Als je met de camper op reis gaat, ben je heel flexibel. Al helemaal wanneer je de combi maakt met fietsen, want dan kun je nóg meer ontdekken. En laat Wallonië met de Ardennen nu net een heus fietsparadijs zijn. Dit zuidelijke stukje België is dé bestemming om te verkennen met de fiets, al dan niet elektrisch.
Door de Ardense bossen, langs de Maas of over oude spoorlijnen
Bij een fietstocht in Wallonië ligt de keuze helemaal bij jou. Je kunt ervoor kiezen om te fietsen op het platteland, of juist door meer stedelijke gebieden. Onderweg vind je de mooiste plekken om even uit te rusten met een heerlijk hapje en drankje. Ook de locaties waar je langsfietst kun je bezoeken; Wallonië heeft onder meer prachtige kastelen, abdijen, musea, tuinen en industrieel erfgoed.
Je vindt in Wallonië een uitgebreid netwerk aan vrijliggende wegen en paden speciaal voor trage weggebruikers. Het RAVeL-netwerk (Réseau Autonome des Voies Lentes) beslaat ruim 1.400 kilometer en is dus uitermate geschikt voor dagtochten of zelfs fietsvakanties van meerdere dagen.
In elke regio zijn bovendien knooppuntnetwerken te vinden, waarmee je je toekomstige route makkelijk zelf kunt samenstellen. Zo maak je fietsroutes die voldoen aan al je persoonlijke wensen. Wanneer je de route die je wilt fietsen hebt vastgesteld, kun je deze eenvoudig downloaden als gpx-bestand.
Wallonië biedt ook heel wat bestaande makkelijke en mooie fietsroutes aan, waardoor je relaxed kunt fietsen én onderweg kunt genieten van de omgeving. Wie er een romantisch uitje van wil maken, kan gedurende een weekend verschillende wijndomeinen bezoeken en wie liever wat geschiedenis en cultuur opsnuift, kan een fietstocht maken langs kastelen.
Kunst- en geschiedenis
Kunst- en geschiedenisliefhebbers kunnen dan weer op een dag de Van Gogh-route fietsen. Vanuit Mons begint een route van een kleine 50 kilometer die je langs verschillende bijzondere plekken in het leven van de schilder brengt. Hij woonde zo’n twee jaar in België en langs de locaties die hij tijdens zijn verblijft bezocht, werd een fietsroute uitgezet.
Een andere leuke optie is het starten van een route vanaf een treinstation. Je parkeert de camper in de buurt van een station, fietst vanaf daar naar een ander station, waarna je per trein weer terug kunt naar je camper.
Meerdere dagen op pad, maar liefst wel over een bestaande route? Keuze genoeg! Een greep uit het aanbod:
- Vennbahn:
In de grensregio van België, Duitsland en Luxemburg volg je een oud spoortracé van 125 kilometer door het prachtige landschap van de Hoge Venen en de Ourvallei. - Maasfietsroute:
Deze route was de allereerste bewegwijzerde langeafstandsroute in Wallonië. Je volgt de Maasvallei zo’n 160 kilometer en komt daarbij onder andere langs Dinant, Namur en Liège. - Unesco-fietsroute:
De culturele en historische rijkdommen van Wallonië kun je ontdekken met de Unesco-route. De bijna vijfhonderd kilometer langs erfgoed is verdeeld in elf behapbare etappes, die variëren van 18 tot 68 kilometer. - EuroVelo 5:
Het Belgische deel van deze route – de hele route loopt van Engeland naar Italië – werd op de Fiets- en Wandelbeurs uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2023. In Wallonië kom je langs talloze charmante dorpjes en heb je prachtige uitzichten. - Trappistenroute:
Deze bekende wandelroute is nu ook per fiets af te leggen. In 228 kilometer fiets je van de indrukwekkende trappistenabdij van Orval, via de abdij van Rochefort naar Chimay.
Natuurlijk kun je ook steeds slechts een gedeelte van al deze routes afleggen.
Toch nog op zoek naar meer inspiratie?
VISITWallonia.be biedt heel wat andere tips voor je fietsvakantie. Wie meer te weten wil komen over Wallonië ontdekken met de camper, kan hier terecht.
Deze blog werd mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Camperclub Skeller en VISITWallonia.be
Weergaven: 28