Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Voorkom een boete!

Zo herken je onzichtbare tolwegen in Frankrijk

Ga jij in Frankrijk kamperen of rijd je er doorheen? Pas dan op ‘onzichtbare’ tolwegen. Deze hebben geen tolpoortjes of slagbomen, maar je moet wel degelijk betalen om eroverheen te rijden. Doe je dat niet, dan riskeer je een fikse boete.

© JSL/Ketty Beyondas

Er werd al eerder geschreven over het free flow-systeem, oftewel elektronische tolheffing. Dit houdt in dat je gewoon kunt doorrijden zonder stil te staan voor een slagboom of tolpoortje. Destijds hadden we nogal wat vragen over het systeem. Terecht, zo blijkt nu. Nederlandse vakantiegangers klopten bij de ANWB aan omdat ze de tolweg over het hoofd hebben gezien en dus niet hebben betaald. Bij thuiskomst vonden ze een boete op de mat. De bekeuring voor het niet betalen van tol op een free flow-traject kan je €90,00 tot €375,00 euro kosten. Zonde!

Steeds meer Franse tolwegen zijn ‘Péage en Flux libre’

Op een ‘onzichtbare’ tolweg hangen camera’s die kentekens en tolbadges registreren. Deze onzichtbare manier van tol betalen is ingevoerd om files voor de slagbomen en tolpoortjes te voorkomen. Niet verkeerd dus. In landen als Spanje, Portugal, Italië en Noorwegen loopt het systeem al langer en nu gaan dus ook meer Franse tolwegen eraan geloven.

Eerste snelweg

De A79 tussen Montmarault en Digoin is de eerste snelweg in Frankrijk waar de tol volledig elektronisch wordt geheven. Daarnaast betaal je ook elektronische tol op de A4 bij de afslag Boulay (afrit 36). Vanaf juni 2024 geldt dit tolsysteem ook op de A14 tussen Parijs en de aansluiting met de A13 en vanaf december 2024 is het hele traject A14/A13 tussen Parijs en Normandië een ‘onzichtbare’ tolweg. Al is onzichtbaar niet helemaal de juiste benaming, want de wegen zijn duidelijk gemarkeerd met een borden waarop staat: ‘Péage en Flux libre’.

© JSL/Ketty Beyondas

Betalen kan door middel van een tolbadge, online óf bij een betaalautomaat.

Tol betalen op een Franse ‘Flux libre’-weg

Met een hand vol euromunten voorkom je dus geen boete meer op een een Franse ‘Flux libre’-weg, maar hoe moet je dan wél betalen? De eenvoudigste manier is met een tolbadge. Als je die al hebt, verandert er voor jou niets.

Ingewikkelder is het als je niet in het bezit bent van een tolbadge, want betalen moet je hoe dan ook. Dat kan online van zeven dagen vóór tot 72 uur nadat je op de weg hebt gereden. Nu wordt het pas echt lastig, want dit doe je door je kenteken te registreren op de website die bij de betreffende tolweg hoort. Voor de A4, A13 en A14 is dat bijvoorbeeld Sanef en voor de A79 Aliae.

Verder kan betalen (binnen 72 uur) in een van de vestigingen van Nirio óf op de parkeerplaatsen langs deze snelwegen. Daar staan betaalautomaten waar je de tol met zowel je bankpas als cash kunt voldoen.

Het is allemaal nogal omslachtig, maar over een tolweg rijden zonder te betalen kan je vakantie een heel stuk duurder maken. De boete bedraagt tussen de 90 tot 375 euro, en die bekeuring valt gewoon bij je thuis op de mat.

© JSL/Ketty Beyondas

Pas op! Je rijdt op een ‘onzichtbare’ snelweg.

Péage en Flux libre resumé

Samengevat moet je het volgende onthouden als je in Frankrijk over een ‘onzichtbare’ tolweg rijdt.

Wat zijn de voordelen van ‘onzichtbare’ tolwegen?

Door elektronische tolheffing stroomt het verkeer beter door en hoef je niet in de file te staat voor slagbomen en tolpoortjes.

Hoe betaal je de tol?

Dat kan in een betaalautomaat op een van de parkeerplaatsen langs de snelweg of online door je kenteken te registreren op de website die bij de betreffende tolweg hoort. Dit kan van zeven dagen vóór tot 72 uur nadat je op de weg hebt gereden. Verder kan betalen (binnen 72 uur) in een van de vestigingen van Nirio, maar het makkelijkste is om voor je vakantie een tolbadge aan te schaffen. Dit kan bijvoorbeeld bij de ANWB.

Wat gebeurt er als je niet betaalt?

Dan krijg je een boete en deze is niet mals: 90 tot 375 euro. De bekeuring krijg je gewoon thuisbezorgd.

Hoe onzichtbaar zijn deze tolwegen echt?

Gelukkig zijn ze helemaal niet zo onzichtbaar, want deze tolwegen zijn duidelijk gemarkeerd met een borden waarop staat: ‘Péage en Flux libre’.

Welke wegen in Frankrijk zijn ‘Péage en Flux libre’?

Momenteel is dat alleen op de A79 tussen Montmarault en Digoin, de A4 tussen Parijs en Straatsburg (vanaf afslag Boulay) en de A14 tussen Parijs en de aansluiting met de A13. Vanaf december 2024 is het hele traject A14/A13 Parijs-Normandië ‘Péage en Flux libre’.

Kijk hier voor meer nieuws uit Frankrijk

Weergaven: 15

Related Posts

Advertenties

ACT
PROFA-CLEAN-300X250
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Campy de nr1

De APP voor het zoeken van Camperplaatsen en Campings

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Weg met de zwarte strepen op je camper

 

  • 4Bezoekers online. :
  • 60Bezoekers vandaag:
  • 578Bezoekers gisteren:
  • 4427Bezoekers vorige week.:
  • 885028Totaal aantal bezoekers.:
error: