Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Luxemburg niet langer walhalla voor benzine

Vrijwel elke kampeerder doet het en vaak heb je ook geen keus. Althans als je via de Belgische Ardennen zuidwaarts rijdt richting de Route du Soleil. Tanken in Luxemburg! Altijd lekker goedkoop en doorgaans vanuit Nederland pas de eerste mogelijkheid, aangezien er na Luik langs de snelweg bijna 150 kilometer lang geen tankstation is te vinden. Maar is het Groothertogdom nog wel zo aantrekkelijk om de tank vol te gooien? En loont het überhaupt een omweg?

In het hoogseizoen kun je er donder op zeggen: lange wachtrijen bij de elk van de tankstations aan weerszijden van de snelwegen A6 en A3 in Luxemburg. Dat is de route vanuit België ter hoogte van Arlon richting Metz. Normaalgesproken was een liter benzine vele tientallen centen goedkoper dan in Nederland, maar ook veel goedkoper dan in België en Duitsland. Dat geldt medio 2024 nog steeds, maar de verschillen met Europese vakantielanden blijken klein. Vaak is daar de benzine en diesel zelfs nog veel goedkoper. Maar je zult daar eerst moeten geraken natuurlijk en dan loont een stop in Luxemburg vrijwel altijd. Top-tip: zoek op je navigatiesysteem een tankstation weg van de snelweg, want daar is het doorgaans lang niet zo druk. De prijzen zijn bij alle pompen vrijwel hetzelfde, ongeacht of ze langs de hoofdwegen liggen of niet.

Weinig verschil met België

Het prijspeil van begin juni 2024 laat zien dat een liter benzine in Luxemburg gemiddeld €1,58 kost en dat is 46 cent minder dan in Nederland. Hier bij ons is de prijs €2,04. Dus op een volle tank van 60 liter scheelt dat bijna €28. In vergelijking met Duitsland scheelt het €12 op een tank, terwijl het verschil met de gemiddelde benzineprijs in België ‘slechts’ 14 cent per liter bedraagt. Oftewel zo’n 8 à 9 euro verschil op een volle tank. Dan zou je je nog eens achter de oren kunnen krabben of het de moeite waard is om in Luxemburg met je volle verstand in de lange rij voor de pomp aan te gaan sluiten. In Frankrijk betaal je overigens gemiddeld €1,84 per liter benzine, dus dan scheelt het bijna €16,- op een hele tank.

Dieselprijzen in buurlanden

Een litertje diesel kost in Luxemburg gemiddeld €1,48 en in Nederland momenteel €1,80. Let op: we hebben het hier dus telkens over de gemiddelde prijzen, niet over de landelijke adviesprijzen of de prijzen bij tankstations langs de (Nederlandse) snelwegen. Want die zijn doorgaans veel hoger dan wat er gemiddeld bij alle pompen in het hele land wordt gerekend. Voor een volle tank diesel van 60 liter betaal je in Luxemburg dus €19 minder dan in eigen land. Bij de Belgen ligt de dieselprijs op €1,75 en in Frankrijk is dat €1,70, terwijl de gemiddelde prijs in Duitsland met €1,64 nóg ietsje lager ligt. Ten opzichte van omringende landen is Luxemburg qua diesel- en benzineprijzen dus nog immer een soort paradijs, maar dat is heel anders wanneer we het prijsniveau vergelijken met diverse populaire vakantielanden. Met een beetje rekenwerk kun je dan fors besparen op de brandstofkosten voor je volgende kampeervakantie!

Kroatië en Slovenië goedkoper

Of je het op één tank haalt vanuit Luxemburg is nog maar de vraag, maar de benzine in vakantielanden Kroatië en Slovenië is in elk geval nog goedkoper dan in het Groothertogdom. Bij de Kroaten betaal je gemiddeld €1,49 per liter en in Slovenië is dat een cent meer. In buurland Bosnië-Herzegovina kost een liter benzine €1,47, in Bulgarije €1,39 en in Noord-Macedonië slechts €1,34. Ook in Polen, Servië en Tsjechië betaal je minder dan in Luxemburg, terwijl de prijs in Zweden nagenoeg hetzelfde is. Kijken we naar de traditionele vakantiebestemmingen, dan blijken Spanje en Oostenrijk met €1,63 het voordeligst. In Italië en Zwitserland ligt de benzineprijs gemiddeld rond €1,87. Nog altijd minder dan de ruim 2 euro bij Europees koploper Nederland…

Diesel in Spanje voordelig

Qua diesel zijn Slovenië en Kroatië ook zeer voordelig, maar ook Spanje is goedkoper dan Luxemburg. Bij de Spanjaarden betaal je met €1,46 namelijk gemiddeld 2 cent minder. Noord-Macedonië spant met €1,19 de kroon in Europa, terwijl in Oostenrijk gemiddeld €1,60 wordt gerekend. In Italië kost het je €1,72 en in Zwitserland is diesel met €1,93 per liter vrijwel het duurst van heel Europa. Let daar overigens op dat je niet ‘per ongeluk’ in Liechtenstein terechtkomt, want dan betaal je nog eens 5 cent meer.

Weergaven: 22

Related Posts

Advertenties

ACT
PROFA-CLEAN-300X250
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

 

  • 8Bezoekers online. :
  • 126Bezoekers vandaag:
  • 439Bezoekers gisteren:
  • 3163Bezoekers vorige week:
  • 399742Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Reviews Camperclub Skeller

Weg met de zwarte strepen op je camper

error: