Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Toscane maar dan met de camper

In ons leven kennen we maar weinig ervaringen die ons zowel intrigeren als ons laten ontspannen. Een roadtrip door het Toscaanse platteland maken, met zijn betoverende charme en rustieke uitstraling, is zo’n ervaring.

We hebben de ideale route uitgestippeld, die je meeneemt naar alle facetten van de Toscaanse sfeer, van historische steden tot eeuwenoude wijngaarden, iconische landschappen tot nationale parken, thermale baden tot zandstranden en verlaten baaien. Deze reis kan in 6 dagen, maar je kunt hem ook aanpassen aan de tijd die je in dit deel van Italië hebt.

Met de camper naar Toscane

Festivals, evenementen en historische toernooien vinden het hele jaar door plaats in Toscane, van de Palio (Siena’s beroemde paardenrace) tot het Carnevale in Viareggio, Florence en San Gimignano en het wijnvatrollen van Montepulciano. Dus je bent verzekerd van een onvergetelijk cultureel spektakel tijdens je bezoek!

We beginnen met een paar tips over de beste reistijd voor Toscane en waar je kunt overnachten langs de route. Vervolgens komt het leukste deel – de Toscaanse roadtrip en reisplan – dus blijf lekker lezen voor belangrijke en nuttige informatie die je nodig hebt voordat je vertrekt!

Wanneer Toscane te bezoeken

De Italiaanse zomers kunnen bloedje heet zijn en de winters ijskoud. Toscane ligt in de gematigde zone van Italië, dus juli en augustus zijn er zonder twijfel de warmste maanden. Het zijn ook de drukste maanden, dus we raden aan om je roadtrip door Toscane te maken in het voor- of najaar. In de lente is het weer vaak perfect!

Kamperen in Italië

Goed nieuws voor wildkampeerders! Het is over het algemeen goed mogelijk om bijna overal in Italië te kamperen, zelfs met een camper. Er zijn echter een paar regels om in gedachten te houden:

  • Niet binnen 1 km van een stedelijk gebied kamperen
  • Alleen met toestemming van de grondeigenaar kamperen
  • Niet binnen 50 meter van nationale wegen kamperen
  • Niet binnen 100 meter van historische of artistieke gebouwen kamperen
  • Niet binnen 150 meter van plaatsen waar drinkwater wordt gewonnen kamperen
  • Probeer te voorkomen dat je zomaar langs de kant van de weg of in wegstroken parkeert als je door Toscane rijdt, want dit kan een veiligheidsrisico vormen!

Park4night is een geweldige app om ideale plekken voor wildkamperen in Italië te vinden, evenals camperplaatsen (in Italië “aree di sosta” genoemd), waarvoor je mogelijk moet betalen. Je kunt meestal een sosta vinden in de buurt van alle populaire bezienswaardigheden in Toscane, maar kijk goed naar de datum van de laatste recensies op de website en kies voor plekken die recent zijn bezocht. Sommige locaties kunnen namelijk na verloop van tijd verdwijnen.

Kampeerplaatsen in Italië kunnen duur zijn, dus de kortingskaart van ACSI is een goed idee als je op campings met voorzieningen wilt verblijven.

Als je op zoek bent naar een authentieke ervaring van de regio, zijn de websites In Camper Con Gusto en Agricamper Italia geweldig. Ze bieden toegang tot camperplaatsen die worden gerund door lokale producenten, die deze culinaire regio zijn karakter geven. Voor In Camper Con Gusto kun je een toegangspas aanschaffen. Agricamper Italia biedt een lidmaatschap waarmee je een jaar lang onbeperkt toegang hebt tot meer dan 170 stops, inclusief een app en online ledengebied.

De kaart

Hier is de routekaart voor de ultieme Toscaanse roadtrip die we hebben samengesteld voor een unieke ervaring in deze bijzondere regio.

De reisroute

 

Dag 1: Lucca en Florence

Het prachtige middeleeuwse stadje Lucca is de eerste stop op deze Toscaanse roadtrip. Ten eerste omdat het gemakkelijk te bereiken is als je de grens van Noord-Italië hebt bereikt, en ten tweede omdat een dag in Lucca je direct onderdompelt in de Toscaanse geschiedenis en architectuur. Hoewel het wat toeristisch kan zijn, is het heerlijk om door de geplaveide straatjes te dwalen en de eerste hapjes van authentieke pizza te proeven. Vergeet niet om focaccia en andere benodigdheden in te slaan voor onderweg!

Florence verdient absoluut een plekje bovenaan je Toscaanse roadtrip. Het is de onmisbare bakermat van de Renaissance, waar je al je zintuigen kunt verwennen met kunst, architectuur, muziek en heerlijke gerechten. Hoogtepunten zijn onder andere de Galleria degli Uffizide Duomo, proeverijen op de Mercato Centrale en het ontdekken van de cafés in de ambachtelijke wijk Oltrarno.

Dag 2: San Gimignano

Op korte afstand van Lucca ligt het prachtige San Gimignano. Dit charmante middeleeuwse stadje, met zijn hoge torens die het de bijnaam ‘middeleeuws Manhattan’ en UNESCO-werelderfgoedstatus hebben opgeleverd, is een echte aanrader. De beste manier om de stad te leren kennen, is door de historische geplaveide straten te verkennen met een traditionele gelato in de hand. De torens, die symbool stonden voor de macht van rivaliserende adellijke families, zijn nog steeds in privébezit, maar je kunt veel ervan beklimmen. Dit biedt een prachtig uitzicht op het glooiende, idyllische landschap met olijfgaarden, wijngaarden en oude boerderijen omgeven door hoge cipressen.

Onderweg van San Gimignano naar Siena is het een aanrader om te stoppen bij het Castello di Fonterutoli voor een rondleiding door deze prachtige wijngaard. Als je je ogen van het uitzicht kunt afhouden, ontdek je al snel dat het ooit een compleet dorp was, eigendom van één familie, die het inmiddels al 14 generaties lang doorgeeft. De wijnmakerij is onlangs gerenoveerd door een van de dochters, een architect, en biedt rondleidingen, maaltijden en uiteraard wijnproeverijen om de ware Toscaanse essentie te ervaren.

Dag 3: Siena en Montepulciano

Hoewel Siena misschien drukker is dan andere delen van Toscane, is het zeker de moeite waard om door de smalle steegjes te wandelen en de zonovergoten pleinen en iconische kerkgevels, zoals de prachtige Duomo, te bewonderen, zelfs als de beroemde paardenrace niet plaatsvindt.

Het kleine stadje Montepulciano ligt ten zuiden van Siena, op een smalle, herwonnen bergrug van vulkanisch gesteente met uitzicht op de uitgestrekte panorama’s van Val d’Orcia en Val di Chiana. Dit verborgen juweeltje is zeker een verkenning waard op weg naar het zuiden. Met elegante renaissancegebouwen, oude kerken, charmante binnenplaatsen en geplaveide straatjes.

Montepulciano staat bekend om enkele van de beste wijnen van Italië, iets wat je kunt testen bij het aanbevolen restaurant Cafe Poliziano aan de hoofdstraat Il Corso. Als je geluk hebt, kun je een tafeltje bemachtigen met uitzicht op de Val d’Orcia. Proef lokale wijnen naast heerlijk eten en geniet van de vriendelijke service. Daarna kun je de lunch verteren door langs de hoofdstraat naar het hoogste punt, de Piazza Grande, te wandelen. Hier vinden zomerse festivals en concerten plaats, en leuk weetje: een deel van de Twilight (je weet wel, die vampierfilms) werd hier opgenomen!

Dag 4: Val d’Orcia naar Terme di Saturnia

Op de vierde dag rijd je zuidwaarts vanaf Montepulciano door de Val d’Orcia. Eindelijk kun je de prachtige vallei bewonderen die je eerder alleen van boven zag. Het licht valt mysterieus over de heuvelstadjes en glooiende wijngaarden, met rijen cipressen die omhoog wijzen naar de stralende blauwe lucht. Je eindbestemming is de Terme di Saturnia, een groep warmwaterbronnen in de gemeente Manciano, op enkele kilometers van het dorp Saturnia. Volgens de Etrusken en Romeinen zijn deze bronnen ontstaan door bliksemschichten van Jupiter, geworpen tijdens een heftige ruzie met Saturnus. De bliksems misten hun doel, waardoor er zwavelhoudend, warm bronwater uit fonkelend witte rotsen opwelde. Je kunt gratis baden in de watervallen van Cascate di Mulino en gratis parkeren, of jezelf trakteren op een dagje spa.

Dag 5: Capalbio en Monte Argentario

Deze regio’s behoren tot de mooiste kustgebieden van Toscane om met de camper te verkennen. Het middeleeuwse stadje Capalbio ligt op minder dan een uur rijden van de warmwaterbronnen en is prachtig met zijn oude gekanteelde muren, weelderige tuinen en renaissancefresco’s. Het beste van alles is het uitgestrekte zandstrand van meer dan 13 kilometer lang, dat helemaal doorloopt tot aan de grens met Lazio. Stranden zoals ChiaroneUltima Spiaggia, en La Torba liggen vlakbij de Aurelia- en SS1-snelwegen. Ze bieden kalme, kristalheldere wateren en zilverkleurig zand. Voor de avontuurlijke reiziger zijn er genoeg verlaten stranden en kleine, afgelegen baaien te vinden langs de kronkelige kustlijn van de SS1. Je zult zeker iets magisch ontdekken!

Ten oosten van Capalbio ligt Monte Argentario, een schiereiland verbonden met Toscane door drie zandige stroken. Dit gebied is dicht bebost en biedt een unieke sfeer vergeleken met het vasteland. De bekendste stranden, La Feniglia en Giannella, zijn geliefd bij de lokale bevolking vanwege hun warme, ondiepe turquoise wateren en ongerept zand. Aan de westkust van Monte Argentario liggen nog meer afgelegen stranden, zoals Cala Piccola en Cala del Gesso. Je zult hier je camper moeten achterlaten, want deze stranden zijn alleen toegankelijk via smalle paden langs de kliffen en zijn perfect om te snorkelen. Je kunt ook een veerboot nemen vanuit Porto Santo Stefano naar het eiland Giglio voor een dagtrip en genieten van de mooiste stranden van L’Argentario, zoals CannelleArenella, en Caldane.

Dag 6: Geothermisch Natuurpark Biancane en Livorno

Op weg terug naar het noorden stop je bij het Biancane Natuurpark in Monterotondo Marittimo, waar geothermische activiteit vanuit de aarde het landschap doet dampen. Een wandeling die begint in Lagoni laat je dit unieke fenomeen zien, waaronder damp die uit scheuren in de stenen ontsnapt, versteend materiaal in verschillende kleuren, kokend water dat uit de grond opborrelt, en bodems die van dieprood naar geel oker en fel wit verkleuren.

De laatste stop van deze Toscaanse roadtrip is de havenstad Livorno, beroemd om zijn zeevruchten. De centrale Terrazza Mascagni is een iconische en bijzondere boulevard aan het water met een schaakbordpatroon. Daarnaast zijn er de indrukwekkende bastions van de 16e-eeuwse Fortezza Vecchia, die uitkijken op de haven en toegang geven tot het kanaalrijke Venezia Nuova-kwartier. Je hebt in ieder geval genoeg keuze als je de rijkdom van de Middellandse Zee wilt proeven in fantastische visrestaurants. Wil je het op een andere manier bewonderen? Bezoek dan het Natuurhistorisch Museum van de Middellandse Zee, waar de Zaal van de Zee gewijd is aan de wezens van toen en nu.

Wat mee te nemen naar Italië ?

Er zijn enkele veiligheidsitems die je in je camper moet hebben voordat je naar Toscane reist:

    • Een gevarendriehoek
    • Een reflecterend hesje (je kunt een boete krijgen als je dit niet draagt bij pech langs de weg)
    • Een reservewiel en de gereedschappen om dit te vervangen, of een bandenreparatieset
    • Sneeuwkettingen of winterbanden tussen 15 oktober en 15 april, of wanneer de omstandigheden dit vereisen
    • Als je camper een uitstekende lading aan de achterzijde heeft, zoals een fietsendrager, moet je een volledig reflecterende vierkante plaat van 50×50 cm met rode en witte diagonale strepen tonen
    • Koplampstickers (tenzij je koplampen automatisch kunt aanpassen)

Andere, niet verplichte, maar nuttige veiligheidsitems:

    • Een EHBO-kit
    • Reservelampen en zekeringen
    • Een brandblusser

Benodigde documenten:

    • Minimaal WA-verzekering voor je voertuig (vanaf augustus 2021 is een groene kaart niet langer vereist voor reizen binnen Europa)
    • Een geldig rijbewijs
    • Je voertuigregistratiebewijs (V5), dat je juiste adres moet tonen
    • Een dierengezondheidscertificaat als je met een huisdier reist

Belangrijke informatie vóór vertrek

Bij veel Italiaanse tankstations verschillen de brandstofprijzen, afhankelijk van of je wordt geholpen door een pompbediende of zelf tankt. Bespaar geld door te letten op borden bij binnenkomst: “servizio” betekent bediening en “self” staat voor zelfbediening.

In veel historische stadscentra en grote steden is het verkeer beperkt in zogenaamde ‘Zone a Traffico Limitato’ (ZTL’s). Verwacht een boete per post te ontvangen als je met je camper een aangegeven ZTL binnenrijdt! Alleen inwoners mogen gebruik maken van deze stadswegen.

Net als in de rest van de EU zijn er snelheidscontroles in Italië.

Snelheidslimieten voor campers onder de 3,5 ton verschillen enigszins van die boven de 3,5 ton.

Voor campers onder de 3,5 ton geldt buiten de bebouwde kom een limiet van 90 km/u, op hoofdwegen 110 km/u (90 km/u bij slecht weer), en op snelwegen 130 km/u (110 km/u bij slecht weer).

Voor campers boven de 3,5 ton gelden limieten van 80 km/u buiten de bebouwde kom, 80 km/u op hoofdwegen en 100 km/u op de snellere wegen.

Bekijk meer info voor Italië voordat je op pad gaat.

Het nemen van tolwegen naar Toscane helpt je om steile en bochtige wegen te vermijden. Het kost je niet te veel en kan je veel stress besparen!

Goboony

Weergaven: 13

Related Posts

Advertenties

ACT
PROFA-CLEAN-300X250
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Weg met de zwarte strepen op je camper

 

  • 1Bezoekers online. :
  • 125Bezoekers vandaag:
  • 906Bezoekers gisteren:
  • 8240Bezoekers vorige week.:
  • 864358Totaal aantal bezoekers.:
error: