Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

Aardbevingen in Spanje

In Spanje komen jaarlijks honderden aardbevingen voor, de meest in de streek Andalusië . Ook Murcia, Valencia, de provincie Girona, de Canarische eilanden en de Pyreneeën tussen Navarra en Huesca zijn aardbevingsgevoelig. Zware aardbevingen zijn echter vrij zeldzaam in Spanje. Veel slachtoffers vallen er zelden.

De Canarische Eilanden liggen in een aardbevingsgevoelig gebied. Zware aardbevingen kunnen voorkomen. Volg de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

Ook op het vaste land van Spanje komen regelmatig aardbevingen voor. Deze worden veroorzaakt door een zijwaartse beweging langs de vele breuken in de ondergrond van het zuidoosten van het Iberisch Schiereiland. Een groot nadeel van langs elkaar schuivende delen aardkorst is dat de bevingen erg ondiep plaatsvinden (in tegenstelling tot als er twee platen onder en over elkaar schuiven) en dat het zijwaartse schudden eerder te veel is voor huizen en andere constructies dan op en neer bewegen.

De zwaarste aardbevingen in Spanje in de afgelopen jaren van meest recent tot langer geleden:

Torrevieja

In augustus 2016 waren er bevingen in Torrevieja (2,4 op de schaal van Richter) en in Jaén met een kracht van 2,1 op de schala van Richter.

Andalusië

Op 25 januari 2016 vonden er diverse aardbevingen plaats in en nabij Andalusië waarbij de grootste een kracht had van 6,3 op de schaal van Richter.  Daarna zijn er nog zeven naschokken geregistreerd. Het epicentrum van de aardbeving lag voor de Marokkaanse kust. Vergeleken met de beving van een week eerder lag het epicentrum nu iets meer naar het westen voor de Marokkaanse kust op 20 kilometer van Alhuceima en op 100 kilometer van de verder naar het oosten gelegen Spaanse enclave Melilla. Dit is ongeveer 162 kilometer ten zuidoosten van Málaga. De beving werd met name tot ver in de provincies Málaga en Granada gevoeld, maar ook in de ernaast gelegen provincies Almeria, Cádiz en Sevilla.

Marokkaanse kust

In januari 2016 vond voor de Marokkaanse kust een aardbeving plaats met een kracht van 6,1 op de Schaal van Richter. Dit was de sterkte beving in tien jaar tijd. De aardbeving en tientallen naschokken werden in het noorden van Marokko en het zuiden van Spanje gevoeld.

In februari 2015 vond er een aardbeving plaats van 5,2 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag niet ver van het stadje Ossa de Montiel, 200 kilometer ten zuidoosten van Madrid, op 10 kilometer onder de aardbodem. De beving werd tot in Madrid gevoeld.

Lorca in de regio Murcia

Op 11 mei 2011 om 15:50 UTC vond er een aardbeving plaats op 1 km diepte, nabij de stad Lorca in de regio Murcia. De beving had een kracht van 5,3 op de schaal van Richter en werd voorafgegaan door een beving met een kracht van 4,4. Er vielen ten 9 dodelijke slachtoffers en er waren ca. 160 gewonden. Het is de beving met het grootste aantal dodelijke slachtoffers in Spanje in meer dan vijftig jaar. Enkele oude gebouwen in Lorca zijn zwaar beschadigd door de beving.

De kust van Marokko

In 2004 vond er een aardbeving plaats voor de kust van Marokko met een kracht van 6,5 op de Schaal van Richter.

Het episch centrum lag in Petrer, Alicante

In augustus 2003 was er een aardbeving met de kracht van 5,8 op de Richter schaal. Het episch centrum lag in Petrer, Alicante. Er vielen twee doden door aardverschuivingen

Andalusië

In 1969 was er aardbeving met het episch centrum voor de kust van Portugal met gevolg voor west Andalusië. Deze beving haalde een kracht van boven de 7 op de schaal van Richter. Deze aardbeving voor de kust van Portugal kostte vier mensen in Spanje het leven.

Provincie Granada

In 1956 vielen er twaalf doden en meer dan zeventig gewonden in de zuidelijke provincie Granada. In 1954 was er een aardbeving in Granada met een sterkte van meer dan 7 op de schaal van Richter.

In 1884 vond een zware aardbeving plaats in Arenas del Rey (Granada). Er vielen 900 doden en meer dan 2.000 gewonden bij een beving van 6,7 op de Richter schaal.

Vega Baja, Alicante

In maart 1829 was er een aardbeving met het episch centrum bij Vega Baja, Alicante. De beving had een kracht van 6,6 op de schaal van Richter. Er waren 390 doden en 2.000 gebouwen werden vernield.

Lissabon

De grote aardbeving in Lissabon van november 1755 richtte ook heel wat schade aan in Spanje.

Alora en Malaga

In 1680 was er een aardbeving met 6,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in Alora en Malaga. In Malaga bleef enkel de kathedraal overeind staan. Tijdens deze beving werd er schade aangericht in Sevilla, Granada, Cordoba, Jaen, Madrid tot zelfs in het 550 km verder gelegen Valladolid.

Almeria

Almeria werd vernield in een aardbeving in 1658.

Almeria en Ugijar

In september 1522 was er een zeebeving van 6,5 op de schaal van Richter en daarbij werden de steden Almeria en Ugijar vernield.

Orihuela, Alicante

De eerst geregistreerde aardbeving in Spanje waarvan nog gegevens bewaard gebleven zijn gebeurde in 1048. Het epicentrum lag in Orihuela, Alicante.

Wat te doen bij een aardbeving?

Als je een aardbeving voelt, zoek dan zo snel mogelijk beschutting onder een stevige tafel of bed. Zorg in elk geval dat je hoofd beschermd is, desnoods met je armen. Zodra de beving voorbij is, adviseren we zo snel mogelijk de straat op te gaan, bij voorkeur naar een grote open ruimte, ver verwijderd van hoge gebouwen. Sommige aardbevingen zijn kleine bevingen waarna later de echte, zwaardere, aardbeving volgt.

 

Weergaven: 547

Related Posts

error: