Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Dieselprijs voor het eerst sinds maanden weer onder de benzineprijs in Spanje

MADRID – De prijzen van benzine en diesel daalden de afgelopen week opnieuw in Spanje. Ze noteerden zelf de laagste prijs sinds respectievelijk oktober en februari.

Volgens de donderdag gepubliceerde gegevens van het Oliebulletin van de Europese Unie (EU), die de gemiddelde prijs aangeven die tussen 29 november en 5 december bij meer dan 11.400 Spaanse tankstations werd genoteerd, bedroeg de prijs van beide brandstoffen na toepassing van de korting respectievelijk 1,488 voor benzine en 1,563 euro voor diesel.

Dat betekent dat de benzinekosten de afgelopen zeven dagen met 2,8% zijn gedaald. Diesel is 3,6% goedkoper dan een week geleden.

Hoe lang zal de daling van de diesel- en benzineprijzen aanhouden?

De benzineprijs, die voor de derde week op rij is gedaald, stond de afgelopen week op het laagste niveau sinds de eerste week van oktober. Diesel zet de dalende trend al zes weken voort. De dieselprijs is sinds februari niet meer zo laag geweest, voordat de Russische invasie in Oekraïne begon.

Aftellen tot het einde van de compensatie

De aanhoudende daling van beide brandstoffen vindt slechts enkele weken voor het einde van de prijssubsidie plaats. Deze geldt al vanaf april en is tot het einde van het jaar van kracht. De subsidie is ingevoerd om de gevolgen van de oorlog in Oekraïne te verlichten. De Spaanse regering overweegt deze tegemoetkoming alleen voor bepaalde groepen te verlengen. Als de huidige prijzen worden vergeleken met die van beide brandstoffen aan het begin van het jaar, is benzine slechts 0,6% duurder dan toen, terwijl de prijs van diesel 16% hoger ligt.

Toch liggen de prijzen nog ver onder hun historische hoogtepunten – respectievelijk 23,3% en 17,7% – die afgelopen juni werden geregistreerd op het hoogtepunt van de prijsescalatie als gevolg van het door Rusland geïnitieerde conflict. Tegen de huidige prijzen kost het vullen van een gemiddelde 55-liter tank met benzine ongeveer 82 euro, tegen bijna 86 euro voor diesel, wat betekent dat je voor benzine precies hetzelfde betaalt als in dezelfde week vorig jaar, maar 12 euro meer voor diesel.

bron; Elize van Loon

Weergaven: 209

Related Posts

error: