7 feiten over het cassettetoilet
Het gebruik van het toilet in de camper of caravan is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Toen we vorig jaar de eerste lockdown in gingen en de toiletgebouwen op campings moesten sluiten, hebben we er zelfs een video over gemaakt. Maar wat zijn nu eigenlijk de do’s en don’ts van het cassettetoilet? We zetten 7 feiten op een rij.
1. Open of dicht?
Gebruik je het toilet eigenlijk met het klepje open of dicht? Volgens Thetford, fabrikant van het cassettetoilet, maakt het tegenwoordig niet meer uit. Je kunt je behoefte in de ‘bowl’ deponeren en daarna de schuif openen om alles naar de tank te laten zakken. Of je doet de klep open en laat alles direct naar de tank verplaatsen. Let wel op, als de tank niet goed ontlucht, kan er een plof uit de tank komen. Dit kan zorgen voor ongewenst gespetter als je met een dichte tank werkt. Met een open tank wil je misschien liever niet in de lucht zitten, maar daarvoor helpt het om de juiste toiletvloeistof te gebruiken.
2. Wat doet toiletvloeistof?
Toiletvloeistoffen zoals je die in de kampeerwinkels koopt zorgen ervoor dat de vaste stoffen in je cassettetoilet worden afgebroken en de geur wordt onderdrukt. Het is voor het behoud van je cassettetank en het mechanisme belangrijk dat je geen etsende of zuurhoudende vloeistoffen in de tank gebruikt. De vloeistoffen die de fabrikant van het toilet voorschrijft zorgen ervoor dat je lang plezier van je toiletcassette kunt hebben.
3. Mag je de cassette in de natuur legen?
Nee, natuurlijk niet! Menselijke uitwerpselen horen niet thuis in de natuur. Je kunt er ziekten en restanten van medicatie mee overbrengen op de fauna en dat is ongewenst. Menselijk afval dient te worden verwerkt in een rioolreinigingsinstallatie. Al lijkt het ‘natuurlijk’; toch liever niet doen. Heb je toiletvloeistoffen aan je cassettetoilet toegevoegd, dan is het dumpen in de natuur helemaal uit den boze.
5. Welk toiletpapier gebruiken?
Papier is papier zul je zeggen, maar niets is minder waar. Veel toiletpapier is versterkt met vezels zoals katoen. Ook voor de zachtheid van het papier wordt katoen toegevoegd. Dit is het belangrijkste ingrediënt voor het perfecte papier-maché en dat willen we niet hebben in de tank van ons cassettetoilet. Gebruik papier dat volledig afbreekbaar is en uit 100% cellulose bestaat. Dit voorkomt dat je papierresten tussen het mechanisme van de cassette krijgt en zo storingen veroorzaakt die je echt liever niet hebt.
6. Waar moet je op letten bij het toevoegen van vloeistof?
Toiletvloeistoffen mogen nooit via de schuif in de toiletpot worden gegoten, omdat dit de schuifafdichting van de toiletcassette kan aantasten. Vul toiletvloeistoffen altijd via de tuit van de cassette bij en voeg een hoeveelheid vers water toe volgens de specificaties die op de fles staan vermeld. Het is belangrijk om de doseringsaanwijzingen op te volgen. Meer middel werkt niet beter, het is alleen extra belastend voor het milieu. Gebruik je de Thetford-pods, dan kun je die veilig via de opening in de pot in de tank werpen. De vloeistof wordt pas actief na het toevoegen van water en je hebt zo altijd de juiste hoeveelheid vloeistof in je cassettetank.
7. Zijn toiletvloeistoffen schadelijk voor rioolinstallaties?
Toiletvloeistoffen kunnen biocide actieve ingrediënten bevatten. Dit zijn stoffen die organismen kunnen doden. Duits onderzoek naar de afvoer van de inhoud van mobiele toiletten, beschrijft de voorwaarden waaronder lozing op een rioolwaterzuiveringsinstallatie mogelijk is. En het blijkt dat toiletvloeistoffen over het algemeen zodanig worden verdund dat ze de vuilvracht die in de rioolreiniginsinstallatie aankomt nauwelijks aantasten. Er staat: “Rekening houdend met de gegevens die hierover beschikbaar zijn, kan een 20-voudige verdunning van de inhoud van het chemisch toilet als voldoende worden beschouwd.” Wil je het zekere voor het onzekere nemen, ga dan voor de ‘groene’ producten, die kunnen op campings absoluut veilig worden geleegd in een septic tank of een klein biologisch systeem. Overigens: sommige huismiddeltjes, zoals chloor en azijn, zijn vanuit milieuoogpunt niet minder twijfelachtig en kunnen zelfs schade aan het cassettetoilet veroorzaken.
Jos Mark
Weergaven: 36