Het is verstandig om altijd een brandblusser mee te nemen in de camper. Maar welk model neem je mee, en met hoeveel inhoud? Volgens de deskundigen is een schuimblusser van minstens twee liter de beste aanschaf.
Er zijn voor gebruik in auto’s twee soorten brandblussers te koop: poederblussers en schuimblussers. Beide werken uitstekend in branden van de klassen A en B: vaste stoffen en vloeistoffen, zoals benzine en diesel. Een poederblusser werkt echter ook bij brandklasse C: een gasbrand, hoewel het sluiten van de gaskraan daar eigenlijk de enige echt goede remedie is. Poederblussers zijn bovendien goedkoper dan schuimblussers: circa 35 euro voor een blussertje van twee kilogram.
Nadelen poederblussers
Ze hebben echter drie enorme nadelen. Om te beginnen gaat het poeder na verloop van tijd klonteren en dan werkt de blusser niet meer. Regelmatig ondersteboven houden voorkomt dit. Als het poeder nog hoorbaar is bij het schudden en de manometer het groene vlak aangeeft, is de blusser nog goed. Verder is het bluspoeder erg lastig te verwijderen, waardoor het op zichzelf al schade aanricht. Bovendien bestaat het bluspoeder uit zouten, die de elektrische installatie aantasten. Dat maakt ze ongeschikt voor gebruik in auto’s en campers.
Schuimblussers geadviseerd
Experts als voormalig brandweercommandant Henk Timmermans adviseren daarom altijd schuimblussers, met minstens twee liter inhoud. “Geef iets meer uit en koop er een van brandklasse ABF. Die F staat voor vetbranden, dus dan kun je hem ook gebruiken als de barbecue van de buren in brand staat.”
Nadelen van schuimblussers zijn dat ze iets minder effectief zijn dan poederblussers en dat de goedkoopste modellen niet tegen vorst kunnen. Een schuimblusser van twee liter werkt maximaal een halve minuut. Met vorstbescherming tot min 30 graden kost zo’n blusser circa 60 euro.
Houdbaarheid brandblusser
Op brandblussers staat een houdbaarheidsdatum en ze moeten na vijf jaar worden herkeurd. Volgens Timmermans worden schuimblussers van een goed merk na vijf jaar zelden afgekeurd. Wel vindt hij het verstandig om de blusser elke tien jaar te vernieuwen. Herkeuren en opnieuw vullen kan ook, maar is meestal duurder dan een nieuwe.
Blusdeken
Nog een tip van Timmermans tot slot: “Spuit de brandblusser liefst niet helemaal leeg. Gewoon stoppen als de vlammen weg zijn. Als de rook wegtrekt komt er soms toch nog ergens een vlammetje naar boven. Het is zonde als je dan niet meer kunt blussen en je camper alsnog afbrandt.”
Bij kleine brandjes gooi je de blusdeken over het vuur, waardoor het dooft of in elk geval vertraagt. Zowel thuis als in de camper moet een blusdeken tot de standaarduitrusting horen. Een deken van één bij één meter kost ongeveer 20 euro en past opgevouwen altijd wel in het keukenkastje.
Weergaven: 40