Als honden welkom zijn op een vakantieadres (check dat goed) is het een prima idee de hond mee te nemen. Houd wel rekening met de reistijd en het klimaat in het land van bestemming. Als de temperatuur oploopt en het erg warm wordt, kan een hond daar minder plezier aan beleven. Niet iedere hond kan bovendien tegen lange autoritten of reizen op een andere manier.
Zorg er in alle gevallen voor dat de papieren in orde zijn. De hond moet zowel een Europees dierenpaspoort als een chip hebben als deze mee gaat op vakantie naar een EU-land.
In Nederland geldt sinds april 2013 een chip- en registratieplicht. Dit betekent dat alle pups geboren vanaf 1 april 2013 binnen zeven weken gechipt en binnen acht weken geregistreerd moeten worden. Dit doet de fokker, Raad van beheer of de dierenarts.
Waarom chippen en registeren
Het chippen en registreren van de hond is belangrijk. Stel dat de hond wegloopt. Via de chip kan de eigenaar dan worden achterhaald en baas en hond weer herenigd worden. Ook kunnen op deze manier fokkers worden opgespoord die het niet zo nauw nemen met de gezondheid van de hond of de opvoeding daarvan.
Tijdig inenten tegen rabiës
De hond moet tevens zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Dat moet minstens 21 dagen voor de vertrekdatum zijn geregeld. De dierenarts vermeldt alle gegevens in het Europees dierenpaspoort. Soms stelt een land extra eisen, zoals een behandeling tegen wormen of bloedonderzoek. Ga dat van ruim tevoren goed na.
In alle gevallen is het goed om het huisdier tegen ziekten in te enten. Hiermee is het beschermd tegen ziekten die bij ons misschien niet meer of zelden voorkomen, maar in andere landen nog wel.
Jonge honden kunnen om al deze redenen pas mee op vakantie als ze de twaalf weken en ingeënt zijn, plus de wachttijd van 21 dagen na de enting. Dat komt neer op vijftien weken.
De reis zelf moet comfortabel zijn
Net zoals je zelf goed voorbereid op reis gaat en een comfortabele reis wilt hebben, zo geldt dat ook voor de hond. Zorg voor een fijn plekje met een kleed als de hond meereist in de auto, ervan uitgaande dat de hond aan reizen in de auto gewend is. Zorg voor genoeg frisse lucht of een airco en eventueel zonwering. Stop regelmatig voor het drinken van water.
Wie met het vliegtuig reist, kan zijn hond meenemen. De hond reist dan mee in een aparte ruimte, in een zogenoemde sky kennel. Informeer naar alle eisen over gezondheid en leeftijd van de hond bij de bewuste vliegtuigmaatschappij.
Alles op een rij betekent het dat hond gechipt en gevaccineerd moet zijn, tegen rabiës moet zijn ingeënt en in het bezit is van een EU-paspoort om de grens over te mogen. Voor een pup geldt dat pas vanaf vijftien weken.
Dit moet in ieder geval mee op reis:
- Dierenpaspoort Europa
- Inentingsbewijs (staat in het paspoort)
- Rabiësverklaring (staat in het paspoort)
- Chipnummer en registratiebewijs
- Eigen voer
- Water
- Middel tegen teken, vlooien, zandvliegen en ontwormingsmiddel
- Vakantieadres en telefoonnummer eigenaar in kokertje aan halsband
- Telefoonnummer van de eigen dierenarts
- Eventueel het nummer van de dierenarts bij het vakantieadres
Weergaven: 39