In Parijs worden ze horendol van de bedwants, die niet alleen in bedden, maar ook in bioscopen, ziekenhuizen en zelfs de metro wordt aangetroffen. Zo erg is het in Nederland gelukkig nog niet, maar ook hier hebben ongediertebestrijders hun handen vol aan het beestje. “Het is weer net zo druk als voor corona.”
Als ongediertebestrijder Jordan Outshoorn van Vermin Fighter op vakantie is, controleert hij voordat hij gaat slapen eerst de hotelkamer op bedwantsen. “Het is moeilijk om ze te vinden, maar ik heb er vanwege mijn werk natuurlijk oog voor. Ik kijk tussen de naden van het matras of ik beestje zie en controleer de kamer op uitwerpselen, schilfertjes en bloedsporen”, vertelt hij aan RTL Nieuws.
Wereldreiziger
Geen slecht idee, want de bedwants is dol op reizen. Het roodbruine beestje wordt vier tot negen millimeter lang en verschanst zich vooral in hotelbedden, waar hij leeft van mensenbloed. Een beet van een bedwants zorgt voor jeukende rode bulten of vlekken op de huid.
Wie slaapt tussen de bedwantsen, krijgt ze gratis als souvenir mee naar huis, zegt ongediertedeskundige Bastiaan Meerbrug. “Zo worden ze over de hele wereld getransporteerd en dat gebeurt natuurlijk vooral in de vakantieperiode. Bedwantsen kunnen zelfs met je meereizen in je laptop”, legt hij uit.
Als de bedwants eenmaal bij je is ingetrokken, kom je er zonder professionele hulp niet meer vanaf. “Ze gaan achter de plinten zitten, in stekkerdozen. Echt alles in je huis moet worden behandeld. Dat kan flink in de papieren lopen”, zegt Meerbrug.
Geen officiële cijfers
Of we in Nederland net als in Parijs te maken hebben met een bedwants-invasie is volgens Meerbrug, oud-directeur van het Kennis en Adviescentrum Dierplagen (KAD), moeilijk te zeggen om dat er in ons land geen officiële cijfers van worden bijgehouden.
Outshoorn bestrijdt de bedwants in Amsterdam en omgeving. Hij merkt dat het aantal aanvragen om bedwantsen te bestrijden toeneemt. “In coronatijd was het minder, maar nu wordt er weer meer gereisd en merken we dat de bedwants echt oprukt.”
Patrick Kramer van Jonker Ongediertebestrijding in Nijkerkerveen heeft dezelfde ervaring. “In coronatijd hadden we een bedwantsklus per week, nu zijn dat er meestal drie. Dat was voor corona ook het geval”, legt hij uit.
Het diertje wordt bestreden met een combinatie van stoom en pesticiden, maar het lukt volgens de ongediertebestrijders niet altijd om de bedwants in één keer te bestrijden. “Soms moeten we een paar keer terugkomen, dat is ook afhankelijk van hoe lang de bewoner gewacht heeft om actie te ondernemen”, zegt Outshoorn.
Hekel aan licht
Taferelen als in Parijs, waar de bedwantsen volgens de Parijzenaren zelfs in de metro zitten, verwacht Kramer hier niet. “Dat vind ik een heel vreemde plek. Bedwantsen voeden zich ‘s nachts en ze hebben een hekel aan licht. Ik denk dat mensen vooral het gevoel hebben dat ze de beestjes op deze manier mee naar huis nemen, maar ik verwacht niet dat dit echt het geval is”, vertelt hij.
Kortom: controleer je kamer en vooral je bed als je in een hotel slaapt, maar lig er verder niet wakker van. “Wat mij betreft kunnen mensen nog met een gerust hart met de trein.”
Weergaven: 261