Denemarken omvat het grootste deel van het schiereiland Jutland en dik vierhonderd eilanden. Overal is het er netjes, de Denen zijn zuinig op hun land. Trekpleisters zijn natuurlijk Legoland, de kust en Kopenhagen. In de hoofdstad is het heerlijk winkelen en wie van musea houdt, zal er tijd tekort komen.
- Overnachten in Denemarken mag alleen op campings. Kijk voor de locaties op Campercontact. Uitzondering: met toestemming van de eigenaar op een particulier terrein. Ook natuurcampings vormen een alternatief.
- Een campingpas is niet standaard verplicht op Deense campings. Het is aan individuele campings om het beleid hierin te bepalen.
- Vrij kamperen is verboden.
- Op parkeerterreinen langs snelwegen zijn sanistations.
- Pintrip, overnachten bij bedrijven. In Nederland verkrijgbaar via deze website.
Algemene Informatie
Betaalmiddel | Deense Kroon |
Landnummer | +45 |
Alarmnummers | 112 |
Nederlandse ambassade | Toldbodgade 33, 1253 Kopenyhagen T: +45 33 70 72 00 (24/7 bereikbaar) E: kop@minbuza.nl |
Verkeersbureau | Kijk voor meer toeristische informatie op Visit Denmark |
Pechhulp | Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. |
Verplicht meenemen
Een gevarendriehoek is verplicht in Denemarken.
Voor andere benodigde documenten bekijk de site van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.
Tol
Tol betaal je voor de brug over de Grote Storebælt tussen Funen en Seeland en voor de brug over Øresund tussen Seeland en Zweden, snelweg E20.
Voor de Storebæltbrug is naast de lengte ook het gewicht van de camper bepalend voor de hoogte van de tol. Voor een actueel overzicht van de toltarieven verwijzen we je door naar Priser – DA (storebaelt.dk). Daar lees je ook hoe je extra korting kunt krijgen.
Als je een On Board Unit of ‘Tag’ van Brobizz aanschaft, kan je die ook in Noorwegen gebruiken in plaats van een Autopass tag, maar ook voor diverse veerboten naar Noorwegen en Zweden.
Brandstof
Diesel en benzine zijn goed verkrijgbaar, LPG beperkt en is niet verkrijgbaar op de snelweg. Voor het tanken van LPG is een verloopstuk nodig, dat kosteloos te gebruiken is bij de LPG-stations.
Rijden in winterse omstandigheden
Het gebruik van Winterbanden is niet verplicht, wel aanbevolen in het winterseizoen. Sneeuwkettingen mogen onder winterse omstandigheden (met sneeuw of ijs bedekte wegen).Wettelijke minimale profieldiepte, 1,6 mm voor zomer- en winterbanden en 3,0 mm aanbevolen voor winterbanden.
Maximumsnelheden
De maximumsnelheden voor een camper in Denemarken:
- Binnen bebouwde kom 50 km/u
- Buiten bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 80 km/u
- Buiten bebouwde kom > 3,5 ton: 70 km/u
- Snelweg ≤ 3,5 ton: 130 km/u
- Snelweg > 3,5 ton: 80 km/
Let op: een aangegeven inhaalverbod voor grote voertuigen op snelwegen geldt ook voor campers. Dimlicht is overdag verplicht
Alcohol
De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger zijn dan 0,5 promille.
Milieuzones
Milieuzones zijn er inmiddels onder andere in Kopenhagen, Frederiksberg, Aarhus, Odense en Aalborg. Informatie op deze website.
Veerdienst
De Puttgarden-Rødby veerdienst verbindt Duitsland met Denemarken. Momenteel is er slechts 1 veermaatschappij die deze route aanbiedt, Scandlines. De veerdienst gaat maximaal 47 keer per dag met een vaartijd van ongeveer 45 minuten. Puttgarden-Rødby vaartijd en frequentie kan afhankelijk van het seizoen variëren.
Veerboten Puttgarden Rodby – Vergelijk tijden en prijzen (directferries.nl)
Huisdier mee op reis
Let op: Op de eilanden Christiansø (bij Bornholm) en Livø (in Noord-Jutland) zijn honden niet toegestaan!! Voor vragen over de invoer van huisdieren kun je terecht bij: www.fvst.dk.
Overige (camper)reistips
- Omwisselen van internationale gasflessen (blauwe CGI-flessen van 2 of 3 kg) kan overal. Het vullen van CGI-flessen kan alleen bij de vulstations van BP in Køge en Esbjerg.
- Primagaz heeft een vulstation in Silkeborg, waar altijd extra flessen van het benodigde type op voorraad zijn.
- Nederlandse flessen kunnen niet worden gevuld, maar op de grotere campings kun je ze meestal wel zonder problemen inruilen.
- De firma Kosan Gas heeft een vulstation voor grijze flessen in Nørresundborg nabij Ålborg (Noord-Jutland), in Koge (Sjælland) en ook in Neksø (Bornholm). In Burgstaaken op Fehmarn is ook een vulstation.
Kijk voor meer informatie over gasflessen op Gas in de camper .
Checklist
Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.
Weergaven: 158