Oostenrijk is een veelzijdig bergland dat het hele jaar door een aantrekkelijke camperbestemming vormt. Zo kun je er ’s zomers prachtig wandelen en is het in de winter een waar skiparadijs. Of ontdek je liever de keizerlijke geschiedenis van Wenen?
Overnachten
- Overnachten in Oostenrijk kan op speciaal daarvoor ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact.
- Overnachten in campers buiten kampeerplaatsen is, behalve in Wenen, Tirol en Nationale Parken, één nacht toegestaan, mits je op doorreis bent. Vrij kamperen is verder verboden.
Algemene Informatie
Betaalmiddel | Euro |
Landnummer | +43 |
Alarmnummers | 112 |
Nederlandse ambassade | A: Opernring 5 (7e verdieping), 1010 Wenen T: +43 15 89 390 (24/7 bereikbaar) E: wen@minbuza.nl |
Verkeersbureau | Kijk voor meer toeristische informatie op Austria Info |
Pechhulp | Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. |
Verplicht meenemen
Een gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbandtrommel zijn verplicht. Brildragende camperaars moeten een reservebril meenemen.
Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.
Wegen en verkeer
Tol
Voor campers onder de 3.500 kg is op de meeste Oostenrijkse snelwegen een tolvignet verplicht. Naast het vignet als sticker is er tegenwoordig ook een digitaal vignet verkrijgbaar. Maar let op, deze wordt pas na 18 dagen geldig, bestel op tijd.
Voor campers meer dan 3.500 kg is op snelwegen een GO-Box verplicht. Het tarief is afhankelijk van de emissieklasse van de camper. Om in aanmerking te komen voor een lager toltarief, vanaf emissieklasse IV, dient de Euro-klasse aangetoond te worden. Dit kan digitaal of per post. Dit moet binnen 28 dagen na het verkrijgen van de Go-box, anders volgt een fikse boete. De GO-Box is niet in Nederland verkrijgbaar. Bekijk de kaart/lijst met verkooppunten.
Let op: camperaars kunnen door de douane worden gevraagd hun voertuig op de weegbrug te zetten om het gewicht te controleren.
Bekijk ook de tolinformatie van het Oostenrijks verkeersbureau.
Brandstof
Diesel en benzine zijn goed verkrijgbaar, LPG beperkt.
Rijden in winterse omstandigheden
Winterbanden zijn verplicht van 1 november tot 15 april voor campers tot 3.500 Kg. De minimum profieldiepte is 4mm. Verplicht gebruik van sneeuwkettingen wordt met borden aangegeven. Verder zijn ze toegestaan bij sneeuw en ijs op de rijbaan mits het wegdek niet beschadigd wordt.
Maximumsnelheden
De maximumsnelheden voor een camper in Oostenrijk:
- Binnen bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 50 km/u
- Binnen bebouwde kom > 3,5 ton: 50 km/u
- Buiten bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 100 km/u
- Buiten bebouwde kom > 3,5 ton: 70 km/u
- Snelweg ≤ 3,5 ton: 130 km/u
- Snelweg > 3,5 ton: 80 km/u
Let op: Stilstaande bussen of trams mogen slechts stapvoets voorbij gereden worden.
Alcohol
Het is in Oostenrijk niet toegestaan om een vervoermiddel te besturen met een alcoholpromillage gelijk aan of hoger dan 0,5. Voor bestuurders die hun rijbewijs nog geen 2 jaar hebben geldt een absoluut verbod.
Flitswaarschuwingen
Het gebruik en bezit van apparatuur met flitspaalsignalering op GPS is in Oostenrijk toegestaan.
Milieuzones
In Oostenrijk zijn er geen milieuzones, maar bij een hoog percentage smog worden snelheid beperkende maatregelen aangegeven.
Huisdier mee op reis
Neem voordat je op pad gaat met je huisdier kennis van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.
Overige (camper)reistips
- Duitse gasflessen en -tanks worden gevuld.
- Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn.
Checklist
Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.
Weergaven: 131