Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Hoelang mag ik in Nederland rijden in een camper met buitenlands kenteken?

Heeft u een camper met buitenlands kenteken?

Hoelang u daarmee in Nederland mag rijden, hangt af van het land waar u bent ingeschreven. Komt u voor studie naar Nederland of wordt u in Nederland gedetacheerd? Dan gelden andere regels.

U mag niet in een camper met buitenlands kenteken in Nederland rijden als u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in Nederland. Of als u ingeschreven had moeten zijn in de BRP. U bent verplicht zich in de BRP in te schrijven als u langer dan 4 maanden in Nederland woont.

Dat u als inwoner van Nederland niet mag rijden in een auto met buitenlands kenteken heeft te maken met de Wegenverkeerswet. Deze wet regelt onder andere de veiligheid op de weg en welke voertuigen wel en niet op de openbare weg mogen rijden.

Wilt u uw camper toch in Nederland gebruiken? Dan moet u deze registreren in het Nederlandse kentekenregister en belasting betalen. Dit heet importeren. U regelt de import bij de RDW. Uw camper krijgt dan een Nederlands kenteken.

Uitzonderingen

In de volgende situaties mag u wel in een auto met buitenlands kenteken in Nederland rijden:

  • U gebruikt de auto maximaal 2 weken in Nederland (met een vrijstelling bij kortstondig gebruik), bijvoorbeeld omdat u in het buitenland een auto heeft gehuurd vanwege pech met uw eigen auto
  • U gebruikt een auto van de zaak van uw buitenlandse werkgever (met een werknemersvrijstelling)
  • U gebruikt een auto van de zaak van uw buitenlandse onderneming (met een werkgeversvrijstelling)

In deze situaties hoeft u geen belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en motorrijtuigenbelasting (mrb) te betalen. Mrb heet ook wel wegenbelasting. U moet dan wel een vrijstelling aanvragen bij de Belastingdienst.

Bent u niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in Nederland? Dan mag u maximaal 6 maanden per jaar in Nederland rijden in uw camper met buitenlands kenteken. U heeft dan recht op een vrijstelling op basis van internationaal recht. Deze vrijstelling hoeft u niet aan te vragen.

Gebruikt u uw auto om tegen betaling spullen of personen te vervoeren? Dan mag u uw camper maximaal 3 maanden gebruiken in Nederland. Dit hoeft geen aaneengesloten periode te zijn. 

Langer dan 6 maanden rijden

Wilt u uw camper langer dan 6 maanden in Nederland gebruiken? Dan moet u belasting betalen voor het gebruik van de Nederlandse wegen. Dit regelt u door aangifte te doen van de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm). Als u buiten de Europese Unie (EU) woont, moet u daarnaast ook invoeraangifte doen bij de Douane.

Lees meer over aangifte bpm doen (Belastingdienst.nl)

Ik werk tijdelijk in Nederland voor een buitenlands bedrijf

Wordt u door uw buitenlandse werkgever tijdelijk in Nederland gedetacheerd? En wilt u uw camper met buitenlands kenteken gebruiken voor woon-werkverkeer? Dan mag u gewoon met uw camper in Nederland rijden.

Dit komt omdat u een vrijstelling op basis van internationaal recht heeft. Deze vrijstelling hoeft u niet aan te vragen. U mag uw camper tijdens uw gehele detachering gebruiken zonder belasting te betalen.

Rijksoverheid

Weergaven: 18

Related Posts

Advertenties

ACT
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

 

  • 3Bezoekers online. :
  • 13Bezoekers vandaag:
  • 242Bezoekers gisteren:
  • 2197Bezoekers vorige week:
  • 376074Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Reviews Camperclub Skeller

error: