Een kleine rivier, een enorm stuwmeer, een landschap dat op een wildernis lijkt en een keizerlijke stad waar meer dan dertig thermale bronnen borrelen. Deze tour neemt je mee naar Aken en de Eifel, een prachtige regio waar je ook na de overstromingen van juli 2021 weer zonder beperkingen kunt genieten.
Ach, wat is het hier mooi! We fietsen door de bossen tussen Monschau en Einruhr. Aan onze rechterkant kabbelt een riviertje en het ruikt hier naar natuur. De enige geluiden die je hoort zijn de wind en het getjilp van vogels.
Al fietsend langs de oevers van de Roer kan je nauwelijks geloven dat de nu zo kalme rivier in de zomer van 2021 zoveel problemen heeft veroorzaakt. Richting het zuiden verwoestten overstromingen hele dorpen en ook dit gebied werd zwaar getroffen.
Overstromingen te boven
In Monschau kwam de binnenstad volledig onder water te staan. Vooral in Bad Münstereifel richtte het riviertje de Erft enorme verwoestingen aan. Wij hebben de Eifel voor en na de overstromingen bezocht en het goede nieuws is dat de regio weer toegankelijk is voor bezoekers. In Monschau is bijna niks meer te zien van de ramp en afgelopen zomer leek zelfs alles weer normaal te zijn.
In Bad Münstereifel is dit nog een heel ander verhaal. De voetgangerszones zijn hier nog steeds een bouwplaats en de parkeerplaats bij het Eifelbad is volledig verwoest door de overstromingen. Wanneer deze weer open zal gaan? De man bij het zwembad geeft aan het niet precies te weten en vermoed dat dit zeker nog een paar jaar kan duren.
Bij het zwembad bevinden zich twee grote parkeerplaatsen waar bij ons bezoek, in de late zomer van 2022, veel campers geparkeerd staan. In de stad word er nog steeds veel aan de huizen gebouwd en bij boekhandel Mütters zijn op vele foto’s de gevolgen van de overstroming in juli 2021 zien.
In diverse etalages vind je zogenaamde ‘Gedachten over de overstroming’. Dit zijn indrukwekkende persoonlijke verhalen geschreven door inwoners van de stad. In de hele stad word hard gewerkt en dit voorjaar zou ook hier alles weer normaal moeten zijn.
Rondje Roer-stuwmeer
Tijdens de tour met de camper willen we Aken en het Nationaal Park Eifel gaan verkennen. En dit is nu weer mogelijk zonder beperkingen. Het plan voor vandaag is een rondje om het Roer-stuwmeer te rijden.
Wat verbazingwekkend blijft is dat dit riviertje de enige afvoer is voor het enorme stuwmeer. De Roer is een interessante rivier. Hij ontspringt namelijk in de Hoge Venen in België en stroomt vervolgens meer dan 160 kilometer door Duitsland en Nederland voordat hij bij Roermond in de Maas uitmondt.
Langs de oever van het meer ruikt het naar vlierbloesem en jasmijn, simpelweg de geur van een fris bos. Halverwege de route bereiken we de stuwdam Schwammenauel. Aan de linkerkant zie je het meer en aan de rechterkant, veel dieper in het dal, de Roer.
De stuwdam reguleert de waterstand in de benedenloop van de Roer, voorziet de regio Aken van drinkwater en er wordt stroom opgewekt via een waterkrachtcentrale. Ondertussen staat onze camper geparkeerd op de camperplaats bij Camp Hammer in het dorp Simmerath niet ver van Monschau. Dit is ook een goede startlocatie voor het verkennen van het nationale park en de regio eromheen.
De Eifel is behoorlijk groot. Het Duitse deel heeft tot wel 750 meter hoge bergen en strekt zich verder uit over Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. In België en Luxemburg gaat het middelgebergte over in de Ardennen. Het noorden van de Eifel word gekenmerkt door het nationaal park. Hier zie je iets wat erg uniek is in Noordrijn-Westfalen: uitgestrekte bossen en een ruim, open, landschap. Er leven ook zeldzame dieren, waaronder de zwarte ooievaar, oehoes en wilde katten.
Smikkelen van Himmel un Ääd
Bloedworst, appels en aardappels. Wat klinkt als een heel normaal boodschappenlijstje zijn eigenlijk gewoon ingrediënten voor het gerecht ‘Himmel un Ääd’ (hemel en aarde). Net als vele armeluismaaltijden uit de geschiedenis, is dit gerecht inmiddels uitgegroeid tot een nationaal gerecht. In ieder geval in het Rijnland, maar ook in Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Mecklenburg en Nederland, waar we het kennen als Hete bliksem.
De oorsprong van dit gerecht kunnen we natrekken tot in de 18e eeuw. De appels staan voor de hemel en de aardappels voor de aarde. Gepureerd, in stukjes, apart geserveerd op het bord of toch gemengd? Voor dit gerecht zijn er geen vaste regels, maar meestal is er wel ruimte voor gebakken lever, bloedworst, gebakken uitjes en spek. Absoluut iets voor de stevige trek, en wat past daar het beste bij? Natuurlijk een ijskoud biertje, bij voorkeur uit de regio.
Wandelen over de Eifelsteig
Waarom zou je de auto nemen als je ook kunt wandelen? De langeafstandswandelroute Eifelsteig verbindt Aken, de kroningsstad van keizer Karel de Grote in Noordrijn-Westfalen, met de Romeinse keizerstad Trier in Rijnland-Palts. De route is 313 kilometer lang. Een indrukwekkende afstand die in vijftien dagetappes kan worden gewandeld. Vooral landschappelijk gezien is de route een genot. De route voert door de Hoge Venen, het grootste nog intacte hoogveengebied van Europa, het Nationaal Park Eifel met zijn indrukwekkende rotsformaties en de Vulkaaneifel met waterval de Dreimühlen en de maaren, vulkanische meren.
Rust, kalmte en ontspanning
We begonnen onze reis in keizerstad Aken met een wandeling door het centrum. Met natuurlijk de Dom, die in 1978 als eerste Duitse monument op UNESCO Werelderfgoedlijst werd opgenomen, het imposante stadhuis, de markt en het grote plein Katschhof met zijn bijzondere sfeer. Hier vinden traditionele concerten, wekelijkse markten, stadsfeesten en ook de kerstmarkt van Aken plaats. In de oude stad borrelen hele bijzondere fonteinen, zoals de ‘Kreislauf des Geldes’, de ‘Cyclus van het geld’. Net zoals geld, stroomt het water, afkomstig uit de thermale bronnen van Aken, het hele jaar door. In Aken zijn er meer dan dertig van deze bronnen, de productiefste van heel Duitsland.
Pittoresk Monschau
De stad Monschau ligt midden in de bergen van natuurpark Hoge Venen-Eifel in de Roer-Eifel. Vooral in de zomer trekken veel vakantiegangers door het pittoreske middeleeuwse stadscentrum, langs cafés, restaurants en souvenirwinkels. Mosterd is een specialiteit van dit gebied. En er is zelf een historische mosterdmolen, die veel verschillende soorten mosterd produceert, met bijvoorbeeld chilipeper, vijg of maanzaad. De smalle, steile straatjes zijn niet voor onze camper geschikt, daarom parkeren we hem op de camping Am Vennbad hoog boven Monschau.
Weergaven: 61