Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Die zware camper is straks ineens bereikbaar?

Het hing al langer boven de markt, maar het is zo ver. Je B-rijbewijs is straks 750 kilogram extra waard. Het Europees Parlement heeft namelijk ingestemd met een verhoging van het gewicht voor het B-rijbewijs van 3500 naar 4250 kilogram. Dit betekent dat je straks zwaardere campers mag besturen die een maximaal toelaatbaar totaalgewicht hebben van 4250 kg.

Per wanneer deze gewichtsverhoging van het B-rijbewijs ingaat, is nog niet bekend. Dit zal waarschijnlijk nog wel enkele jaren duren. Vanaf die nog te bepalen datum mag iedereen met een regulier rijbewijs voertuigen besturen tot 4,25 ton, 750 kilogram meer dan dat op dit moment nog het geval is.

Jaren van lobbyen ging vooraf aan verhoging gewicht B-rijbewijs

Bij de brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI) zijn ze opgelucht dat na jaren van lobbyen eindelijk de kogel door de kerk is. Via de European Caravan Federation (ECF) dringt de KCI al jaren aan op de aanpassing van het B-rijbewijs. “Campers worden immers alsmaar populairder, maar de eisen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en comfort zorgen ook voor een hoger gewicht”, reageert KCI-voorzitter Leo Diepemaat.

Onnodig hoge kosten voor camperaars

“Zonder dat het voertuig wezenlijk anders is – maar wel veiliger en duurzamer – zouden eigenaren dan verplicht een vrachtwagenrijbewijs moeten halen. Dat werpt een enorme barrière op en resulteert in onnodig hoge kosten voor camperbezitters.”


Je C-rijbewijs voor nóg zwaardere campers

Weegt jouw droomcamper nóg zwaarder dan 4,25 ton. Dan heb je dus sowieso een speciaal rijbewijs nodig, het zogenaamde vrachtwagenrijbewijs dat ook wel camperrijbewijs wordt genoemd. Wist je dat je dit speciale ‘papiertje’ in één dag kan halen? ACSI FreeLife-redacteur Timo de Boer bewees dat het kan. In een reportage neemt hij je mee naar de dag dat hij slaagde voor zijn C-rijbewijs.

Hoe kan ik mijn camper opwaarderen?

Als je camper na het inpakken te veel weegt, zijn er twee manieren om dat probleem op te lossen:

opwaarderen of een aanhanger achter je camper.

 

Weergaven: 15

Related Posts

Raak je niet uitgelezen?

Culturele kampeervakantie in Kroatië

error: