Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

    

10 tips voor het kiezen van de juiste camperverzekering

Het is voor camperaars misschien niet het leukste klusje, maar wel een belangrijke: het afsluiten van een camperverzekering. Hoe kies je nou met al die verschillende polisvoorwaarden en kleine lettertjes de beste camperverzekering? De NKC helpt je met 10 tips (goed verzekerd) op weg.

Check

Waar moet je aan denken bij het afsluiten van een camperverzekering?

De echte waarde van je camperverzekering bewijst zich als je een keer flinke schade hebt of een ongeluk krijgt. Dan wil je goed geholpen worden en verwacht je dat de schade snel en goed afgehandeld wordt. Helaas blijkt in de praktijk dat de meeste verzekerden pas dan de kleine lettertjes in de polis gaan lezen om erachter te komen dat de dekking toch niet optimaal is. Een goedkope camperverzekering is achteraf gezien dus lang niet altijd het goedkoopst. Verdiep je daarom vóóraf in de wereld van de camperverzekeringen wanneer je jouw camper gaat verzekeren en bepaal met onderstaande tips wat belangrijk is voor jou.

1. Ga na waarvoor je je camper wilt verzekeren

Een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) is wettelijk verplicht. WA biedt dekking voor schade die je met de camper veroorzaakt aan anderen. Ben je WA-verzekerd inclusief beperkte cascodekking, dan is ook de schade aan je eigen camper door bijvoorbeeld brand, ruitbreuk, storm en hagel verzekerd.
Wil je bovendien aanrijdingsschade aan je eigen camper verzekerd hebben, kies dan voor de uitgebreide cascodekking. Bedenk bij de keuze van je dekking of je een nieuwe camper wilt en kunt kopen op het moment dat je camper totaal verloren gaat. Ook na een jaar of vijftien gaat het nog om aanzienlijke bedragen.

2. Bekijk het verzekerd bedrag casco

Het verzekerde bedrag is van belang voor het bepalen van de hoogte van je premie én vormt de basis voor je schadeafwikkeling bij een totaal verlies. De hoogte is afhankelijk van diverse factoren. Denk aan de vraag of het een nieuwe of gebruikte camper is, maar ook aan welke dekking je zelf wilt, zoals nieuwwaarde, taxatiewaarde of aankoopwaardegarantie.

3. Check de no-claimkorting

Het aantal jaren dat je schadevrij hebt gereden, ook al was dit met een auto, is veelal bepalend voor de vraag hoeveel korting je krijgt op de premie. Het kortingspercentage verschilt per verzekeraar. Dat geldt ook voor de maximale korting. Bij de een is dat 70 procent en bij de ander 80 procent. Let ook op de verschillen in terugval in premiekorting na een schade die je niet op een ander kunt verhalen. Zo heeft een stormschade aan de luifel bij de ene verzekeraar geen effect op je no-claim- korting en bij de andere weer wel.

4. Bedenk hoeveel kilometer je rijdt

Een premieverhogende factor bij sommige verzekeringen kan het aantal kilometers zijn dat je per jaar met de camper rijdt. Er zijn ook verzekeringen die geen kilometergrens hanteren. Dan is het aantal kilometers niet van invloed op de hoogte van je premie.

5. Bepaal de hoogte van je eigen risico

Door een keus te maken voor een vrijwillig hoger eigen risico bij schade, kun je de cascopremie van de camperverzekering lager maken. Besef wel dat je dan bij schade dat hogere eigen risico zelf moet betalen.

Download gratis het E-book Camperverzekering

Camperverzekering van NKC
Camperverzekering van NKC

Wil jij nog meer tips en uitleg over het kiezen van de juiste camperverzekering? Download gratis het e-book Camperverzekering van de NKC en ga goed verzekerd op weg.

6. Verzeker de accessoires op de camper

Moderne snufjes zijn allang geen uitzonderlijke extra’s meer op campers. Denk aan de zonneluifel, satellietschotel, achteruitrijcamera en zonnecellen. De waarde van deze accessoires zijn niet opgenomen in de cataloguswaarde, die veelal uitgangspunt is voor het verzekerde bedrag. Neem dus de waarde van deze accessoires altijd extra op in het te verzekeren bedrag. Na aankoop koop je vaak nog extra accessoires. Kijk daarom een jaar na aanschaf eens of je meer accessoires hebt bijgekocht en of je deze wilt verzekeren.

7. Pluis de pechhulpverlening uit

Hulpverlening

Hulpverlening bij pech met de camper is lang niet op elke camperverzekering standaard gedekt. En als deze al gedekt is, wat is er dan precies gedekt? Krijg je ook hulp wanneer je met de camper in je eigen woonplaats strandt? En hoe is het gesteld met vervangend vervoer en vervangende huisvesting onderweg? En is er dekking in binnen- en buitenland? Geldt die dekking ook als je camper zwaarder is dan 3.500 kilogram of langer is dan acht meter? Hoe zit het met andere pechhulpdekkingen, zoals de wegenwachtservice? Ben je wellicht dubbel verzekerd? Of juist helemaal niet?

8. Controleer de voorwaarden rond de inboedel

Als je op reis gaat, neem je allerlei spullen mee die je trip aangenaam maken. Denk aan fietsen, een laptop en een tablet. Bij een aantal camperverzekeringen heb je hiervoor een gratis dekking en als dat niet voldoende is, kun je dat bedrag verhogen. Soms is de reisbagage verzekerd met de reisverzekering. Check wat de voorwaarden zijn.

9. Weet of je de camper mag gebruiken voor woon-werkverkeer

Een camper is een ‘recreatief object’. Veel camperverzekeringen hebben daarom in de polisvoorwaarden bepaald dat je de camper alléén recreatief mag gebruiken. Maar als je de camper behalve voor recreatieve doeleinden ook gebruikt voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer, hoe is dan de dekking bij een schade?

10. Zoek uit hoe lang je aaneengesloten op reis mag

Een camperaar reist vaak veel én lang. Hoe lang mag je van de verzekering onbeperkt en onbezorgd aaneengesloten op reis? Tip: let wel op de apk-verplichting. Laat je die verlopen en er ontstaat schade door een gebrek dat tijdens de apk opgemerkt had kunnen worden, dan kan dat vervelende consequenties hebben voor je polisdekking. Daarnaast kan het laten verlopen van de apk je een boete opleveren.

Kies voor onbezorgd camperplezier bij de NKC

Met ruim 45 jaar camperkennis- en ervaring heeft de NKC de beste verzekeringen ontwikkeld specifiek voor camperaars.
Ontdek de voordelen zoals onze uitgebreide dekking bij pech of schade,
ons groot schadeservice netwerk en de hoge no-claimkorting.

Weergaven: 36

Related Posts

error: