Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Fietsen in de regen

Zo fiets je jezelf in een vrolijke bui

Praktisch is het niet, zo’n plensbui. Natte kleding, paarse lippen van de kou, maar ook: slecht zicht, glad wegdek en daardoor een groter risico op valpartijen en ongevallen. Doe je voordeel met deze lifehacks die fietsen in de regen leuker, droger, veiliger, dan wel draaglijker maken.

foto anwb

Acceptatie

De allerbeste tip voor fietsen in de regen: acceptatie. Dit is geen vete tussen jou en de weergoden (die zou je toch verliezen), het is niet persoonlijk, het is wat het is: wolken die het kostbaarste op aarde – water – over jou uitstorten. Wist je dat de aarde leefbaar is dankzij de aanwezigheid van water? Precies. Droge kleding en een warme douche na afloop van een stortbui, is alles wat je nodig hebt.

Bereken je kansen

Waarom zou je fietsen in de regen als het je niet lukt om deze speling van de natuur met zin en zen te ondergaan? Pak je smartphone erbij en check weerapps als Buienradar, vergelijk de grafiekjes met de satellietbeelden van aanstormende wolken en prik je rit in de periode dat het droog zou moeten zijn.

Valt je fietstocht toch in het water?
Niet letterlijk, maar figuurlijk. Dan kun je altijd bouwen op de Wegenwacht, we laten jou deze herfst en winter niet in de regen staan. Bij fietspech staat de Wegenwacht altijd voor je klaar. We schieten te hulp bij accuproblemen, lekke banden en kapotte fietsonderdelen zoals je ketting en remmen. 

Koop een alledaagse regenjas

De dure vierseizoenenregenjas aan de kapstok, de kaplaarzen in de bijkeuken: ze gaan je niet helpen als je onderweg bent. Koop liever een jas voor elke dag die heel onopvallend een opvallend detail verbergt: hij is waterproof. En (winter)schoenen voor elke dag die ook nog waterdicht zijn.

Voorkom wintertenen

Klinkt grappig, is het niet: wintertenen. Stekende pijn, jeukende tenen die je de hele winter kwellen. Omdat de doorbloeding compleet van slag is door nat en kou. Hoe vaker nat en koud, hoe meer jouw tenen tot de risicogroep behoren. Zijn waterdichte schoenen geen optie, dan helpen deze tips:

  • Draag overschoenen, bijvoorbeeld uit de race/mtb-winkel. Lekker dik neopreen dat je voeten warm en (best goed) droog houdt.
  • Zet droge schoenen en sokken klaar op de populairste bestemmingen zoals school, werk en eventueel bij familie.
  • Zodra het kan: natte schoenen uit! Blote voeten drogen veel sneller en de doorbloeding komt snel weer op gang. Neem dikke wollen sokken mee, lekker droog en warm.
  • Wees ook lief voor je handen, die lopen ook risico.

Voorkom een beslagen bril

Is het extra gevaarlijk op de weg, beslaat je bril ook nog. Niet alleen lastig, maar ook een extra risico. Bij de opticien kun je druppels en doekjes kopen om je bril te behandelen. Handiger zijn brillenglazen met een coating waar condens geen vat op krijgt. Sommige sportfietsbrillen zijn behandeld om regendruppels meteen af te voeren en/of hebben ventilatiegaten tegen beslagen brillenglazen. 

foto anwb

Durf op te vallen

Fietsverlichting hóéf je overdag niet aan te doen. Toch, op sommige wegen zonder vrijliggend fietspad kun je je maar beter goed zichtbaar maken:

  • Zet je fietsverlichting aan met regen en mist.
  • Koop fietsspullen bij voorkeur met reflectie, van jas tot tas. Schoenen met reflectiestrepen vallen lekker op omdat ze ook nog eens ronddraaien.
  • Durf op te vallen: citroengele winterjas, appeltjesgroene fietstassen … ze zijn onder alle omstandigheden beter zichtbaar dan zwarte en grijze spullen. Ook als de zon schijnt.

Nog meer tips tegen de regen

Natuurlijk helpt een goed regenpak als je regelmatig terechtkomt in een regenbui. Als je daarvoor de ruimte niet hebt in je fietstas of rugzak, zijn dit (deel)oplossingen. Of gewoon slimme aanvullingen:

  • Zuidwester (hoedje) tegen waterdruppels in je nek.
  • Kleine stormvaste paraplu die niet omklapt zodra de wind er vat op krijgt.
  • Rainlegs, alleen voor de bovenbenen.
  • Een petje onder je capuchon: de klep duwt de capuchon weg als je opzij wilt kijken.
  • Zadelhoesjes, houden je zadel droog. Let er wel op dat ze niet afgeven.
  • Preventie: zorg dat je zadel niet kapot gaat. Zet je fiets niet tegen ruwe muren of bomen, stekelige struiken of hekwerk. Een piepklein gaatje in het zadeldek is genoeg voor een zeer natte kont: je perst met je gewicht alle vocht via het gaatje tegen je bips aan.
  • Als je toch een fietstas of rugzak koopt: neem een waterdichte of gebruik een regenhoes. Kleine moeite, héél groot plezier.
foto anwb

Fietsen met paraplu, mag dat?

Fietsen met een telefoon in je hand mag niet, maar fietsen met een paraplu wel? In de wet staat dat je je niet zodanig mag gedragen dat je andere verkeersdeelnemers in gevaar brengt of hindert. Hier kan van alles onder vallen, zoals fietsen met een paraplu in de hand. Dit kan best gevaarlijk zijn, omdat je bijvoorbeeld meer met je paraplu bezig bent dan met het fietsen. Beter natgeregend dan onderuit!

Weergaven: 47

Related Posts

Advertenties

ACT
PROFA-CLEAN-300X250
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Campy de nr1

De APP voor het zoeken van Camperplaatsen en Campings

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Weg met de zwarte strepen op je camper

 

  • 4Bezoekers online. :
  • 648Bezoekers vandaag:
  • 1101Bezoekers gisteren:
  • 6569Bezoekers vorige week.:
  • 899158Totaal aantal bezoekers.:
error: