Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Niet meer suf, wél veilig: draag een (bluetooth) fietshelm

Fietsen met je hoofd in de wind is heerlijk. Maar een onbeschermd hoofd is kwetsbaar en een fietsongeluk zit in een klein hoekje. Artsen, stichtingen en andere organisaties roepen fietsers op om écht een helm te dragen. 

Fietshelmen hebben misschien een suf imago, maar het is de hoogste tijd om daar korte metten mee te maken. Want een fietshelm kan je beschermen tegen ernstig hersenletsel. Het gebeurt nog te vaak dat fietsers dit na een ongeval oplopen.

Feiten en cijfers

In 2023 kwamen 76.400 fietsers na een verkeersongeval op de Spoedeisende Hulp terecht. In 70 procent van de gevallen was er sprake van een eenzijdig ongeval. Ruim twee op de vijf fietsers waren ouder dan 55 jaar. En 12% van deze fietsers was tussen de 12 en 18 jaar oud. Bijna twee derde van de ongelukken leidde tot ernstig letsel. En in één op de zes gevallen was er zelfs sprake van hersenletsel. Bij de 55-plussers was dit aantal nog hoger, namelijk één op de vijf gevallen.

Veilg op pad

Hersenen: geen ham, maar pudding

Artsen, provincies, stichtingen en organisaties, waaronder de ANWB en de Bovag, pleiten voor het dragen van een fietshelm. Zeker bij een e-bike, die gemiddeld 25 tot 30 kilometer per uur gaat. Een val kan grote gevolgen voor de rest van je leven hebben. In een interview met de Gooi en Eemlander zegt Maarten Bot, neurochirurg bij Amsterdam UMC en Tergooi MC in Hilversum: “Zelfs een val vanuit stilstand kan hersenletsel veroorzaken. Ik zie tijdens mijn werk letterlijk de hersenschade die iemand heeft opgelopen. Dan realiseer je je extra hoe belangrijk het is om je hersenen te beschermen. Fietsers zouden moeten beseffen hoe zacht en kwetsbaar hersenen zijn. Mensen hebben vaak door beelden op televisie het idee dat de hersenen een soort vastgemaakte, stevige ham zijn die je in plakken kunt snijden. Maar dat is dus echt niet zo. In je hoofd is het één zachte pudding.”

Europese ‘Fietsroute van het Jaar 2024’ ligt in Drenthe

Fietshelm verplicht

Omdat het dragen van een helm tijdens het fietsen in Nederland niet verplicht is, proberen artsen, stichtingen en organisaties hier op een andere manier aandacht voor te vragen. Daarvoor is de landelijke Dag van de Fietshelm in het leven geroepen, een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen in samenwerking met het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting. Deze dag vond dit jaar op 10 april plaats.

Regels Europa

In andere landen gelden strengere regels voor het dragen van een fietshelm. Let daarop wanneer je op vakantie gaat fietsen. Zo geldt in Frankrijk een fietshelmplicht voor kinderen tot 12 jaar, ook als ze achterop zitten. In Zweden geldt dit voor jongeren tot 15 jaar en in Spanje zelfs tot 16 jaar. In Duitsland is een fietshelm niet verplicht, maar wordt het wel zeer aangeraden. In dat land zie je ook veel fietsers een helm dragen.

Fietshelm
Communiceren via de Sena fietshelm

Communiceren via de Sena fietshelm

Het is vast herkenbaar: ook al wéét je dat je beter een fietshelm kunt dragen, je staat niet meteen te springen om er eentje op je hoofd te zetten. Als je er dan toch één draagt, kan die maar beter mooi en handig zijn. En dat zijn de fietshelmen van Sena Outdoor. Allereerst richt het Nederlandse merk zich op veiligheid. Daarnaast zet Sena zich in voor draadloze communicatie tussen rijders; eerst motorrijders, nu ook fietsers.Fietshelmen van Sena zijn hier te koop

Helm met bluetooth

De smart fietshelmen van Sena zijn uitgerust met bluetooth, waarmee je verbinding kunt maken met je telefoon, gps óf een andere bluetooth-helm. De connectie met een andere smart fietshelm met bluetooth maakt het mogelijk om onderweg met elkaar te blijven communiceren of elkaar ergens voor te waarschuwen. De bluetooth-verbinding heeft een behoorlijk bereik van wel 900 meter. Gebruik je een Garmin Edge 830 of 1030-fietsnavigatiesysteem, dan kan je via je helm naar de routeaanwijzingen luisteren.

Sena helm
sena-outdoor.nl

Weergaven: 9

Related Posts

Advertenties

ACT
PROFA-CLEAN-300X250
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

 

  • 7Bezoekers online. :
  • 125Bezoekers vandaag:
  • 439Bezoekers gisteren:
  • 3162Bezoekers vorige week:
  • 399741Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Reviews Camperclub Skeller

Weg met de zwarte strepen op je camper

error: