Deze website maakt gebruik van cookies

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren, het webverkeer te analyseren en voor persoonlijke advertentiedoeleinden. 

     

Kun je navigatie van je smartphone gebruiken als navigatie?

Als je een camper hebt, wil je gemakkelijk en veilig op je bestemming aankomen. Navigatie helpt je daarbij. Kun je navigatie van je smartphone ook gebruiken als campernavigatie?

Je wilt vlot en veilig op je bestemming aankomen. Als je in je gewone auto gewend bent aan navigatie, dan wil je dat ook in je camper. Er zijn echter enkele extra aandachtspunten die je in de gaten moet houden als je een elektronische wegwijzer op je smartphone voor je camper gaat gebruiken.

Campernavigatie begint met de maat van je camper

De meeste standaard navigatieapps berekenen de route voor een personenauto. Die is vaak kleiner dan je camper maar dat hoeft geen groot bezwaar te zijn. Als je een buscamper hebt of een camper met halfintegrale opbouw, dan kun je meestal goed overweg met de navigatie die je voor je personenauto gebruikt. Immers: de routes die worden berekend voor een personenauto zijn meestal ook geschikt voor bestelauto’s. En dat is dan de maat van de camper die je rijdt. Dat is meestal wel praktisch. Die software ken je al. Is je camper groter of hoger, dan wordt het wel interessant om te kijken naar specifieke campernavigatie. Daar kun je namelijk zaken als lengte, breedte, hoogte en gewicht in aangeven. Met die gegevens houdt je programma dan rekening met het berekenen van de optimale route.

Navigatieapps voor een personenauto

Het goedkoopste en vaak gemakkelijkste is een navigatieapp op je smartphone te gebruiken voor een personenauto als je een buscamper hebt met de (maximale) maten van een bestelauto. Ook als je vermoedt dat je op redelijk doorgaande wegen blijft, kom je met apps als Apple Kaarten, Google Maps, Waze, TomTom Go (betaald), TomTom Amigo (gratis), Here We Go, Sygic of Co-Pilot al een heel eind. Die apps ben je waarschijnlijk al gewend, de voorkeuren zitten erin en je kunt ze op je smartphone gemakkelijk wisselen tussen verschillende auto’s als je dat wilt.

Heb je een hoge bus (vooral H3 waarin je kunt staan), dan moet je wél extra opletten bij tunneltjes. In Nederland zal die routeplanning zo’n vaart niet lopen. De meeste wegen, bruggen en tunnels zijn ontworpen met een hoogte van pakweg 4 meter. Is er een lage doorgang, dan staat dat meestal tijdig aangegeven. In het buitenland kun je wel voor verrassingen komen te staan. Wees er dus wel op voorbereid dat je ineens (toch) moet omdraaien.

Navigatieapps voor grotere bus of camper

Er bestaan enkele navigatieapps die voor een grotere bus of camper geschikt zijn. Daarbij springt als eerste Sygic GPS Truck & Camper in het oog. Die heeft een apart te downloaden versie voor trucks en campers. Daar kun je de maten en het gewicht van je camper op instellen en die betrekt hij bij de aanwijzingen. De kaart is gebaseerd op TomTom en bevat ook POIs (Points of Interest, markante plaatsen) voor campers. Na het gratis downloaden koop je de Camper Europe-kaarten voor €59,99. Je moet verder €14,99 betalen voor real-time traffic en Live services. Een head-up displayfunctie kun je voor €6,99 activeren als je dat zou willen. Jammer is dat ook gebruik via Apple CarPlay een extra aanschaf van €39,99 vergt. Android Auto is zelfs geen optie. De ervaringen met de app in de reviews zijn erg wisselend.

CoPilot is een andere app die je zou kunnen downloaden voor je camper. Er is één app waar je tijdens de activatie kiest voor het soort voertuig (dat is in ieder geval bij de iOS versie later niet meer te veranderen). Ook kies je direct de regio voor de kaarten waar je verder aan vast zit. Even opletten dus. Die kaarten zijn gedownload dus ook in gebieden zonder mobiel netwerk kun je de weg vinden. Kies je voor RV, dan kun je de kenmerken ingeven. Je krijgt dan aanwijzingen, rijbaanadvies gebaseerd op de gegevens van je voertuig. Ook hier vind je veel camper-gerelateerde markante plaatsen die je op kunt zoeken. Reken op €29,99 voor de campernavigatie en €10,99 voor ActiveTraffic, beide jaarlijks te betalen.

Losse navigatie voor je camper

Houd je liever je smartphone voor het bellen en andere zaken als muziek, dan kun je ook losse navigatie voor je camper gebruiken. Die heeft als voordeel dat je vaak een groter scherm hebt en dat de kaarten altijd zijn geïnstalleerd. Dat grotere scherm geeft meer overzicht maar kan ook meer in je zichtveld zitten als je rijdt. Er zijn twee grote leveranciers van navigatie voor campers.

TomTom Go voor Campers heeft bij AutoWeek een uitgebreide test gehad en beschikt naast de navigatieopties over veel interessante plaatsen voor de camper.

De Garmin Camper 780 & Digital Traffic is volgens een eerdere test van de Consumentenbond de beste koop. Net als bij de apps kun je bij deze losse navigatie de route laten aanpassen aan het gewicht en de afmetingen van je camper. Je kunt ook het beeld van een Garmin achteruitrijcamera op het scherm tonen. De Garmin Camper 890 TS is een duurdere uitvoering met een groter scherm. Dat kan handig zijn.

bron; autoweek-campers

Weergaven: 105

Related Posts

Advertenties

ACT
PROFA-CLEAN-300X250
E-bikes en Steps
motorhome-depot-1
ACSI
M-sat
KAMOEN-MOTORHOMES
reclame-obelink
lacros
beflexx
ACT Glerum
STEFO-E-BIKE
Kattenberg
Ekowax
Elektrische Vouwfietsen-folt
dicar
NKC

Hoe werkt Camping-Car park (NL)

 

  • 5Bezoekers online. :
  • 119Bezoekers vandaag:
  • 439Bezoekers gisteren:
  • 3156Bezoekers vorige week:
  • 399735Totaal aantal bezoekers :

Samenwerking

Wij werken samen met de volgende organisaties:

Camperreis Inspiratiegidsen

Met onze inspiratiegidsen over Marokko en Griekenland bieden we je een uniek concept. Deze gidsen zijn beschikbaar in boek- en/of pdf formaat en bevatten een digitale navigatiekaart en bijbehorende video’s.

Kies jouw favoriete bestemming en ontdek alles wat Marokko of Griekenland te bieden heeft met onze inspiratiegidsen!

Reviews Camperclub Skeller

Weg met de zwarte strepen op je camper

error: