- Wat is een liner en wat is een buscamper?
- Wat is het verschil tussen een alkoof en een integraal?
Ga je een camper kopen, dan is de eerste stap het kiezen uit de vele typen campers. De opbouw en vormen verschillen.
Tijd voor een beetje uitleg.
Halfintegraal camper
Bij een halfintegraal vloeit de cabine voor de chauffeur en de bijrijder over in de opbouw (het woongedeelte) van de camper. De verhoging boven de cabine lijkt op die van de alkoof, maar is aanzienlijk minder hoog. Het bevat namelijk geen slaapplaats, maar een groot raam. Daardoor valt veel licht naar binnen wat het leefcomfort binnen in de camper vergroot.
Integraalcamper
Hier is de hele carrosserie geproduceerd door de camperfabrikant. De opbouw omvat – ‘integreert’ – de gehele carrosserie. Voorin is hierdoor bijzonder veel ruimte en de grote ramen bieden veel zicht op de weg en de omgeving waar je in rijdt.
Buscamper
De buscamper wint aan populariteit. Het voordeel is dat ze lekker compact zijn en daardoor net zo gemakkelijk te rijden zijn als een personenauto. Hij is er met een hoog vast dak of met een hefdak. De oervorm van de buscamper is de Volkswagenbus. Buscampers op basis van Fiat Ducato zijn vaak ruimer en hoger.
Liner
Dit is ook een integraalcamper, maar een nog grotere en luxere variant. Meestal is deze gebouwd op het chassis van een vrachtwagen. Om die te besturen moet je dus wel je vrachtwagenrijbewijs hebben.
Waar moet je allemaal op letten als je een camper gaat aanschaffen? Lees het hieronder.
Ramen
Als je een camper wilt aanschaffen is het belangrijk om te letten op de maten van de ramen. Hoe is de lichtinval in de camper? Zijn de ramen goed te verduisteren? Zijn ze voorzien van muggengaas?
Garage
Er zijn steeds meer campers die onder het bed, achter in de camper, een garage hebben. Die kun je via een luik aan de buitenkant vullen met bijvoorbeeld je kampeermeubels. Ook is de garage vaak van binnenuit te bereiken.
Fietsendrager
In plaats van je fietsen in de campergarage te plaatsen, kun je ze ook achter op je camper bevestigen. Dit doe je met een fietsendrager. Ook voor e-bikes zijn er speciale dragers die op je camper kunnen worden gemonteerd
Motor/basisvoertuig
Campers hebben een busje als basisvoertuig. Daarbovenop wordt de camper gebouwd. Op deze illustratie zie je een zogenaamde alkoof. Maar bij buscampers en integraalcampers bestaat het uit één geheel. Een halfintegraal is de middenweg. Fiat Ducato is het meest voorkomende onderstel, maar je hebt ook Citroën, Mercedes-Benz en Renault. Je kunt vaak kiezen voor het aantal pk’s. Met de meeste campers rijd je daardoor gemakkelijk mee met het overige verkeer.
Toegang
Naast dat je de camper in kunt via de bestuurderscabine is er ook vaak een toegangsdeur. Bij buscampers is het meestal een schuifdeur en soms kun je ook via de achterkant naar binnen stappen. In sommige modellen heb je onder de deur een opstapje.
Dakluik
Naast ramen zijn campers ook uitgerust met één of meerdere dakluiken. Die zorgen voor lichtinval zonder pottenkijkers, maar ook ventilatie. Ook dakluiken zijn voorzien van verduisteringsgordijnen en muggengaas.
Luifel
Een waardevol accessoire voor je camper is een luifel. Je hebt verschillende type luifels. Je vergroot er je leefruimte op de camping of camperplaats mee en creëert een schaduwplek bij zonnig weer of een schuilplaats bij nat weer.
Bestuurderscabine
In de cockpit van je camper kun je vaak met z’n tweeën comfortabel zitten en genieten van de roadtrip die jullie maken. Door het grote raam en de hoge zitpositie heb je als chauffeur goed zicht op de weg en het verkeer. Afhankelijk van het type onderstel en de keuzes van de camperfabrikant is de bestuurderscabine uitgerust met allerlei opties zoals navigatie, radio, gordijnen etc. In verschillende modellen zijn de stoelen om te draaien richting het leefgedeelte in de camper. Zo ontstaat een ruime zithoek.
Gasflessenkast
Het leuke van reizen met een camper is dat je gemakkelijk zelfvoorzienend kunt zijn. Ingebouwde apparatuur werkt op de boordaccu en vaak ook op gas. Daarom is het wel handig om een gasvoorraad bij je te hebben. Die kun je kwijt in de gasflessenkast. Die kast heeft ook een geventileerde bodem, zodat per ongeluk ontsnapt gas gelijk een weg naar buiten vindt.
Spiegels
De buitenspiegels van de camper zorgen ervoor dat je een goed overzicht op de afmetingen van het voertuig hebt tijdens het rijden. Een camper is vaak breder dan de gemiddelde auto dus het regelmatig kijken in de spiegels is des te belangrijker.
Verzeker je camper
Heb je de keuze gemaakt en ga je een camper aanschaffen? Denk dan ook zeker aan het verzekeren van dit kostbare bezit. Je wil natuurlijk onbezorgd genieten van jouw huis op wielen. Campingspecialist ACSI kan je helpen met een passende camperverzekering. We begrijpen hoe belangrijk het is om je camper te beschermen. Onze camperverzekeringen hebben een uitgebreide dekking en kan je op jouw specifieke behoeften afstemmen. Of je nu een doorgewinterde kampeerder bent of net begint aan het camperleven, wij hebben de juiste verzekering voor jou.
Bekijk nu onze camperverzekering en ga zorgeloos op pad!
Weergaven: 43
Alkoofcamper
Lange tijd was een camper bijna per definitie een alkoofcamper. Kenmerkend is het bed boven de bestuurderscabine. Qua vormgeving is de alkoofcamper minder populair geworden, terwijl de opbouw juist heel praktisch is en ideaal voor gezinnen.