, niet op het strand en niet binnen 500 meter van monumenten of in een waterwingebied. En bevind je je op privéterrein dan heb je uiteraard toestemming nodig van de eigenaar. Langs een snelweg mag je maximaal 24 uur parkeren.

Frankrijk is ook een land met een groot aanbod van speciale camperplaatsen (les aires de camping-car). Voordeel is dat er bij deze parkeerplaatsen vaak ook faciliteiten nabij zijn als watertap, loosruimte en soms ook doucheruimten

Weergaven: 51

Related Posts

error: