In 5 stappen klaar voor het fietsseizoen
Ruik je de bloesem al? Voordat je op de fiets springt voor een rondje, geven we je vijf tips om je (elektrische) fiets weer klaar te stomen voor het fietsseizoen.
1. Was het frame
Maak het frame goed schoon met een lauwwarm sopje van afwasmiddel of autoshampoo. Gebruik hiervoor een afwasborstel of zachte (geen schuur!)spons. Voor de kleinere onderdelen is een oude tandenborstel erg handig. Ga nooit aan de slag met een hogedrukspuit; daarmee spuit je het vet uit de lagers. Ook is het niet goed voor de gevoelige (elektronische) onderdelen van je elektrische fiets. Zet je e-bike niet ondersteboven tijdens het schoonmaken, want daarmee loop je kans het display of de accu te beschadigen. Laat na de wasbeurt de fiets goed opdrogen en wrijf hem na met een droge doek. Controleer het lakwerk van het frame, werk eventuele beschadigingen bij en wrijf de fiets in met vuilwerende en waterafstotende fietsolie.
2. Smeer de ketting
Draai de ketting rond en druppel hem in met een kettingreiniger. Laat even inwerken en wrijf de ketting grondig schoon met een katoenen doek. Daarna kun je de ketting voorzien van kettingolie. Siliconen- of teflonspray werkt ook, maar is op lange termijn minder effectief dan kettingolie. Voordat je gaat fietsen is het verstandig de ketting licht schoon te wrijven om spetteren te voorkomen.
3. Oppoetsen en inwrijven
Tijd voor de finishing touch. Met een zachte doek kun je de chrome en aluminium onderdelen van de fiets mooi schoonmaken en oppoetsen. Hiervoor zijn diverse producten in de handel. Wrijf de onderdelen vervolgens in met zuurvrije vaseline.
4. Controleer onderdelen
Om weer veilig en zorgeloos het fietspad op te gaan, is het raadzaam de volgende onderdelen te (laten) controleren:
Banden
Een band met een grover profiel geeft meer grip. Verwijder steentjes uit het profiel en breng de banden op spanning. Check of er geen lucht uit de banden loopt, misschien zit er dan een lek in. Vuil verwijder je met een spons.
Verlichting
Goede verlichting is altijd onmisbaar. Controleer de werking van de dynamo en de voor- en achterverlichting. Vervang indien nodig de lampjes zelf of laat dit over aan de fietsspeciaalzaak. Bij batterijverlichting is het zaak de batterijen tijdig te vervangen om voldoende lichtopbrengst te garanderen.
Accu
Heb je een elektrische fiets? Dan is het verstandig om je accu te laten checken. Zeker wanneer je je e-bike (en daarmee de accu) in de winter weinig hebt gebruikt, is het goed om te controleren of de accu nog over voldoende capaciteit beschikt. De prestaties van een accu nemen namelijk af in de winter en als de accu maandenlang inactief is geweest, kan dit van invloed zijn op je actieradius. Steeds meer fietsspeciaalzaken zijn in staat een accucheck uit te voeren.
Slot
Controleer de staat van je slot(en). Nieuw slot nodig?
Tip: gebruik twee fietssloten
Fietsenmaker Benn: ‘Als je je fiets niet goed op slot zet, kun je fietsen blijven kopen.’ Daar is geen speld tussen te krijgen. Gelukkig legt Benn ook uit welk fietsslot je moet kopen.
Verschillende fietssloten
Er zijn verschillende soorten fietssloten waarmee je je tweewieler vast kunt zetten.
- Ringslot – Een ringslot behoort vaak tot de standaarduitrusting van een fiets en zit dan vastgemaakt aan het achterframe. Hiermee kun je je fiets snel en gemakkelijk op slot zetten.
- Kabelslot – Een kabelslot is meestal een los slot, maar zit soms juist wel vast aan de fiets. Wanneer de kabel lang genoeg is, kun je je fiets vastzetten aan een paal of hek.
- Kettingslot – Een kettingslot voor je fiets is eigenlijk hetzelfde als een kabelslot. Alleen sluit je dit slot met een hangslot.
- Beugelslot – Een beugelslot is een massief stalen beugel gebogen in een u-vorm. Net als bij een kabel- en kettingslot kun je je fiets hiermee vastzetten aan een paal of iets anders.
- Vouwslot – Een vouwslot is net als een beugelslot geheel van staal. Met het grote verschil dat je een vouwslot, jawel, kunt opvouwen dankzij scharnieren tussen de stalen delen. Zo is-ie makkelijker mee te nemen.
Het is verstandig om twee fietssloten te gebruiken: een om je achterwiel én een waarmee je je fiets vastzet aan bijvoorbeeld een paal, hek, boom of brugleuning. Koop de fietssloten waarmee jij het best overweg kunt.
5. Zadel verstellen
Heb je in de winter je zadel lager gezet om makkelijker bij de grond te kunnen? Zet ’m dan nu weer terug op de gewenste hoogte voor een meer ergonomische houding.
Onderhoudsbeurt: ja of nee?
Ja! Na de winter is het verstandig om je fiets bij de vakman langs te brengen voor een servicebeurt. Hij kan de werking van de remmen en draaiende onderdelen als trappers, trapas, balhoofd en naven nalopen zodat de fiets weer compleet lenteklaar is.
Wie over Wegenwacht Fiets Service beschikt, kan gratis een fietscheck laten uitvoeren bij een aangesloten fietsenwinkel. De vakman geeft persoonlijk advies over het noodzakelijke onderhoud, eventuele reparaties en een goede afstelling, zodat je er weer veilig en probleemloos op uit kan.
Weergaven: 108