Klein, groot, stil, druk, historisch of goed verstopt: Frankrijk heeft volop bijzondere stranden. Reizend langs de kust, tegen de klok in, zetten we de mooiste op een rij. Of je nu van surfen houdt of van oesters eten, er is voor iedereen een mooi strand te vinden.
In Frankrijk vind je zowel aan de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee kilometerslange stranden. In de Aquitaine langs de westkust tref je gele zandstranden aan. Ook in Normandië en Bretagne zijn prachtige stranden. Veel drukker bezochte stranden vind je aan de Côte d’Azur in Zuid-Frankrijk, waar bekende badplaatsen als Nice en Monaco grote trekpleisters zijn.
1. De stranden aan de Opaalkust
Op slechts vier uur rijden vanuit Nederland vind je de stranden van de Côte d’Opale, oftewel de Opaalkust. Reken op een blauwe zee en knusse vissersdorpen, zoals Audresselles en Wissant, met daartussen een lang en breed zandstrand. En ook op fraaie wandelpaden over hoge kliffen met zicht op de witte krijtkust van Engeland, zoals het 16 kilometer lange pad door het natuurgebied Grand Site des deux Caps, tussen Cap Griz Nez en Cap Blanc Nez. Plus: badplaatsen als Wimereux, waar in de 19de eeuw zowel de Franse als de Engelse High Society belle époque-villa’s liet bouwen. Aan de boulevard en langs het uitgestrekte strand staan monumentale panden die nu vaak een hotel of B&B herbergen. Ook zijn er cabanes (strandhokjes) en fijne bistro’s.
Nog iets zuidelijker aan de Opaalkust vinden we Le Touquet-Paris-Plage, waarvan de naam verwijst naar de Parijzenaars die hier naar zee komen. Vooral om te zonnen op het strand, maar ook om te slenteren langs de oude villa’s en door de winkelstraten, zoals de Rue de Metz en de Rue Saint-Jean. Of, op elke donderdag en zondag, naar de markthallen bij Rue Jean Monnet, voor een bord verse oesters met een glas witte chardonnay.
2. De indrukwekkende kustlijn van Normandië
Normandië, iets verder naar het zuiden, grossiert in stranden groot en klein, waarvan vele met een verhaal. Bij Fécamp en Étretat zijn de stranden niet erg groot en bestaan vooral uit kleine kiezelstenen. Maar de zilte lucht, de onophoudelijk aanrollende golven en de hoge kliffen maken een verblijf hier onvergetelijk. Ook bijzonder: het strand Trouville-sur-Mer, waar kunstschilders vroeger graag verbleven, zoals Claude Monet in 1870. Nog steeds is het er goed toeven – al was het alleen al vanwege het lekkere eten in een van de visrestaurants aan de boulevard.
En net voorbij Trouville-sur-Mer schittert Deauville, een mondaine badplaats met een 2 kilometer lang strand. Vanaf halverwege de 19de eeuw strijken de rijken de aarde hier neer in de luxe hotels. Struin langs het strand richting casino, over de houten planken van de Promenade des Planches. In het spoor van Obama, Brigitte Bardot, de Sjah van Perzië, Flaubert en ga zo maar door. En het openbaar toilet langs het strand huist in een puntgaaf art deco-gebouwtje. Dat plast toch anders.
3. Spectaculair springtij langs de kust van Bretagne
Ook het iets zuidelijker gelegen Bretagne heeft bijzondere stranden, waaronder dat van Saint-Malo, onder de stadswallen van deze oude piratenstad. Je bent hier op de Smaragdkust, een kust met behalve fijne stranden en historische plaatsen ook 10 meter getijdenverschil – wat voor een spectaculair springtij zorgt. En dan heb je er ook nog bunkers en kastelen, vissersdorpen en een verrukkelijk wandelpad: de GR34 (de Sentier des Douaniers). Wie iets anders wil dan zonnen of wandelen kan bij Saint-Malo ook duiken, suppen, zeilen, vissen en surfen.
Het mooiste strand van Bretagne vind je op Saint-Nicolas, een eilandje van de Glénan-archipel. Denk aan fijn zand, een knalblauwe oceaan, sublieme zonsondergangen en het ‘aan-het-einde-van de-wereld-gevoel’. Van mei tot en met september varen veerboten heen en weer. Let op: er zijn geen hotels en kamperen is er verboden.
4. Pilat: hoogste duin van Europa
We steken de Gironde over, op weg naar de Atlantische kust ter hoogte van Bordeaux. Hier vind je de Plage de la Corniche, een breed strand pal achter Dune du Pilat, het hoogste duin van Europa: 110 meter hoog, 600 meter breed en 3 kilometer lang. Ontstaan in de 18de en 19de eeuw met name door een stroming in de Atlantische oceaan, waardoor zand door de wind hierheen werd geblazen. Elk jaar kruipt Dune du Pilat enkele meters oostwaarts. Je kunt er niet alleen zwemmen en surfen, maar ook duinklimmen, parapenten en zand-boarden.
Net iets noordelijker, bij Cap Ferret, ligt Plage de l’Océan. Ook weer zo’n enorm strand en perfecte surfspot, op een smal schiereiland tussen de Atlantische Oceaan en het Bassin d’Arcachon, een zilte binnenzee. Met op de oever daarvan gehuchten met oesterkwekerijen en huizen van hout en golfplaten. En piepkleine stranden aan het Bassin d’Arcachon, zoals Plage du Phare en Plage de l’Herbe. Met bars en bistro’s waar je verse oesters eet.
5. Metershoge golven bij Strand der Koningen, Biarritz
Aan de voet van de Pyrénées-Atlantiques ligt de Baskische stad Biarritz. Al sinds de middeleeuwen bekend vanwege de walvisvangst, totdat de bultruggen uit de Golf van Biskaje verdwenen. Hiervoor in de plaats kwamen al vroeg in de 19de eeuw de eerste toeristen, met bekende badgasten als Napoleon Bonaparte (in 1808) en Maria Carolina van Bourbon-Sicilië (in 1828). In hun spoor volgden vele hoogheden en edelen. Biarritz werd dan ook ‘de Koningin der Stranden’ en het ‘Strand der Koningen’ genoemd.
En nu? Nu zijn er bezienswaardigheden, zoals de oude vuurtoren en de vissershaven, festivals en markten, luxe restaurants en hippe foodtrucks. De Grande Plage is het meest centrale, drukke en populairste strand, nu niet alleen meer voor de adel maar ook voor Jean met de (alpino)pet. Iets heel anders is de Plage de la Côte des Basques, want dit strand is een ware surf-hotspot. Dankzij de metershoge branding is het uitdagend surfen, maar alleen ernaar kijken is ook leuk.
6. Rotsen verrijzen uit zee in de Pyrénées-Atlantiques
Op een strandbalworp van Spanje ligt een 3 kilometer lang strand dat al meerdere keren is verkozen tot het ‘Mooiste van Baskenland’. Groot, met fijn zand en ideaal voor spelende gezinnen, zonaanbidders, snorkelaars, surfers en ochtend- en avondwandelaars. En aan knusse restaurants en brasserieën ook geen gebrek. Eigenlijk zijn er twee stranden: Plage d’Hendaye, verreweg het grootst, en Les Deux Jumeaux (de tweeling), zo genoemd vanwege de twee bijna identieke rotsen die hier uit de zee verrijzen. En dan is er nog een kustwandelpad, met uitzicht op de twee rotsen in zee, en eindigend bij de Bidosoa, de grensrivier met Spanje.
Het kleine station van Hendaye is een historische plek. In 1940, vrij vroeg in de Tweede Wereldoorlog, ontmoetten Hitler en Franco hier elkaar. De dictators waren met de trein gekomen. Maar dat was toen – nu kun je zelf hier op de trein stappen en ben je in 23 minuten in Biarritz en in 30 minuten in San Sebastian.
7. De Middellandse Zeestranden: populair bij kunstenaars
Aan de oostkant van de Pyreneeën, aan de Middellandse Zee vlakbij Spanje, ligt het bekoorlijke Collioure. Een badplaats met historische gebouwen, zoals de kerk aan de haven, die eeuwenlang dubbelde als vuurtoren, en Hostellerie Les Templiers. In dit hotel-restaurant-café betaalden vele kunstenaars – onder meer Picasso en Matisse – hun rekening met een schilderij, dat vervolgens in het café aan de muur werd gespijkerd. In het haventje dobberen kleurige Catalaanse vissersboten.
Plage des Pêcheurs is niet erg groot en bestaat vooral uit kiezelstenen. Maar het uitzicht op fijne terrassen, de wiegende palmen en een zee blinkend als zilver maakt erg veel goed. En nog steeds wordt er geschilderd op het strand. Oh ja, mocht het hartje zomer erg druk zijn, verderop aan de Côte Vermeille zijn nog meer stranden te vinden, zoals de Plage de Bernardi en de Plage del Forat.
8. De kust bij Parc Naturel de Camargue
Meer naar het oosten, waar de Rhône in zee stroomt, ligt Parc Naturel de Camargue, een natuurgebied met wilde paarden en roze flamingo’s. En met Saintes-Maries-de-la-Mer, een oud vissersstadje. Schilderachtig en, buiten juli en augustus, relatief rustig. Het is een bedevaartplaats, niet ver van Arles, waar lang geleden liefst drie heilige Maria’s aan land zijn gekomen: Maria Magdalena, Maria van Clopas en Maria Salomé. En in de Notre-Dame-de-la-Mer, een kerk uit de 12de eeuw, vind je ook nog de crypte en het beeld van Sara, de Zwarte Maagd en de patroonheilige van de Roma.
Links en rechts van de haven liggen de Plage Est en de Plage Ouest, twee mooie stranden. Vincent van Gogh verbleef hier graag. En hij schilderde met de zon als inspiratiebron, géén sombere luchten met zwarte kraaien, maar de Middellands Zee met witte vissersboten. Wie hier nu komt, begrijpt Vincent wel, ook al waren de boetieks, bistro’s en strandtenten er nog niet in zijn tijd. Bestel hier vooral mosselen met knoflookmayonaise of gardiane (gestoofd stierenvlees).
9. Mooie mensen kijken in Saint-Tropez
Zijn de stranden bij Saint-Tropez, trefpunt van de beau monde, Frankrijks mooiste stranden? Dat valt te betwijfelen. Wel lopen hier de mooiste mensen rond. Althans, als je houdt van een overdaad aan goud, blond en naaldhakken in het zand, naast uitzicht op enorme jachten. Plof neer en laat het ‘mooie mensen kijken’ beginnen.
Haute couture monokini’s en trendy teenslippers zie je echter ook op de stranden van Nice, en die genieten onze voorkeur, ook al liggen ze vol met kiezels en keien. Nice kent privé- en openbare stranden. Eerstgenoemde zijn vaak rustig maar prijzig, zoals Plage Beau Rivage. De openbare zijn gratis maar ’s zomers druk, zoals Plage Publique de l’Opera en Plage Ponchettes. Waarom ze dan toch in dit overzicht staan? Hierom: Nice is een verrukkelijke stad, met een boulevard (La Promenade des Anglais) rijk aan monumentale hotels. En met vieux Nice, het oude hart, Cours Selaya, de dagelijkse markt, tal van topmusea en restaurants, groot en klein.
Het eiland Corsica bulkt van de mooie stranden. We pikken er vier uit: 1. Rodinara (tussen Bonifacio en Porto Vecchio): staat op vrijwel elk ‘Mooiste stranden van Europa’-lijstje vermeld. Want: beschutte baai, fijn zand, rode rotsen en turquoise water, waardoor je eerder denkt op een tropisch eilandje te staan dan ergens in Europa.
2. Palombaggia (bij Porte-Vecchio): door Unesco uitgeroepen tot één van de mooiste stranden ter wereld, met spierwit zand, een heldere zee en uitzicht op de Cerbicale Eilanden.
3. Plage de Calvi: in trek bij gezinnen met kinderen en van deze stranden het drukst. Want: geleidelijk aflopende zeebodem, heldere zee, relaxte sfeer, parasols en strandbedjes te huur en fijne bars en restaurants.
4.Saleccia (bij Desert des Agriates): enkel bereikbaar via een onverharde, 11 kilometer lange weg of, in het hoogseizoen, per boot vanuit Saint Florent en Île-Rousse. Eenmaal aangekomen sta je op een fijn zandstrand aan een azuurblauwe zee, omgeven door beschermd natuurgebied met duinen. Niet druk, geen voorzieningen, zoals in het paradijs.
Weergaven: 59