Honden zijn gevoelige dieren en trekken zich veel dingen uit hun directe omgeving aan, (dus ook in de camper). Je hond raakt onder andere gespannen als hij niet goed overzicht heeft over een situatie. Wat zijn de oorzaken van stress bij honden en wat zijn de symptomen ervan? Hoe kun je stress bij honden voorkomen of behandelen?
Verschillende vormen van stress bij honden.
Stress bij honden kan zowel met vrolijkheid als met angst te maken hebben.
De hond wordt bijvoorbeeld vrolijk als hij aan jouw activiteiten merkt dat hij zo meteen uitgelaten zal worden. Ook deze opwinding wordt onder stress geschaard, maar dit zorgt in principe niet voor problemen. Het mag echter niet te lang aanhouden, omdat het wel degelijk een belasting is voor de hond.
Angst komt bijvoorbeeld voor wanneer jouw viervoeter een veel grotere hond tegenkomt. Hij kan dan angst voelen, omdat hij het gevoel heeft dat hij de situatie niet aankan. Deze negatieve vorm van stress kan agressief gedrag opleveren. Dit zie je regelmatig in situaties op straat, waarbij twee hondeneigenaren hun dier in bedwang proberen te houden om een confrontatie tussen beide dieren te voorkomen.
Acute stress of chronische stress.
Naast deze vormen van stress bij honden kun je het verschijnsel ook nog onderverdelen in acute stress of chronische stress. Acute stress is hierbij redelijk ongevaarlijk te noemen, omdat het wellicht heftig is, maar zeer kort duurt. Chronische stress zorgt voor veel druk bij de hond, die voortdurend aanhoudt. Het lichaam zal continu in de verdediging zijn en is eigenlijk vooral bezig met overleven. De hond zal dan eerder vatbaar zijn voor ziektes. Het lichaam functioneert namelijk niet meer naar behoren. De overlevingsfunctie wordt het belangrijkste, waardoor andere functies naar de achtergrond verdwijnen. Het voedsel zal bijvoorbeeld minder goed verteerd worden en het immuunsysteem functioneert niet op volle toeren.
Wat zijn de oorzaken van stress bij je hond?
Een hond heeft in meerdere of mindere mate last van stress. Dat komt soms voort uit genetische aanleg, maar ook uit het verleden en de omgeving van de hond. Heeft het dier heftige dingen meegemaakt, dan raakt het eerder gestrest. Een stressgevoelige hond kan geprikkeld worden door diverse zaken. Vaak spelen mensen hier een rol in. Ook als baasje kun je onbewust een van de oorzaken zijn dat je hond gestrest raakt. Enkele oorzaken van een gestreste hond op een rij:
- De hond krijgt te weinig vrijheid en raakt hierdoor gespannen.
- Het dier heeft last van verlatingsangst of onzekerheid.
- Er bestaat angst voor andere honden.
- De hond heeft ergens pijn.
- Er is een plotselinge verandering in de directe omgeving geweest, bijvoorbeeld door een verhuizing of door vakantie.
- De hond is bang voor diverse zaken, zoals een dierenartsbezoek of autorijden.
- Er is veel lawaai waar de hond bang voor is, zoals vuurwerk.
Wat zijn de symptomen van een gestreste hond?
Hoe kun je zien of je hond erg gespannen is? Er zijn een aantal tekenen die erop wijzen dat je hond te gespannen is. Als je hierop let, dan merk je afwijkend gedrag op en kun je er mogelijk iets aan doen. Een gestreste hond kun je waarnemen via vele symptomen. Wees alert wanneer je de volgende zaken waarneemt bij je huisdier:
- Het veelvuldig aflikken van de bek
- Hoog blaffen of keffen
- Zichzelf veelvuldig likken
- Terugdeinzen wanneer hij eigenlijk iets van plan was
- Hijgen
- Veel Gapen
- Tonen van het oogwit
- Trillen
- Een opgeheven voorpootje
- In de riem bijten
- Druk snuffelen
Houd hierbij wel in je achterhoofd dat de bovenstaande kenmerken in bepaalde situaties heel normaal zijn. Wanneer je hond net gegeten heeft en hij likt zijn bek af, dan is dit bepaald niet iets om je zorgen over te maken. Het dier likt dan alleen de restjes van een lekkere maaltijd nog op.
Stress bij honden behandelen.
Heb je stress bij je hond geconstateerd? Dan is het belangrijk om dit op tijd te behandelen. Er zijn diverse anti-stress middelen voor honden verkrijgbaar. Zo kun je de spanning bij je hond verminderen en misschien zelfs volledig wegnemen. Voor zowel grote honden als kleine honden zijn er producten beschikbaar die rustgevend werken en agressie weer in balans kunnen brengen. Deze producten brengen jouw hond in balans op geheel natuurlijke wijze zonder de negatieve bijwerkingen. Vele andere middelen hebben tevens een versuffende werking op de hond, waardoor de oorzaak niet wordt weggenomen, maar de honden een verminderd reactievermogen hebben. Je hond wordt dan eigenlijk gewoon gedrogeerd. Er zijn ook middelen beschikbaar die geen versuffende werking hebben. Het zijn natuurlijke middelen die je hond te helpen te ontspannen en te kalmeren. Natuurlijk is het nog steeds goed om daarnaast je huisdier goed in de gaten te houden en stressvolle situatie voor het dier te vermijden. Zo ben je in staat om de stress op lange termijn verminderen.
Voorkomen is altijd beter dan genezen en dat geldt ook voor te veel spanning bij je trouwe viervoeter. Een van die dingen die je kunt doen, is ervoor zorgen dat je hond zijn energie kwijt kan. Een wandeling is vaak niet voldoende, zelfs al ga je er 3 keer per dag op uit met je hond. Als je echt voor afleiding wilt zorgen, is het belangrijk om ook met je hond te spelen. Dit werkt erg ontspannend voor je hond. Je kunt ook een zoekspeeltje voor hem kopen, bijvoorbeeld een bal waar je gezonde hapjes kunt stoppen. Dan hoef je zelf niet steeds bezig te zijn met je hond en verwen je hem op die manier ook niet te veel.
Verder is het belangrijk dat je hond goed op bepaalde situaties kan reageren. Zeker wanneer je merkt dat je hond niet goed raad weet met moeilijke situaties, is het belangrijk om hiervoor een specialist in de arm te nemen. Een hondentherapeut zal namelijk niet alleen naar het gedrag van de hond, maar ook naar jouw gedrag kijken. Je kunt als baasje door je opdrachten en reacties veel verschil maken als je een gespannen hond hebt.
Constateer jij stress bij jouw hond? Speel daar dan zo snel mogelijk op in. Je hond voelt zich vast snel beter nadat je bovenstaande tips hebt toegepast!
Bron; Organimal
Lees ook dit artikel 11 tekenen dat uw hond gestrest, depressief of verdrietig is “
Weergaven: 111