Frankrijk ‘vecht’ met Duitsland om de eerste plaats bij de Nederlandse vakantieganger. De camperaar weet het wel: ook Frankrijk spant de kroon als het gaat om goede camperplaatsen in een fantastisch, afwisselend land.
Overnachten
- Overnachten in Frankrijk mag op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Kijk voor de camperlocaties op Campercontact.
- Vrij kamperen mag alleen met toestemming van de grondeigenaar en/of de politie.
- Vrij overnachten mag op elke plaats waar een personenauto (in geval van een camper <3.500 kg) of bus (in geval van camper >3.500 kg) mag parkeren. Het is dus formeel en officieel toegestaan op elke plaats te overnachten waar je mag parkeren, maar niet langer dan zeven dagen op één plek. Kampeer- en dus overnachtingsverbod staat wel geregeld aangegeven, maar is illegaal.
- Overnachten mag op parkeerplaatsen langs snelwegen maximaal 24 uur.
- France Passion, overnachten bij wijnboeren en landbouwers. In Nederland verkrijgbaar via deze website.
Algemene Informatie
Betaalmiddel | Euro |
Landnummer | +33 |
Alarmnummers | 112 |
Nederlandse ambassade | A: 7-9, rue Elbé, 75007 Paris T: +33 1 40 62 33 00 (24/7 bereikbaar) E: par@minbuza.nl |
Verkeersbureau | Kijk voor meer toeristische informatie op het Frans Bureau voor Toerisme |
Pechhulp | Bel de alarmcentrale van je camperverzekering voor pechhulp. Zet vooraf het telefoonnummer in je telefoon en houdt deze altijd in de buurt. |
Verplicht meenemen
- Het is door de Franse overheid verplicht om twee blaaspijpjes in de camper te hebben. Men krijgt echter geen boete als dit niet het geval is.
- Veiligheidshesjes moeten binnen handbereik zijn.
Voor andere benodigde documenten bekijk de site van de rijksoverheid en neem contact op met de ambassade voor de meest recente informatie.
Wegen en verkeer
Tol
In Frankrijk wordt op de snelweg tol geheven. Er is altijd een alternatieve route aanwezig vlak naast de snelweg. Is er geen alternatieve route dan is de snelweg tolvrij. De specificaties van de categorieën voor tol staan op Autoroute.
Controleer bij het tolpoortje of tol voor de juiste categorie is berekend. Is dit niet het geval, dan kan men met een knop assistentie aanvragen. Achteraf bezwaar maken kan ook, maar dan dien je wel het ticket te hebben. Bezwaar dien je in bij de betreffende tolorganisatie.
De in Nederland verkrijgbare tolbadges zijn meestal alleen geschikt voor tolcategorie 1, 2 en 5. Met een camper >3500 kg en/of hoger dan 3 meter kun je hier geen gebruik van maken.
Brandstof
Diesel en benzine zijn doorgaans goed verkrijgbaar, LPG eveneens.
Rijden in winterse omstandigheden
Per 1 november 2021 is het tijdens de winterperiode (1 november t/m 31 maart) in bergachtig gebied verplicht om 2 sneeuwkettingen mee te nemen of 4 Winterbanden te gebruiken. Berggebieden waar deze verplichting geldt zijn de Pyreneeën, Alpen, Centraal Massief, Jura, Vogezen en Corsica. Daarnaast zijn sneeuwkettingen verplicht daar waar het met borden is aangegeven. Als bij een ongeluk de camper niet voor winterse omstandigheden geschikt gemaakt is, kan de bestuurder (mede)aansprakelijk worden gesteld.
Maximumsnelheden
De maximumsnelheden voor een camper in Frankrijk:
- Binnen bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 50 km/u
- Binnen bebouwde kom > 3,5 ton: 50 km/u
- Buiten bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 80 km/u
- Buiten bebouwde kom > 3,5 ton: 80 km/u
- Snelweg ≤ 3,5 ton: 130 km/u
- Snelweg > 3,5 ton: 110 km/u*
*Op 110 km/u wegen, gescheiden rijbanen met 4 rijstroken, geldt een maximum snelheid van 100 km/u.
Flitspaalwaarschuwing
Flitspaalsignalering via de navigatie is verboden. Het aangeven van gevarenzones in een navigatiesysteem is wel toegestaan.
Afwijkende verkeersregels
- in Frankrijk mag een camper boven de 3.500 kilogram op een weg met drie rijstroken geen gebruik maken van de linkerrijstrook.
- Voertuigen van >3.500 kg of >7 meter moeten minimaal 50 meter afstand bewaren tot hun voorganger.
- Alle voertuigen dienen 1 meter (in de bebouwde kom) of 1,5 meter (buiten bebouwde kom) afstand te bewaren van te passeren voetgangers of fietsers. Ook als deze op het trottoir lopen/rijden. Hierbij moet bij het passeren ook de richtingaanwijzer worden uitgezet.
- Flitspaalsignalering via de navigatie is verboden. Het aangeven van gevarenzones in een navigatiesysteem is wel toegestaan.
- Gebruik van de telefoon in de camper is verboden. Ook als de camper stilstaat en je hebt een telefoon in de hand, loop je kans op een boete.
- Sinds 1 januari 2021 geldt er voor voertuigen Toegestane Maximum Massa > 3500 kg een verplichting dodehoekstickers te plaatsen. De verplichting om de stickers aan te brengen op een aanhangwagen geldt alleen voor aanhangwagens van meer dan 3,5 ton.
Er wordt vanuit verschillende kanten nog druk op de Franse autoriteiten uitgeoefend om deze regeling ongedaan te maken of aan te passen.
De afmeting van de sticker is 25×17 cm. De stickers moeten de zone markeren die de chauffeur slecht kan zien. De maatregel is bedoeld om ongelukken met fietsers en voetgangers te voorkomen.
De stickers moeten op de achterkant rechts (tussen 0,9 en 1,5 m van de grond) en op elke zijkant vooraan (tussen 0,9 en 1,5 m van de grond) op de cabine worden aangebracht. Een instructievideo vind je hier.
In Nederland zijn stickers onder andere bij deze en deze leverancier verkrijgbaar. - Een witte ruit (‘wybertje’) op een (elektronisch) verkeersbord verwijst naar een rijstrook voor speciale doelgroepen, bijvoorbeeld voor carpoolers (meerdere inzittenden), taxi’s, bussen of E-auto’s met groen Crit’Air vignet.
Alcohol
De maximale toegestane alcoholpromillage in het bloed mag tijdens het rijden niet hoger zijn dan 0,5 promille.
Lading
- Als de lading meer dan 1 m uitsteekt, is het verplicht een reflecterend bord aan het achterste punt te bevestigen.
- ’s Nachts of bij slecht zicht moet de lading tevens voorzien zijn van een rood licht.
- De lading van een voertuig met aanhangwagen mag maximaal 2,55 m breed en 12 m lang zijn.
- De lading mag maximaal 3 m naar achteren uitsteken en mag aan de voorkant niet uitsteken.
Milieuzones
Frankrijk kent een lage emissiezone (ZFE), een permanente milieuzones (ZCR) en een tijdelijke milieuzones (ZPA). Voor permanente zones gelden altijd de toegangsregels. De tijdelijke milieuzones zijn ‘luchtbeschermingszones’. Departementen en steden kunnen tijdelijk milieuzones instellen als er een te hoge luchtverontreiniging is. Die zone is dan alleen toegankelijk met een geldige milieusticker, de ‘Crit’Air’. De zone kan gedurende een paar dagen actief zijn.
Het advies is om een sticker aan te schaffen als je naar Frankrijk gaat. De kosten voor de sticker bedragen € 4,51. Campers vanaf 1997 komen in aanmerking voor een sticker.
Toelating tot een milieuzone is afhankelijk van de kleur en het nummer op de sticker.
Website met informatie over de Franse milieuzones.
Milieusticker?
In Frankrijk worden milieustickers ‘Crit’Air’ genoemd. Er zijn zes stickers. Welke je krijgt is afhankelijk van de uitstoot van het voertuig.
Let op! Voertuigen van voor 1997 komen niet in aanmerking voor een milieusticker. Voor campers met een papieren kentekenbewijs waar geen Euroklasse op staat is het goed om via de online voertuiggegevens van de RDW te controleren of daar bij ‘Motor & Milieu’ ->’Uitstoot’ achter V9 wel een Euroklasse is vermeld. Voor geringe kosten kan dan een kentekencard aangevraagd worden bij de RDW die als bewijs van de Euroklasse overlegd kan worden voor de juiste Crit’Air. Anders wordt de sticker op basis van datum eerste toelating afgegeven, dat kan een sticker van een klasse lager opleveren.
Voor welke milieusticker kom ik in aanmerking?
Op de officiële website kun je een simulator invullen en zie je welk Crit’Air Vignet je moet bestellen.
Hoe bestel ik een milieusticker?
De Crit’Air kan online besteld worden op de officiële website van de Franse overheid. Let op, achter de invulvelden staat achter ‘Champ’ vaak een letter/cijfercode. Deze verwijst naar de regels op je kentekencard en bij de online RDW gegevens. Neem de inhoud exact over in de aanvraag. Bij ‘ Indication of the environmental category[Champ V.9**’meld je alleen de echtte EURO klasse uit V9 of ‘none’, dus niet de emissieklasse. ‘CO2(in g/km)’ vul je alleen in indien bekend. Dit vindt je dan bij de RDW site onder Motor&Milieu->Uitstoot V7. Als de bijlage (foto of scan van je kentekencard) groter is dan 400kb zal het uploaden niet lukken. Je moet het bestand dan eerst kleiner maken.
Waar plak ik de milieusticker?
Tegen de binnenzijde van de voorruit. Vanuit binnenuit gezien moet de sticker rechts onderaan geplakt worden.
Permanente milieuzones Parijs
- De milieuzone (ZFE) van Parijs is van kracht tussen 8 en 20 uur op doordeweekse dagen, uitgezonderd Franse feestdagen. Voor campers met een toegestane maximum massa boven de 3500 kg geldt de zone alle dagen tussen 8 en 20 uur.
- Het gebied binnen de A86, de buitenste ringweg, is een milieuzone. De A86 en toegangswegen zijn uitgezonderd.
- Voor het centrum van Parijs binnen de périphérique, de binnenste ring, gelden strengere eisen.
- Het centrum is alleen toegankelijk voor sticker 0 t/m 3, daarbuiten wordt ook sticker 4 toegelaten.
- De zone wordt met borden aangegeven.
- Bij extreme luchtvervuiling kunnen strengere eisen worden gesteld.
- Een kaartje van de zone.
Tijdelijke milieuzones
Op dit moment (2020) is Parijs de enige plaats in Frankrijk waar voor campers een permanente milieuzone is.
Naar verwachting komen daar voor campers in 2021 permanente zones in Lille, Clermont-Ferrand, Straatsburg en Toulouse bij.
Voor een aantal tijdelijk zones geldt dat deze alleen toegankelijk zijn met een geldige milieusticker.
De zones worden actief als er een te hoge luchtverontreiniging is en zijn alleen toegankelijk met een Crit’Air sticker. Houdt die verontreiniging een aantal dagen aan dan worden de meest vervuilende voertuigen met Crit’Air 4 en 5 niet meer toegelaten.
Het gaat hierbij om de steden:
- Annecy, Chambéry, Lille, Lyon (de A6 en A7 en de A42 uitgezonderd), Rennes en Straatsburg.
- De departementen Isère met de stad Grenoble, Puy-de-Dôme met de stad Clermond-Ferrand, Haute-Garonne met de stad Toulouse en Drôme met steden als Valence en Nyons kunnen ook tijdelijke zones activeren. Bij dit laatste departement loopt de A7, autoroute du Soleil, door de zone en kan deze bij extreme verontreiniging gesloten worden.
Huisdier mee op reis
Invoereisen honden en katten
Honden en katten op reis moeten binnen de EU aan drie algemene voorwaarden voldoen:
- Ze moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort, verkrijgbaar bij de dierenarts;
- Ze moeten gechipt zijn;
- Ze moeten tenminste 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës, ofwel hondsdolheid.
Frankrijk hanteert aanvullende regels. Zo moet voor andere dieren dan een hond, kat of fret een invoervergunning aangevraagd worden. Daarnaast zijn huisdieren jonger dan drie maanden niet toegestaan.
Kijk voor meer informatie per dier op de heldere en uitgebreide website van het Landelijk InfomatieCentrum Gezelschapsdieren.
- Voordat je zomaar op pad gaat met je huisdier, moet je wel kennisnemen van alle regels die gelden in de landen waar je naartoe gaat. Lees hierover meer op ‘Huisdier mee in de camper’.
Overige (camper) reistips
- In Frankrijk is de werking van de gasinstallatie tijdens het rijden alleen toegestaan in voertuigen met een typekeuring die voor het eerst geregistreerd zijn vanaf 01-01-2007. Bij oudere voertuigen is de werking van de gasinstallatie tijdens het rijden ook in combinatie met een veiligheid-afsluitinrichting in Frankrijk niet toegestaan.
- In Frankrijk weigert men flessen te vullen die niet in Frankrijk zijn gekocht. Franse flessen kunnen met behulp van de Euro-aansluitingen- set worden gebruikt.
- Ga vóór de reis na waar vulstations zijn of waar gasflessen te koop zijn.
- Neem een verloopstekker of blauwe Eurostekker mee. Op veel Franse camperplaatsen zijn nog randaarde stekkers.
Checklist
Klaar om te gaan, maar bang dat je iets bent vergeten? Neem dan onze ‘Checklist reizen met een camper’ door en ga goed voorbereid op reis.
Weergaven: 258