Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Fietsendrager

Je zet de camper neer op een mooie plek en gaat dan met de fiets de omgeving verkennen, een laatste boodschapje doen of een restaurantje opzoeken. Wat een vrijheid! Alleen: hoe neem je die fietsen mee achterop de camper?

De drager

De fabrikanten van fietsen- en scooterdragers construeren hun systemen zodanig, dat ze uitstekend berekend zijn op het dragen van fietsen en scooters. Het draagvermogen van de verschillende uitvoeringen varieert van 100 tot 150 kg of zelfs meer. Het eigen gewicht van de drager ligt zo tussen de 25 en 30 kg.

De vraag is echter of jouw camper het extra gewicht aan kan.

Het is daarom belangrijk om te weten of de achteras voldoende reserve heeft om het extra gewicht van de fietsen en/of scooters te kunnen dragen, zonder in de problemen te komen met de overschrijding van de maximaal toegestane achterasbelasting.

Technische oplossingen in de vorm van hulpveersystemen, om het doorzakken van de achteras te beperken, is geen legitieme oplossing voor het verhogen van de maximaal toegestane asbelasting. De gegevens op het kentekenbewijs of op het typeplaatje blijven van kracht.

Het meenemen van fietsen, e-bikes of scooters vraagt in technische zin om de nodige aandacht.

Lading in en op de camper heeft invloed op de totale massa van de camper, maar ook op de belasting van de afzonderlijke voor- en achteras.

Aanhangwagen: een alternatief

Wanneer uit een berekening blijkt dat de achteras onvoldoende reserve heeft het extra gewicht te kunnen dragen, moet er gekeken worden naar het alternatief: de aanhangwagen.

Er zijn verschillende uitvoeringen. Op de een-assige aanhangwagen wordt de scooter dwars-geplaatst vervoerd. Er zijn ook aanhangwagens die de scooters in lengterichting vervoeren.

Fietshoes

Als de fietsen buiten hangen, kun je overwegen een fietshoes aan te schaffen. Een hoes beschermt tegen stof en tegen ongenode blikken. Niet zozeer tegen water, want ze zijn niet waterdicht, maar waterafstotend. Sommige hoezen hebben – heel praktisch – een insteekvak voor een markeringsbord.

Weergaven: 83

Related Posts

error: