Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Camperen bij grote hitte

Ook al hou je van warmte en zon, bij een hittegolf kan het wel eens té heet worden in en om de camper. We vertellen wat je kunt doen tegen de hitte als je geen gebruik maakt van een airco.

Airco?

Natuurlijk kan een camperairco verkoeling brengen, maar niet iedereen heeft een airco geïnstalleerd. Misschien vanwege de kosten, maar ook steeds vaker omdat een airco niet duurzaam is. Bovendien heb je als je vrij campert meestal onvoldoende accucapaciteit om lang te koelen en het is soms ook niet netjes naar je buren toe als ze de hele dag in het geruis van jouw airco zitten.

Wat je er zelf aan kunt doen

We verzamelden tips voor in en om de camper, maar ook voor jezelf. Je kunt ze natuurlijk ook opvolgen als je wèl een airco hebt.

Met de camper is (net als thuis) het recept:

 1. Mijd de warmte en houd op allerlei manieren de zon tegen.
 2. Ventileer zolang de buitentemperatuur lager is (nacht en vroege ochtend) en sluit af zodra het buiten de camper warmer wordt dan binnen.

Gebruik onderstaande tips en suggesties, afhankelijk van jouw mogelijkheden en de mate van hitte waar je mee te maken krijgt. Ieder maakt zijn eigen keuzes, maar alle tips kunnen bijdragen aan een draaglijker verblijf.

 1. Kies een koele locatie; zee, meer, bos of op een hogere berg. Plaats de camper zo mogelijk in de schaduw (bomen). Stedelijke gebieden zijn al snel een aantal graden warmer. Omdat de zon en dus ook de schaduw zich verplaatst, kies je bij het plaatsen van de camper of je ‘s ochtends of ‘s avonds in de schaduw wilt staan.
 2. Open ‘s ochtends vroeg alle ramen, deuren en dakluiken. Gebruik je dakluikventilator als je die hebt. Zodra het buiten warmer wordt dan binnen, doe je alles dicht.
 3. Bedenk dat als het waait en je hebt ramen open en het is buiten al warmer dan binnen, dan lijkt camper nog wel koeler te voelen, maar in werkelijkheid ben je hem toch al extra aan het opwarmen. Gauw alles dicht dus en zonwering voor de ramen.
 4. Maak van de camper geen broeikas. Vooral de grote voorruit ‘zuigt’ de warmte naar binnen. Plaats voor alle ruiten in de zon aan de buitenkant zonwering, iso-matten of (hand)doeken, dat helpt vaak beter dan alleen binnen zonwering. Of dat nu zilverkleurig is of niet, de warmte wordt al buiten de camper tegengehouden. Bij gebruik van binnenzonwering of gordijnen komt de warmte toch in de camper en gaat er meestal niet meer uit. Vergeet de dakvensters niet.
  Natuurlijk wil je graag door de ramen naar buiten kijken, maar deze tips zijn vooral bedoeld als je campert bij zeer grote hitte. Er zijn overigens ook halfdoorzichtige zonweringen voor buiten of binnen. Minder effectief, maar je kunt wel zien wat er buiten gebeurt.
  De grote voorruiten laten enorm veel licht en warmte door, hier valt het meest te winnen. Maar ook getinte zijruiten houden weliswaar wat licht tegen, maar warmen zelf flink op. Ook hier kan een doek of zonwering zinvol zijn.
 5. Zet de achterkant van de camper naar het zuiden, de camper vangt dan minder directe zonne-instraling. In zuidelijke landen heeft dit helaas minder effect omdat de zon daar veel hoger staat.
 6. Ook de (absorptie) koelkast heeft het zwaar bij grote hitte. Het best zet je de kant van de (absorptie)koelkast aan de schaduwkant. Maak de luchtroosters (buitenkant) goed schoon. Je kan ze soms ook verwijderen zolang je stil staat. Monteer eventueel een koelkastventilator. Daarmee zal je koelkast beter koelen. Als de absorptiekoelkast op gas slecht koelt, probeer het dan eens een ‘standje lager’ (eigenlijk dus minder koud). Want stel je hem in op zijn koudst, dan produceert de achterkant zoveel warmte, dat het koelen daardoor juist langzamer gaat. Bedenk dat een absorptiekoelkast bij grote hitte vaak niet dezelfde lage temperatuur kan bereiken als je normaal gewend bent.
 7. Gebruik je luifel, (camper)tarp of schaduwdoek met eventueel zijschermen er bij of (hand)doeken voor extra schaduw. Maar zorg wel dat de wind er lekker door kan waaien. De schaduw kan de wand van de camper een stuk koeler houden. Om de camper(wand) het koelste te houden zet je het best de camper met de luifel aan de zuidzijde en niet te hoog. Zo blijft de wand  koel, maar is er buiten voor jezelf weinig schaduwplek meer over. Voor zoveel mogelijk leefruimte buiten de camper met schaduw, houd je de luifel het best aan de noordzijde. Dan heb je  schaduw van de camper zelf plus van de luifel, dus volop ruimte uit de zon.
 8. Een dikkere, ondoorzichtige luifel geeft een volledige schaduw, net zoals een dicht bladerdek. Heerlijk. Een tarp, los zonnedoek of parasol houdt soms maarde helft van de zon tegen. Beter dan niets, maar in een hittegolf met felle zon vaak toch nog erg warm. Een dikke en dichtgeweven luifel of PVC houdt al het licht tegen en geeft meer bescherming tegen de warmte als je er onder zit. Je kan ook een grote tarp dubbelgevouwen ophangen.
 9. Niet alleen de luifel, ook de camper zelf geeft schaduw. Verplaats af en toe de campingstoelen naar de schaduwzijde.
 10. Als je kookt, doe dat lekker buiten op een gasbrandertje, gril of wok. Zelfs bij dezelfde temperatuur als in de camper voelt het door de wind al gauw koeler en je brengt geen extra warmte in de camper.
  Gebruik echter nooit open vuur of BBQ als dat wegens brandgevaar is verboden is en zorg in alle gevallen dat er niets brandbaars rondom het vuur op de grond ligt.

In de camper

 1. Hoe beter de camper geïsoleerd is, des te minder zal hij opwarmen. Een wintergeschikte camper kan ook de warmte beter buiten houden.
 2. Hang natte (hand)doeken of lakens in de deuropening of voor een open raam. Als het waait zal de lucht door het verdampende water een stukje afkoelen. Schat vooraf in of je de deur of het raam misschien liever dicht houdt in jouw omstandigheden.
 3. Naast echte wind, geeft ook een ventilator veel extra verkoeling. Richt een ventilator op jezelf, dat koelt goed af. Ook buiten lekker! Met een 12V-ventilator heb je geen omvormer nodig. Een grote ventilator met grote bladen is meestal veel stiller. Met een (kunstmatig) windje kan je lichaam veel meer hitte verwerken. Omdat je daardoor extra vocht kwijt raakt moet je veel drinken.

Voor jezelf

 1. Smeer je in met voldoende zonnebrandmiddel, zeker in de zon, maar ook in de schaduw. Zie: veilig de zon in.
 2. Span je niet zwaar in. Zeker niet op het heetst van de dag.
 3. Leef met een tropenrooster. Sta heel vroeg op als het nog lekker koel (of zelfs fris) is. Neem ’s middags de tijd voor een siësta. Dat doen lokale bewoners van warme landen vaak ook.
 4. Heb je het echt zwaar door de warmte. Leg dan natte doeken over je benen of armen of draag een nat T-shirt in de wind. Dan koel je flink af.
 5. Ook met de voeten in een bak koel water verfrist goed. Neem geen ijskoud water, dan trekken je bloedvaten samen om warmte binnen te houden, en dat wil je juist niet.
 6. Een koele douche helpt ook prima, maar dat kun je niet de hele dag volhouden natuurlijk.
 7. Pas op bij zwemmen in koud water. Zelfs in een schijnbaar warm (berg)meer kan ineens een koude waterstroom naar boven komen. Door de kou kan je lichaam in een kramp schieten, wat levensgevaarlijk kan zijn.
 8. Neem altijd extra water mee en drink veel water, minstens 2 liter per dag!
 9. Moet je toch door de felle zon lopen? Pak een paraplu als parasolletje.
 10. Herken hitteklachten en weet wat je moet doen. Zie: Infoblad RIVM en Infographic GGD en Rode kruis
 11. Zie ook de nuttige hittetips met video van het Rode Kruis

Overige tips bij grote hitte

 1. Door droogte heerst gauw extreem brandgevaar. Parkeer de camper met hete motor en katalysator niet in hoog gras, dat kan in brand vliegen en de omgeving daarna ook.
 2. Hoe sta je met de camper opgesteld? Kan je snel wegrijden als er ergens brand zou uitbreken? Hetzelfde geldt voor onverwacht hoog water door een wolkbreuk na een hitteperiode.
 3. Laat geen glas, volle waterflesjes of peuken in de natuur liggen. Een bosbrand ontstaat gemakkelijk.
 4. Let ook op andere camperaars en vakantiegangers. Vooral ouderen en mensen met overgewicht. Gaat het nog goed met ze? Zijn ze niet oververhit? Hebben ze misschien hulp nodig? Let op elkaar.

Weergaven: 7

Related Posts

Advertenties

ACT
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

 

 • 4Bezoekers online. :
 • 2Bezoekers vandaag:
 • 242Bezoekers gisteren:
 • 2186Bezoekers vorige week:
 • 376063Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Reviews Camperclub Skeller

error: