Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

11 tekenen dat uw hond gestrest, depressief of verdrietig is

Net als mensen hebben honden een rijk innerlijk leven en zijn ze in staat om een breed scala aan emoties te ervaren, zowel positief als negatief. Honden kunnen niet praten, dus communiceren ze hun gevoelens op andere manieren.

Als een hond gestrest, depressief of verdrietig is, verandert zijn gedrag. Als hondeneigenaar is het belangrijk om deze signalen te herkennen, zodat we actie kunnen ondernemen en deze negatieve gevoelens bij onze honden kunnen verlichten voordat ze tot ernstige problemen leiden. Langdurige of chronische stress kan de algemene gezondheid en het welzijn van een hond in gevaar brengen door hun immuunsysteem te verzwakken en gedragsproblemen te veroorzaken.

Waardoor worden honden gestrest, depressief of verdrietig? 

Gevoelens van stress, depressie en verdriet worden vaak veroorzaakt door perioden van verandering of onduidelijke,- of wisselende regels in het leven van een hond. Een verhuizing naar een nieuw huis, de toevoeging van een nieuw gezinslid, zoals een baby of een nieuw huisdier, of het verlies van een eigenaar of metgezel, kan leiden tot gevoelens van angst en depressie bij een hond. Een belangrijke verandering in de dagelijkse routine van een hond, zoals een eigenaar die langer werkt, of lange tijd in een kennel of opvangcentrum verblijft, kan ook gevoelens van stress of depressie teweegbrengen.

Honden kunnen ook gestrest of depressief worden als ze geen uitlaatklep krijgen voor normaal hondengedrag zoals rennen, apporteren, snuffelen en graven.

Stress wordt ook vaak veroorzaakt door de scheiding van een eigenaar, harde geluiden, grote of vreemde voorwerpen, of grote groepen mensen.

Individuele honden zullen op verschillende manieren reageren op dezelfde stressfactor. Volgens onderzoek wordt de manier waarop een hond reageert bepaald door de omgevingsfactoren, de conditionering, de genetica en de neurologische aanpassing van de hond. Stress of angst kan gepast zijn in sommige situaties, zoals een hond die gestrest en angstig wordt als hij geconfronteerd wordt met een wild dier, maar schadelijk in andere, zoals een angst voor mensen met een hoed.

De 11 tekenen van stress bij honden

 1. Verminderde of afwezige eetlust

Gevoelens van stress en angst kunnen ervoor zorgen dat een hond zijn interesse in eten verliest. Als uw hond, die ooit zo dol was op eten, nu nauwelijks nog interesse heeft in eten, is het belangrijk om goed op te letten. Stress en angst kunnen hier verantwoordelijk voor zijn, maar er zijn ook veel medische problemen die een verminderde of afwezige eetlust kunnen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om uw hond te laten controleren door een dierenarts om eventuele onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten voordat u ervan uitgaat dat stress de boosdoener is.

 1. Oren naar achteren getrokken

Uw hond kan zijn oren naar achteren trekken of dichtknijpen als hij gestrest of angstig is. Dit is niet altijd duidelijk bij rassen met flaporen.

 1. Neus en lippen likken, gapen, kwijlen

Een van de subtielere tekenen van stress en angst die gemakkelijk gemist wordt, is neus- en liplikken, geeuwen en kwijlen. Deze tekenen moeten in hun context worden geïnterpreteerd. Een hond in een ontspannen omgeving die kwijlt en zijn lippen likt als hem iets lekkers wordt aangeboden is waarschijnlijk niet gestrest, maar als het likken van de lippen gepaard gaat met een veranderde lichaamshouding, flaporen, of hijgen, is het waarschijnlijk dat de hond stress en angst ervaart.

Medische problemen zoals gebitsaandoeningen of misselijkheid kunnen ook leiden tot likken en kwijlen, dus het is belangrijk om uw hond te laten controleren door een dierenarts als deze tekenen aanhouden.

 1. Veranderingen in lichaamshouding of positie

Een gestreste of angstige hond kan ineenkrimpen of een gehurkte lichaamshouding aannemen met zijn staart onder zich. Een gestreste hond kan ook verstarren, of wegkijken van de waargenomen bedreiging.

 1. Hijgen

Honden hijgen wanneer ze opgewonden, warm, buiten adem na inspanning, of gestrest zijn. Hijgen als gevolg van stress gaat vaak samen met andere tekenen van stress en angst.

 1. Trillen en schudden

Intense emoties zoals angst en bezorgdheid kunnen een hond doen trillen en schudden. Pijn en ziekte kunnen ook trillen en schudden veroorzaken, dus het is belangrijk uw hond door een dierenarts te laten nakijken als deze symptomen aanhouden nadat uw hond is gekalmeerd of uit een stressvolle situatie is gehaald.

 1. Diarree

Stresssituaties zoals adoptie, verblijf in een kennel, verhuizing of scheiding van de eigenaar kunnen diarree uitlokken.

Volgens onderzoek heeft het vrijkomen van noradrenaline (het “vecht of vlucht” hormoon) invloed op het maag-darmkanaal van een hond, wat resulteert in een aanval van diarree.

Gewoonlijk is diarree door stress van korte duur en verdwijnt binnen een paar dagen met een dieet van licht verteerbaar voedsel, eventueel in combinatie met een geschikte probiotica zoals Zoolac Propaste. Omdat diarree vele oorzaken kan hebben, moet uw hond door een dierenarts worden onderzocht als de diarree intenser of ernstiger wordt, als er bloed in zit, als de diarree gepaard gaat met andere ziektesymptomen zoals braken of een verminderde eetlust, of als de diarree niet binnen een dag of twee verbetert.

Als uw hond, die ooit volledig zindelijk was, binnenshuis begint te plassen of te poepen, kan dat een teken van stress zijn. Sommige honden kunnen in huis poepen omdat ze de controle verliezen als ze angstig zijn. Binnen plassen of poepen kan ook wijzen op een medisch probleem, zoals een urineweginfectie, of ontlasting- of urine-incontinentie, dus het is belangrijk om uw hond te laten controleren door een dierenarts om de oorzaak te achterhalen. Onthoud dat uw hond niet uit “wrok” binnen plast of poept, dus uw hond straffen kan dit gedrag verergeren of leiden tot andere gedragsproblemen.

 1. Herhalend of dwangmatig gedrag

Langdurige periodes van stress en angst kunnen leiden tot dwangmatige gedragingen die de hond te helpen om te gaan met stressfactoren zoals te weinig beweging en isolement. Een chronisch gestreste hond kan bijvoorbeeld herhaaldelijk likken aan een of meer ledematen in een poging om zichzelf te kalmeren. Andere dwangmatige gedragingen zijn het achterna zitten of ronddraaien van de staart en bijvoorbeeld lucht likken.

Sommige van deze gedragingen kunnen een onderliggende medische oorzaak hebben, zoals pijn door osteoartritis (artrose) die het herhaaldelijk likken aan een ledemaat veroorzaakt, dus het is belangrijk om uw hond door een dierenarts te laten nakijken als hij herhaaldelijk gedrag begint te vertonen.

Tekenen van depressie of verdriet bij honden

Het komt vaak voor dat honden depressief of verdrietig zijn in perioden van verandering, zoals het verlies van een eigenaar of metgezel. Veel ernstige medische aandoeningen kunnen er echter ook voor zorgen dat uw hond verdrietig of depressief wordt. Als uw hond een van deze symptomen vertoont, moet u hem eerst door een dierenarts laten onderzoeken om een onderliggende ziekte uit te sluiten.

 1. Verminderde eetlust

De eetlust van een hond kan verminderen of zelfs afwezig zijn wanneer hij gevoelens van droefheid of depressie ervaart. Zoals eerder gezegd, kan uw hond ook een verandering van eetlust ervaren wanneer hij gestrest is. In het algemeen zijn droefheid en depressie anders dan stress en angst, dus het is belangrijk om deze tekenen in hun context te zien. Een verandering in eetlust moet altijd serieus worden genomen, omdat het een teken kan zijn van een onderliggende medische aandoening.

 1. Laag activiteitsniveau

Als een gewoonlijk actieve hond lusteloos wordt of meer tijd doorbrengt met slapen, kan dat erop wijzen dat hij depressief is. Aandoeningen die pijn veroorzaken kunnen ook verantwoordelijk zijn, zoals artrose bij oudere honden.

 1. Terugtrekken

Als uw hond geen interesse meer heeft in dingen waar hij vroeger van hield, zoals wandelen of spelen, kan dat een teken van depressie zijn. Honden die depressief of verdrietig zijn, kunnen zich ook terugtrekken en niet meer op dezelfde manier met mensen en andere dieren omgaan als vroeger. Maar zoals eerder gezegd, kan teruggetrokkenheid ook een teken zijn van een onderliggende ziekte.

Wat te doen als uw hond tekenen van stress, depressie of droefheid vertoont:

In bepaalde situaties zijn gevoelens van stress en angst volledig op hun plaats. In deze gevallen zou het voldoende moeten zijn om uw hond uit de stressvolle situatie te halen om zijn stressgevoelens te verlichten. Als uw hond vaker of in ongeschikte situaties tekenen van stress of angst vertoont, is het belangrijk om actie te ondernemen. Vroegtijdige herkenning en behandelen zijn essentieel om te voorkomen dat gevoelens van angst escaleren en gedragsproblemen veroorzaken.

De eerste stap is om uw hond te laten controleren door een dierenarts om medische oorzaken voor zijn gedrag uit te sluiten. Als uw hond gezond is, werk dan samen met een dierenarts of een betrouwbare gedragsdeskundige om de triggers te herkennen en de juiste behandelmethode toe te passen. Sommige honden kunnen een combinatie van medicatie en gedragsaanpassing nodig hebben.

Alle honden, ook die met negatieve emoties zoals stress, depressie of verdriet, hebben er baat bij een routine van slapen, eten, beweging en spel. Het bieden van regelmatige dagelijkse mogelijkheden voor lichaamsbeweging en mentale stimulatie is ook gunstig.

Bron; Organimal

Weergaven: 80

Advertenties

ACT
PROFA-CLEAN-300X250
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

 

 • 5Bezoekers online. :
 • 263Bezoekers vandaag:
 • 376Bezoekers gisteren:
 • 3002Bezoekers vorige week:
 • 386067Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Reviews Camperclub Skeller

Weg met de zwarte strepen op je camper

error: