Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Met de camper naar Groot-Brittannië

Met de camper naar Groot-Brittannië

Velen willen niet anders meer dan reizen in Groot-Brittannië. Het is niet alleen een wandelaarsparadijs, maar ook een heerlijk land om doorheen te toeren. Veel wegen zijn weliswaar smal, maar leiden door prachtige landschappen en langs historische plaatsen vol pittoreske bouwsels. En overal in Engeland en Wales zijn bloeiende tuinen, parken en parkjes. En Schotland? Dat is heel veel meer dan whisky, mannen in rokken en doedelzakmuziek.

Overnachten

  • Overnachten in Groot-Brittannië kan op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen.
  • Overnachten kan ook op campings. Met je NKC/CCI-combicard kun je gebruikmaken van de voordelen die leden van de Camping and Caravanning Club hebben, inclusief ledenkorting op campings van die organisatie.
  • Vrij kamperen is toegestaan met toestemming van de landeigenaar.
  • Britstops: je overnacht één nacht gratis in een wijngaard of bij een fruitboer, brouwerij, boerderijwinkel en/of een pub. Kijk voor meer informatie en lidmaatschap op de officiële site. In Nederland te bestellen op deze website.

Algemene informatie

Betaalmiddel Britse pond
Landnummer +44
Alarmnummers 112 of 999 (via 999 is ook de Britse kustwacht bereikbaar)
Nederlandse ambassade A: 38 Hyde Park Gate, Londen SW7 5DP
T: +44 207 590 3200 (24/7 bereikbaar)
E: lon@minbuza.nl
Verkeersbureau Kijk voor meer toeristische informatie op Visit Britain
Pechhulp Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt.

Verplicht meenemen

Een brandblusser, gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbandtrommel zijn niet verplicht, het advies is deze wel aan boord te hebben. Het gebruik van een gevarendriehoek is niet toegestaan op de Britse snelweg. Heb je pech op de ‘motorway’, gebruik dan de waarschuwingsknipperlichten.

Voor het Verenigd Koningkrijk – Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland – is vanaf 1 oktober 2021 een geldig paspoort nodig. Een ID-kaart volstaat niet meer. Bij een toeristisch verblijf korter dan een halfjaar is voor een Nederlander geen visum verplicht.

Neem ook de groene kaart mee. Het dekkingsgebied van een camperverzekering kan bij iedere verzekeringsmaatschappij anders zijn. Controleer dit dus voordat je vertrekt. Het is verstandig om de camperverzekering én de registratie van de camper aan dezelfde persoon te koppelen.

Voor andere benodigde documenten, kijk op de website van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.

Brexit

Behalve de paspoortverplichting zorgde de Brexit voor meer veranderingen en details kunnen nog wat veranderen. De Nederlandse zorgverzekering biedt dekking voor medische kosten, tot maximaal de in Nederland geldende tarieven. Voor het geval de kosten in het VK gaan stijgen, is het raadzaam medische kosten op te nemen in de reisverzekering.

Levensmiddelen voor eigen gebruik meenemen mag, maar op de terugweg naar de EU mag er geen vlees, vis of zuivel mee, zelfs niet op je belegde boterham. Plantaardige producten, vruchten en zaden zijn ook grotendeels verboden.

De roaming tarieven voor de telefoon blijven in 2021 nog op EU-niveau. Grenscontroles zijn uitgebreider dan voorheen, wat extra vertraging kan opleveren, in beide richtingen. Betalen doe je nog steeds met het Engelse pond. Omdat het Verenigd Koninkrijk wel deel uitmaakt van Europa, blijft de bankpas bruikbaar om te betalen en te pinnen, zonder dat deze is geactiveerd voor gebruik buiten Europa. Gibraltar maakt ook deel uit van het VK, maar houdt de status van Schengenland. Hier gelden dus geen grensformaliteiten.

Wegen en verkeer

Tol

Groot-Brittannië heeft een uitgebreid autosnelwegennet waarop geen tol betaald hoeft te worden, met uitzondering van een aantal snelwegen (M6 ten noorden van Birmingham), enkele bruggen en tunnels.
In Londen geldt de Congestion Charge, vrij vertaald de verstoppingsbelasting. Voor de Dartford Theemstunnel en brug is tussen 6.00 en 22.00 uur tol verschuldigd. Er zijn geen tolpoortjes meer in deze oostelijke rondweg om Londen.

Brandstof

Diesel en benzine zijn doorgaans goed verkrijgbaar. LPG is redelijk verkrijgbaar. Voor het tanken van LPG is een adapter nodig.

De wegen

De wegen in het Verenigd Koninkrijk zijn van goede kwaliteit, maar zijn soms niet al te breed. Daar komt nog bij dat die vaak aan beide zijden begrensd zijn door heggen of muurtjes, zodat ze smaller lijken dan ze in werkelijkheid zijn. In principe zijn deze wegen goed te berijden, mits je je voertuig kent.

Bewegwijzering

De bewegwijzering is over het algemeen goed verzorgd, zowel de borden, als de pijlen op de rijstroken (voornamelijk bij rotondes of kruisingen).

Rijden in winterse omstandigheden

Winterbandenzijn niet verplicht. Sneeuwkettingen mogen gebruikt worden. 

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor een camper in Groot-Brittannië:

  • Binnen bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 48 km/u (= 30 m/h)
  • Binnen bebouwde kom > 3,5 ton: 48 km/u (= 30 m/h)
  • Buiten bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 96 km/u (= 60 m/h)
  • Buiten bebouwde kom > 3,5 ton: 80 km/u (= 50 m/h)
  • Snelweg ≤ 3,5 ton: 112 km/u (= 70 m/h)
  • Snelweg > 3,5 ton: 96 km/u (= 60 m/h)

Let op: de snelheden voor Groot-Brittannië zijn afhankelijk van het ledig gewicht voertuig. Is het ledig gewicht van de camper > 3.050 kg, kies dan de tabel voor >3,5 ton.

Tip: Plak een briefje op het dashboard met de snelheid in mijl per uur (m/h) en de omrekening naar kilometer per uur (km/u).

Links rijden

In Groot-Brittannië moet je links rijden. Inhalen doe je aan de linkerkant. Pas op: Als je langs de weg staat en je stapt uit het woongedeelte van de camper, dan stap je uit aan de kant van de rijbaan. Immers, de deur zit in Engeland aan de rijbaanzijde!
Let ook goed op bij oversteken als voetganger; kijk rechts-links-recht. Dit kan wennen zijn, dus blijf alert.

Verlichting

Verlichting moet op links verkeer afgesteld zijn, om het verblinden van de tegenliggers te voorkomen. Dit is namelijk verboden. Er wordt aangeraden de koplampen af te plakken als je van plan bent in het donker te rijden. Dit kan met speciale stickers die in de webwinkels van Visit Britain en de ANWB verkrijgbaar zijn. Zelf afplakken kan ook. Zwart doe-het-zelftape houdt het licht voldoende tegen. Vraag eventueel de garage om je hierbij te helpen.

Parkeren

​​​Gebruik je bij betaald parkeren meer dan 1 vak, dan moet je voor ieder vak een parkeerticket kopen. De regels voor parkeren staan vaak op een bord bij de parkeerplaats. De parkeertijd kan op parkeerterreinen bij supermarkten en langs snelwegen beperkt zijn.​

Flitswaarschuwingen

Apparatuur die voorzien is van een flitswaarschuwing is in Groot-Brittannië niet verboden.

Alcohol

Het maximaal toegestane alcoholpromillage in het bloed is in Engeland, Wales en Noord-Ierland 0,8 promille. In Schotland is dit 0,5 promille.

Afmetingen

Maximum doorrijhoogte of breedte zijn in inches en feet aangegeven. Tip: plak een briefje op het dashboard met de hoogte- en breedtematen van je camper in Engelse maten.

  • 1 inch  = 2,54 cm
  • 1 foot = 30 cm
  • 1 yard = = 91 cm​

Milieu

In London, Norwich en Oxford zijn milieuzones. Het kan gebeuren dat een camping in de buurt van Londen vanwege de milieuzone niet bereikbaar is. Op de officiële website is alle informatie over de LEZ (Low Emission Zone) van London beschikbaar en kun je lezen wat je moet doen om een boete te voorkomen.

Huisdier mee op reis

  • Huisdieren jonger dan drie maanden zijn niet toegestaan.
  • Een dierenarts moet de hond één tot vijf dagen voor aankomst ontwormen.
  • Neem voordat je op reis gaat met een huisdier kennis van de regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.
  • Voor extra informatie of veranderde regels na de Brexit, kijk op de websites van de NVWA en LICG.

Overige (camper)reistips

  • Duitse flessen worden niet gevuld. De aansluitingen verschillen per aanbieder. Calor heeft een uitgebreid netwerk en verkoopt ook adapters.
  • Meegenomen gasflessen kunnen door de afwijkende aansluitnippel vaak niet gevuld worden. De blauwe Camping-Gaz fles 907 is meestal wel te koop en soms ook de 901 en 904.
  • In de Eurotunnel gelden restricties voor het vervoer van gas (LPG) tanks.
  • Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn.

In Groot-Brittannië is een driepolige stekker nodig.
Verloopstekkers zijn in Nederland te koop.

Checklist

Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper door en ga goed voorbereid op reis.

Weergaven: 240

error: